Burtai „Žalgiriui“ lėmė ko gero garsiausią įmanomą varžovą iš galėjusių būti – tai daugiausiai trofėjų savo kolekcijoje turintis Turkijos klubas Stambulo „Galatasaray“.

Pastarieji metai klubui buvo permainingi. 2022 m. klubas nepateko į Čempionų lygos grupių etapą, liko vos 13-as čempionate – tai prasčiausias jų pasirodymas istorijoje. Tačiau 2022-2023 metų sezone pavyko atsigriebti ir vėl tapti čempionais.

Neoficialiais skaičiavimais „Galatasaray“ biudžetas vien žaidėjų algoms siekia apie 40 mln. eurų. Nors Turkijos klubai negali lygintis finansiniais pajėgumais su Europos didžiojo penketo lygomis, klubo vardas suteikia galimybę prisivilioti ir pirmo ryškumo žvaigždes.

„Galatasaray“ komandoje tokia yra Italijos rinktinės saugas Nicolo Zaniolo (buvęs „Roma“ žaidėjas), belgų snaiperis Driesas Mertensas (buvęs „Napoli“). Praėjusį sezoną komandai atstovavo ir ispanas Juanas Mata ir argentinietis Mauro Icardi, tačiau pirmasis paliko komandą, o antrasis buvo išnuomotas iš PSG ir Stambulo klubas turi išpirkti jo kontraktą.

Anot žiniasklaidos, žodinis susitarimas yra, tačiau taškai nesudėti, todėl ir komandos preliminarioje paraiškoje (kuri dar gali nežymiai keistis) antrajam Čempionų lygos etapui puolėjo kol kas nėra.

Puolime pastarąjį sezoną nesustabdomas buvo M. Icardi, per 24 rungtynes įmušęs 22 įvarčius, taip pat žibėjo kylanti Turkijos žvaigždė saugas Keremas Atkurkoglu (9 įvarčiai, 7 rezultatyvūs perdavimai).

Atakuojantys žaidėjai Yunus Akgünas ir neseniai ekipą papildęs Halilis Dervişoğlu praėjusiais metais yra pasižymėję įvarčiais LFF stadione atstovaudami Turkijos rinktinei dvikovoje prieš Lietuvą. Tuomet lietuviams atstovavo Saulius Mikoliūnas ir Paulius Golubickas.

„Galatasaray“ gynyboje ryškūs danas Victoras Nelssonas, jaunas prancūzas Sascha Boey, urugvajietis saugas Lucas Torreira, aikštės viduryje kartu su N. Zaniolo išsiskiria portugalas Sergio Oliveira (buvęs „Porto“ žaidėjas). Komandos gynybą šią vasarą papildė praeityje „Man City“ žaidęs krašto gynėjas Angelino.

Tikras komandos simbolis – 37 metų vartininkas urugvajietis Fernando Muslera, kuris į Stambulą iš „Lazio“ atvyko 2011 metais ir nuo to laiko iškovojo 6 čempionų titulus.

Naujausi „Galatasaray“ pirkiniai – praėjusį sezoną „Olympiakos“ atstovavęs puolėjas Cedricas Bakambu ir „Crystal Palace“ žaidėjas Wilfriedas Zaha. Abu jie į Stambulą atvyko tik savaitgalį.

Transfermarkt svetainė pateikia „Galatasaray“ klubo žaidėjų vertę, kuri siekia 196,98 mln. eurų.

Vien ką tik klubą papildžiusio W. Zaha vertė (22 mln. Eur) beveik triskart viršija viso „Žalgirio“ klubo žaidėjų vertę (8,05 mln. eurų), o remiantis Transfermarkt, brangiausias Turkijos klube – Italijos rinktinės narys Nicolo Zaniolo (27 mln. Eur).

Didelį vardą turi ir komandos treneris Okanas Burukas. Ilgametis Turkijos rinktinės saugas buvo ir minėtos auksinių laikų „Galatasaray“ komandos narys, prisidėjęs prie pergalių UEFA turnyruose.

Savo trenerio karjeros pradžioje jo kelias buvo pasukęs ir į Lietuvą – trenerio darbą jis pradėjo Turkijos rinktinėse ir 2013 metais vadovavo Turkijos U-19 komandai, kuri Europos čempionato finalinio etapo rungtynes žaidė Alytuje ir Marijampolėje.

Vėliau O. Burukas dirbo įvairiuose Turkijos klubuose, o 2022 m. vasarą jį pasikvietė „Galatasaray“. Pirmasis sezonas buvo labai sėkmingas: komanda tapo čempione, pagerino savo pergalių serijos rekordą, laimėdama net 14 susitikimų iš eilės.

Apie Turkijos klubo sirgalius, jų viešnagę sostinėje ir klubo lūkesčius mintimis pasidalino Turkijos futbolo ekspertas Sercanas Saylikas.

Prieš trejus metus S. Saylikas tinklalaidėje „Sveiks valio“ atskleidė, jog jo šeima į Vilnių atvyko dar 1995-aisiais, tėtis dirbo Turkijos ambasadoje, o pačiam S. Saylikui tebuvo treji. Šeima grįžo atgal į Turkiją, o S. Saylikas liko gyventi Lietuvoje.

– Jūsų manymu, kaip „Galatasaray“ bendruomenė, sirgaliai pasitinka dvikovą su Lietuvos čempionais?,Delfi.lt paklausė Sercano Sayliko.

– Kadangi tai tik antrasis atrankos etapas ir galimi varžovai grėsmių, jų akimis, nekelia, tai „Galatasaray“ sirgaliai šias rungtynes pasitinka labai ramiai. Ypač po to, kai prieš porą metų tame pačiame etape buvo iškritę prieš stipresnį PSV „Eindhoven“. Todėl jų akimis „Žalgiris“, kaip varžovas, yra pakankamai lengvas kąsnis, apie kurį turbūt didžioji dalis sirgalių daugiau nei pora sakinių iš Vikipedijos nesigilino.

– Turkijos krepšinio klubai Lietuvoje nėra retenybė, į Kauną po kelis kartus atvyksta Eurolygos komandos. Tačiau ar šios futbolo rungtynės ir „Galatasaray“ atvykimas yra įvykis Lietuvoje esančiai Turkijos bendruomenei?

– Pats nesu bendruomenės narys, tačiau, žinoma, tai didžiulis įvykis. Jau per Turkijos ir Lietuvos rinktinių rungtynes Vilniuje susirinko dalis bendruomenės. 

Tačiau, turėkime omenyje, kad per paskutinius keletą metų rinktinės palaikymas smuko, o klubų palaikymas išsilaikė tame pačiame lygyje, todėl, kai dabar atvyksta vienas didžiausių Turkijos klubų, neabejoju, kad tai bus didesnė šventė nei futbolo rinktinės atvykimas, juolab didesnis įvykis nei Eurolygos rungtynės Kaune.

– „Galatasaray“ sirgaliai – kokie jie, kuo pasižymi jų palaikymas? Ar jie agresyvūs ir ar Lietuvoje yra šio klubo sirgalių?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją