Visos varžybos, per pastaruosius 12 mėnesių buvusios pasaulinės badmintono federacijos kalendoriuje, galiojo ir atrankai į Londono olimpiadą. Kiekvienas badmintonininkas galėjo startuoti faktiškai kad ir kiekvieną savaitę, tačiau kiekvienam sportininkui ar porai užsiskaitė tik 10 geriausių turnyrų. Į olimpinės atrankos maratoną prieš metus įsitraukė ir Pekino olimpiadoje jau dalyvavę pajėgiausi Lietuvos badmintonininkai kauniečiai Akvilė Stapušaitytė ir Kęstutis Navickas.

Akvilė Stapušaitytė per 12 mėnesių žaidė net 24-iuose turnyruose - visus Europoje. Ji, be abejonės, savo karjeroje žaidė geriausią sezoną, pasiekė keletą įspūdingų pergalių prieš pirmo pasaulio 50-tuko žaidėjas, per geriausius 10 turnyrų surinko 17 014 taškų ir baigė olimpinės atrankos maratoną būdama 89-oje pasaulio moterų vieneto reitingo vietoje bei į Londoną pateko 42-ąja tarp 46 laimingųjų (pagal reglamentą iš vienos valstybės vienetuose patenka trys atstovai, be to, tarp 38 vietų kvotos būtinai turi būti bent po vieną atstovą iš visų žemynų).

Londone bus 14 pogrupių po tris sportininkes ir 2 pogrupiai po du sportininkes. Tik pogrupių nugalėtojai olimpine minuso sistema tęs kovas dėl medalių. Burtai bus ištraukti liepos 23 dieną, 16 pajėgiausių pagal reitingą bus suskirstytos į tuos 16 pogrupių.

Visai kitaip klostėsi Kęstučio Navicko olimpinė atranka. Prieš pusantrų metų kaunietis žaidė net tris gana lygius susitikimus prieš pirmo pasaulio reitingo dešimtuko kinus - Chen Jiną, Chen Longą ir Pengyu Du,įveikė 14-ą ir 18-ą pasaulio raketes, tačiau prasidėjo Achilo sausgyslės problemos.

Skausmas dešinės kojos Achile vis didėjo, o prasidėjo atranka ir reikėjo rinkti taškus. Faktiškai be nuskausminamųjų nebuvo galima žaisti ir net treniruotis,periodiškai reikėdavo nutraukt treniruotes ir varžybas bei gydytis.

Prieš metus K. Navickas pasaulio reitinge buvo 38-tas. Iki lapkričio pabaigos tebuvo sužaisti 11 turnyrų ir dėl nebepakeliamo skausmo teko gultis po skalpeliu. Po net pusantros valandos trukusios operacijos. 5 mėnesius kaunietis gydėsi ir reabilitavosi, o varžovai žaidė atranką ir tolo.

Kęstutis ją baigė tik 73-ioje vietoje. Po reabilitacijos jis sužaidė dar tris turnyrus - deja, nesėkmingai,tad per atranką tesužaidė 14 turnyrų, o 10-ties geriausių suma tapo 21 007 ir tarp patenkančių į Londoną K. Navickas atsistojo ant 39-o laiptelio.

Viskas būtų gerai, bet tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) vyrų vienetams skyrė net dvi taip vadinamas žalias arba laukines kortas labai silpniems žaidėjams iš Surinamo ir Maldyvų, esantiems pasaulio reitinge tik 221 ir 226 pozicijose bei teturintiems tik 5 484 ir 5 300 taškų. Dar žemynų vietos atiteko 98-ai reitingo raketei Edwinui Ekiringui iš Ugandos bei 121-ai raketei Jamesui Eunsonui iš Naujosios Zelandijos. Taigi K. Navickas automatiškai nukrito keturiom pozicijoms žemiau ir 43-iuoju, t. y. trečiuoju atsarginiu..

Tačiau ir prieš paskutinius atrankos turnyrus, kurie vyko prieš savaitę Portugalijoje ir Indijoje, buvau įsitikinęs, kad K. Navickui pavyks patekt į Londoną kaip ir A. Stapušaitytei. Visgi Indijojevyko labai negražūs dalykai. Azijiečiai be abejonės susitarė tarpusavyje ir padarė taip, kad daugiau Azijos atstovų patektų į Londoną. Mums ta azijiečių klasta lėmė tris vietas. Kęstutis būtų patekęs paskutiniu - 40-uoju - numeriu.

Vis dėlto vilties K. Navickui dar yra. Atrodo garantuotai savo atstovų neregistruos Londone olandai (jų olimpinis komitetas registruoja tik tuos, kurie olimpiniame reitinge yra 16-tuke, o E. Pang yra tik 40-tas) bei naujazelandiečiai. Gal dar kas nors. Eilėje lietuvis trečias. Laukti teks iki gegužės 31 dienos. Bet ir tada dar bus vilties. Jei iki liepos 20 dienos iš patekusių kas nors patirs traumą.

K. Navickas yra laimingas - ne dėl to, kad galbūt net nepateks į Londoną, o dėl to, jog galų gale nejaučia kojoje stipraus skausmo ir pradėjo treniruotis visa jėga. Juk Londonu karjera nesibaigia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)