Kroatų ledo ritulys ilgą laiką buvo tame pačiame lygyje, kaip ir lietuvių, tačiau pastaruoju metu šalių keliai ledo ritulio aikštelėse išsiskyrė.

Kroatai atrado laimę Rusijoje, kur NHL pavyzdžiu rengiama KHL ledo ritulio lyga, į savo gretas prisiviliojusi ne tik kazachus, baltarusius, slovakus, čekus, latvius bet ir suomius.

Kroatų pažiba Zagrebo „Medveščak“ klubas antrus metus žaidė šioje lygoje ir timptelėjo visą ledo ritulį į viršų. Panašiai kaip ir Rygos „Dinamo“, „Medveščak“ tapo bazine viso ledo ritulio komanda, aplink kurią formuojamas šalies ledo ritulys.

Žinoma, per naktį neatsirado krūva gerų žaidėjų, kurie iškart mostelėjus lazdele tapo KHL lygio žaidėjais. Tai buvo gerai pasvertas ir apgalvotas žingsnis. Kroatai rado aukso gyslą Šiaurės Amerikoje, kur įsikūrusi gausi šios šalies išeivių bendruomenė. Antros, trečios kartos išeivių palikuonys ir tapo naujo kroatų ledo ritulio kūrėjais.

Kroatiškų šaknų turintys kanadiečiai, amerikiečiai mielai prisiminė savo senelių ir prosenelių žygius per Atlantą ir pradėjo prisiekinėti meilę Kroatijai. Dviejų pilietybių savininkai tapo varomąja Kroatijos ledo ritulio jėga. 2013 metais debiutavęs KHL lygoje, šį sezoną „Medveščak“ klubas KHL lygos Vakaruose liko priešpaskutinis. Tačiau šalies ledo rituliui klubas tik į naudą, kadangi sporto šaka pakilo į naujas aukštumas tiek sportuojančių vaikų, tiek visuomenės akyse.

Kroatijos rinktinė šiais metais prie trijų praėjusiame čempionate natūralizuotų kanadiečių į sąrašą įtraukė dar tris. Vartuose stovi Markas Dekaničius, rungtynėse su britais trečdalį kroatų smūgių į vartus atlikęs puolėjas Mike`as Glumacas ir NHL trijų klubų garbę gynęs Andrew Murray. Šis trejetas papildė Alano Letango, Geoffo Waugh ir Kenny Macaulay kompaniją. Tokio penketo ant ledo ir vartininko pavydėti gali bet kuri I B diviziono rinktinė. Ir dar be kylančios jaunosios Kroatijos ledo ritulio žvaigždės 23-ejų metų puolėjo Borna Renduličiaus, kuris po praėjusio sėkmingo čempionato Vilniuje atsidūrė NHL Kolorado „Avalanche“ klube.

Tačiau net ir tokio kalibro žaidėjai turi silpnybių. Pirmadienio rungtynėse kroatai pralaimėjo daugumą mikrodvikovų, buvo lėtesni nei britai, bet ramiai laukė savo šanso ir jo sulaukė. Tiesa, neužteko kantrybės ir, paskutinėmis sekundėmis praleidę įvartį, pratęsimo metu gavo dar vieną niuksą ir pralaimėjo, gali būti, jog pagrindiniams konkurentams dėl pirmos vietos grupėje.

Ir tam galėjo įtakos turėti kelios priežastys. Viena jų - kroatų kanadiečiai sezoną KHL baigė prieš 5 savaites. Grįžo namo, pailsėjo, o dabar tenka grįžti į aikštelę ir kautis už senelių tėvynę. Nelengva užduotis prasidėjus atostogoms.

Tai, ko gero, vienintelė silpna kroatų vieta. Tačiau po pralaimėjimo jie labai pikti. Kiek pikti, pamatysime dvikovoje su Lietuva, kuri pirmose rungtynėse pademonstravo protingą ir disciplinuotą žaidimą. Su vienu vieninteliu įvarčiu ir švediška uola vartuose.

Lietuvos rinktinė ne pėsčia ir, tikėkimės, gyvena vilnietiškais prisiminimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją