„Didžiąją metų dalį man pačiam buvo aišku, kad šis pasaulio čempionatas man turėtų tapti paskutiniu. Tai man nebereiškia tiek daug, kiek anksčiau. Neturiu jausmo, kad teigiami aspektai nusvertų neigiamus“, – kalbėdamas savo rėmėjų tinklalaidėje „Loperrka“ pripažino norvegas.

Tiesa, savo nuomonę jis galėtų pakeisti tuo atveju, jei čempiono titulą tektų ginti kovoje su kita kylančia šachmatų superžvaigžde, 18-mečiu iraniečiu Alireza Firouzja, jau pagerinusiu vieną pačiam M. Carlsenui priklausiusį rekordą.

A. Firouzja 2800 FIDE reitingą pasiekė būdamas penkiais mėnesiais jaunesnis, nei tai padarė M. Carlsenas, ir šiuo metu yra reitinguojamas kaip antras šachmatininkas pasaulyje.

Tiesa, kad galėtų kovoti su M. Carlsenu dėl titulo, A. Firouzja vis tiek turės tai padaryti kvalifikuodamasis per geriausių 8 šachmatininkų turnyrą.

„Aš noriu pažymėti, kad neketinu mesti šachmatų, – teigė M. Carlsenas, jau anksčiau ne kartą kalbėjęs apie tai, jog nėra patenkintas komplikuota dabartine pasaulio čempionato sistema. – Šachmatai man teikia malonumą, tačiau pasaulio čempionatas nebėra toks malonus.“

„Jeigu kuris nors kitas šachmatininkas, o ne Firouzja, laimės kandidatų turnyrą, aš vargu ar dalyvausiu čempiono titulo gynimo mače kitais metais“, – pridūrė M. Carlsenas.

Anot norvego, šachmatuose jis sau yra išsikėlęs kitą tikslą – tapti pirmuoju pasaulyje, peržengusiu FIDE 2900 reitingo barjerą.

„Dar yra daug dalykų, ką galiu pabandyti padaryti. Esu labai motyvuotas reitingą pakelti iki 2900. Niekada neturėjau tokio tikslo, nes jaučiau, jog tai yra sudėtinga. Dabar mano reitingas yra pakilęs iki 2865 ir aš matau, kad užduotis gali būti įgyvendinama. Tai nebeatrodo nerealu“, – kalbėjo M. Carlsenas.

16-uoju pasaulio čempionu Carlsenas tapo 2013 m. įveikęs indą Viswanathaną Anandą ir nuo tada išlieka šios sporto šakos karaliumi. Po metų jis dar kartą nugalėjo V. Anandą ir pirmą kartą apgynė titulą. 2016 m. M. Carlsenas gindamas titulą įveikė rusą Sergejų Karjakiną, o 2018 m. – amerikietį Fabiano Caruaną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)