74-erių M. Ali tris dešimtmečius kovojo su Parkinsono liga. Pasižymėjęs išskirtine kalbėjimo dovana boksininkas „skrisdavo lyg drugelis ir geldavo lyg širšė“, tačiau paskutiniais savo gyvenimo metais nebegalėjo kalbėti ir sunkiai vaikščiojo, rašo star-telegram.com


Kuklus žvaigždės gyvenimas

Net ir nepratardamas nė žodžio M. Ali pasižymėjo lyg magnetas kitus traukiančia asmenybe, mylima visame pasaulyje nuo Filipinų, kur jis susirėmė su Joe Frazieriu „Thrilla in Manila“ kovoje, iki Afrikos, kur jis susigrūmė su George'u Foremanu „Rumble in the Jungle“ dvikovoje, ir Majamio paplūdimio, kur jis treniravosi 5-osios gatvės sporto salėje bei 1964 m. pelnė pirmąjį iš trijų savo titulų. Tada jis savo pirštines švystelėjo į orą ir sušuko: „Aš sudrebinau pasaulį!”.

Metams bėgant jos autoritetas augo, darėsi vis sunkiau atskirti legendą apie žmogų nuo paties žmogaus, nors jo gyvenimas visada išliko paprastas ir kuklus – penkis kartus per dieną jis skirdavo laiko maldai. Didžiąją laiko dalį M. Ali praleisdavo Arizonos valstijoje esančiuose namuose, tačiau dar turėjo namus Kentukio ir Mičigano valstijose.

Kai garsusis boksininkas įžengė į trečią dešimtį, JAV siautė rasiniai ir politiniai neramumai, vienas po kito kildavo protestai, riaušės, maršai. Šiais ne pačiais lengviausiais laikais M. Ali pavyko sugriauti „juodaodžio atleto“ stereotipą ir tapti akroamerikiečių teisių ir religinės laisvės gynėju.

Daugelio jis buvo pasmerktas XX a. septintojo dešimtmečio viduryje dėl sprendimo prisidėti prie radikalios organizacijos „Nation of Islam“, atsisakymo atlikti karinę tarnybą Vietnamo kare ir mesto iššūkio baltaodžių privilegijoms.

„Argi aš nežavus?“ – mėgdavo jis sakyti. Fizinis boksininko patrauklumas ir aštrus humoras – tai neatsiejama jo charizmos dalis, kuriai atsispirti negalėjo ne tik bokso fanai, bet ir nieko apie šį brutalų sportą nežinantys žmonės. Kelią į žvaigždes jis skynėsi repuodamas ir dainuodamas.

„Aš juos pergudrauju, o tada nukaunu“, – apie kovas su priešininkais yra sakęs M. Ali.

Čempionas ir visų laikų geriausias

Iki pat paskutinių gyvenimo dienų į jį būdavo kreipiamasi „čempione“. Jis save vadindavo visų laikų geriausiuoju ir galiausiai į jį būdavo kreipiamasi šiuo žodžiu arba akronimu GOAT (Greatest Of All Time – Visų laikų geriausiasis).

„Esu ko nors pasimokęs iš visur sutiktų žmonių“, - kartą yra pasakęs M. Ali.

„Tiesos yra induizme, krikščionybėje, islame, visose religijose, tačiau tai tik tuščios kalbos; vienintelė iš tiesų svarbi ir tikra religija – tai meilė, neskiriu spalvų, myliu žmones: juodus, baltus, turtingus ir vargšus“, - tikino boksininkas.

Jo išvaizda buvo įsimintina ne ką mažiau nei jo triumfo akimirkos. 1996 m. Atlantoje vykusių olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje tirtantis mūrinio veido išraiškos M. Ali uždegė olimpinę ugnį ir nestabilia ranka pakėlė deglą sukeldamas naują susižavėjimo ir pagarbos bangą dėl nepalaužiamos jo valios.

1942 m. sausio 17 d. Luizvilyje gimęs Cassiusas Marcellusas Clay jaunesnysis pavadintas tėvo garbei. Būsimos bokso žvaigždės tėvas, pinigus gyvenimui uždirbdavęs dažydamas namus ir piešdamas ženklus, pavardę paveldėjo iš XIX a. Kentukyje gyvenusio vergvaldžio, kuris vėliau tapo vergijos panaikinimo šalininku. Boksininko motina Odessa O'Grady Clay buvo namų šeimininkė.

Birželio 2 d. M. Ali į ligoninę atvežtas dėl problemų su kvėpavimo takais, jam buvo sunku kvėpuoti. Šių negalavimų gydymą komplikavo Parkinsono liga. Vėlesnėse šios sunkios ligos stadijose dažnai pasireiškia stiprus kosulys, sutrinka rijimo funkcija, kamuoja plaučių uždegimas. Keturias santuokas turėjusio M. Ali gedi žmona Lonnie, septynios dukterys ir du sūnūs.

Parkinsono liga garsiam boksininkui diagnozuota 44-erių, praėjus trejiems metams po to, kai 1981 m. jis pasitraukė iš profesionalaus sporto.

Gydytojas reikalavo M. Ali trauktis iš sporto

Su ilgą laiką kartu dirbusiu gydytoju Ferdie Pacheco bokso žvaigždės keliai išsiskyrė 1977 m., nes M. Ali atsisakė trauktis iš sporto, nors jau tada gydytojas kalbėjo apie ankstyvus sunkios ligos simptomus.

Po to sekė dar dvi kovos, kuriose jis patyrė dar daugiau neurologinių padarinių turėjusių traumų.

„Leisti jam kovoti buvo nusikaltimas, prieš daug laiko jam sakiau, kad jo laukia kančios. Žmogui, taip mėgusiam kalbėti, netekti šio gebėjimo yra labai sunku“, – apgailestavo buvęs žvaigždės gydytojas.

Pirmas M. Ali smūgis – mamai

M. Ali pasakojo muštis išmokęs dar vaikystėje, kai jo brolis Rudy mėtydavo į jį akmenis.

„Pirmas žmogus, kuriam smogiau, buvo mano mama“, – apie nutikimą, kai jis netyčia trenkė mamai į veidą ir išmušė du dantis, pasakojo jis.

M. Ali pėdomis pasekė jo jauniausia dukra Laila Ali, kuri taip pat pasuko į boksą, laimėjo visas 24-ias savo kovas (21-ą iš jų – nokautais) ir tapo daugkartine pasaulio čempione bei taip paneigė tėvo žodžius, kad moterys neturi būti šiame sporte, nes jos nėra smūgiams į krūtinę ir į veidą. L. Ali karjera tęsėsi nuo 1999 iki 2007 metų.

„Noriu, kad mane prisimintų kaip juodaodį vyrą, laimėjusį sunkiasvorių titulą, turėjusį humoro jausmą ir visus vertinusį kaip lygius. Kaip vyrą, niekada nežvelgusį iš aukšto į tuos, kurie į jį žvelgė iš apačios, padėjusį savo žmonėms tiek, kiek tik galėjo – tiek finansiškai, tiek ir kovojant už laisvę, teisybę ir lygybę. Kaip vyrą, kuris jų nevaržė. Kaip vyrą, mėginusį suvienyti žmones per islamo tikėjimą, kurį atrado besiklausydamas Elijah Muhammado.

Jei prašau per daug, tada norėčiau, kad mane prisimintų tik kaip bokso čempioną, kuris tapo tiesos skleidėju ir čempionu savo žmonėms. Net nenoriu pagalvoti, kad žmonės galėtų pamiršti, koks aš buvau mielas“, – interviu prieš daug metų kalbėjo M. Ali.

M. Ali išminties ir sarkazmo perlai

Velionio sunkiasvorių bokso čempiono M. Ali polinkis rašyti eiles ir gebėjimas bet kada atsakyti įsimintina citata vienus žavėjo, o kitus priversdavo pasijusti nepatogiai. Žemiau pateikiami kai kurie jo sarkazmo ir išminties perlai.

– Drugeliai ir bitės

„ Plazdenk kaip drugelis, gelk kaip bitė. Ak... Rūstauk, jaunas žmogau, rūstauk“ – Ši sparnuota Ali frazė iš tikrųjų priklauso vienam iš jo pagalbinių trenerių Drew Bundini Brownui.

– „Aš esu didžiausias“

Dabar Klėjus užsimoja dešine – kaip gražiai užsimoja

Ir smūgis aiškiai iškelia Lokį virš ringo.

Listonas tebekyla, o teisėjas piktai šnairuoja,

Nes jis negali pradėti skaičiuoti, kol Sonis krenta.

Dabar Listonas pradingsta iš akiračio,

Žiūrovai šėlsta.

Bet mūsų radarai jį pagavo -

Jis kažkur virš Atlanto.

Kovai prasidėjus, kas būtų galėjęs pagalvoti,

Kad jie pamatys, kaip žmogus tampa Žemės palydovu.

Taip, minia neįsivaizdavo, kai statė savo pinigus

Kad pamatys visišką Sonio užtemimą.

Aš esu didžiausias.

– Šias eiles boksininkas, kurio tikrasis vardas – Cassiusas Marcellusas Clay jaunesnysis – parašė prieš 1964 metų vasario 25 dieną įvykusią kovą su Sonny Listonu, pravarde „Didysis Lokys“, iš kurio jis tada išplėšė čempiono titulą.

– Mintys apie Vietnamą

„ Aš nesu dėl nieko susipykęs su Vietkongu“, – Ali pasakė 1966 metų vasario 17-ąją.

– Apie boksą ir karą

„Ringe turime teisėją, kuris sustabdo kovą, jeigu vienas žmogus per daug fiziškai nukenčia. Boksas visiškai nepanašus į karą su kulkosvaidžiais, granatsvaidžiais, rankinėmis granatomis ir bombonešiais“, – Ali sakė per karo priešininkų demonstraciją Čikagoje 1967 metais.

– Kas teisinga ir kas klaidinga

„Jie darė, ką manė esant teisinga, o aš (irgi) dariau, ką maniau esant teisinga“, – Ali komentavo JAV vyriausybės pastangas pasiųsti jį į kalėjimą

– „Trileris Maniloje“

„Aš būsiu žudikas (killa), aš jaudinsiu (thrilla) ir atšaldysiu (chilla), kai stosiu prieš Gorilą Maniloje“, – Ali sakė prieš savo pergalę prieš Joe Frazierį per kovą, pramintą „Trileriu Maniloje“ 1975 metų spalio 1-ąją.

– Pokštas apie Marcosą

„Nesat toks kvailas kaip atrodot. Mačiau jūsų žmoną“, – Ali sakė tuomečiam Filipinų prezidentui Ferdinandui Marcosui prieš „Trilerį Maniloje“.

– Foremano sutriuškinimas

Galvojat, kad pasaulis buvo sukrėstas, kai atsistatydino Niksonas?

Palaukit, kol nutarkuosiu G. Foremano subinę.

Plazdenk kaip drugelis, gelk kaip bitė – jo ranka negali pataikyti ten, kur nemato akis.

Vieną akimirką mane matai, o kitą – ne. George'as tikisi, kad mane matys, bet žinau, kad to nebus.

Ėjau imtynių su aligatoriumi; grūmiausi su banginiu.

Dar praėjusią savaitę nužudžiau uolą, sužeidžiau akmenį ir pasiunčiau į ligoninę plytą.

Esu toks aršus, kad nuo manęs suserga net vaistai.

– A. Muhammado eilės, sukurtos prieš jam atkovojant čempiono titulo iš G. Foremano1974 metų spalio 30-ąją.

– „Aš tik žmogus“

„Jis (Dievas) davė man Parkinsono sindromą, kad parodytų, jog esu tik žmogus, kaip ir visi kiti. Kad parodytų, jog esu pažeidžiamas žmogus, kaip ir visi kiti. Esu kas esu: žmogus“, – Ali pasakė per vieną interviu 1987-aisiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)