Paskutinė partija truko tik 49 ėjimus. Baltomis figūromis žaidęs J. Nepomniaščij 23-iuoju ėjmu faktiškai atidavė M. Carlsenui savo karalienę ir galiausiai buvo priverstas pripažinti pralaimėjimą.

Finale iš viso turėjo įvykti 14 partijų, bet likusių trijų neprireikė, nes J. Nepomniaščij jau nebeturėjo net ir teorinių šansų pavyti M. Carlseną.

2013 metais pirmą kartą pasaulio šachmatų čempionu tapęs M. Carlsenas savo titulą apgynė jau ketvirtą kartą iš eilės, bet pirmą kartą laimėjo tokiu ryškiu pranašumu. Dubajuje vykusiame 2021 m. pasaulio šachmatų čempionato finale pirmos penkios partijos baigėsi lygiosiomis, bet šeštoje, po beveik 8 valandas trukusios kovos ir 136 ėjimų M. Carlsenas išplėšė pergalę. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo ne tik ilgiausia visų laikų šachmatų pasaulio čempionatų partija, bet ir kertinis šio finalo momentas.

Septintoje partijoje vos po 47 ėjimų varžovai sutarė dėl lygiųjų, bet tai tebuvo tyla prieš audrą. Aštuntoje ir devintoje partijose M. Carlsenas pasinaudojo sunkiai paaiškinamomis J. Nepomniaščij klaidomis ir pasiekęs dvi pergales išsiveržė į priekį 6:3. Po šių smūgių 31-erių rusas galutinai palūžo ir kapituliavo 11-oje partijoje.

Anot „The Guardian“ 4 taškų persvara kovoje dėl pasaulio šachmatų čempiono karūnos yra didžiausia per pastaruosius 100 metų.

Pats M. Carlsenas po paskutinio mačo pripažino, kad nesitikėjo tokios finalo eigos. „Kai pirmos penkios partijos baigėsi lygiosiomis, o jų metu aš net neturėjau progos kautis dėl pergalių, atrodė, kad toks bus visas finalas. Tačiau šeštoje partijoje man pavyko pakeisti jo eigą. Po to jau viskas klostėsi pagal mano planą. Vis dėlto, turiu prisipažinti, kad nesitikėjau laimėti taip greitai ir tokia didele persvara. Vis dėlto, pergalė yra pergalė, džiaugiuosi, kad nugalėjau ir apgyniau titulą“, – pareiškė nuo pat 2013-ųjų pasaulio čempiono karūnos niekam neperleidžiantis M. Carlsenas.

Tuo metu pirmą kartą tokio rango turnyre dalyvavęs J. Nepomniaščij pripažino, kad ir pats nesupranta, kokios priežastys lėmė jo klaidas lemtingose partijose. „Tikrai šiuo metu nežinau kas man nutiko. Esu patyręs apmaudžių nesėkmių, bet net ir paprastuose turnyruose nesu klydęs taip, kaip klydau šiame finale. Gal man šiek tiek pritrūko tokių varžybų patirties. Turiu dabar viską išsiaiškinti ir išspręsti šias problemas“, – samprotavo rusas.

16-uoju pasaulio čempionu Carlsenas tapo 2013 m. įveikęs indą Viswanathaną Anandą. Po metų jis dar kartą nugalėjo V. Anandą ir pirmą kartą apgynė titulą. 2016 m. M. Carlsenas įveikė rusą Sergejų Karjakiną, o 2018 m. – amerikietį Fabiano Caruaną.

Prognozuojama, kad penktą kartą pasaulio čempiono titulą jis gins kitais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)