UEFA Europos lygos atrankos rungtynių Poznanėje metu stadione buvo išskleistas milžiniškas užrašas „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną!“ („Litewski chamie, klęknij przed polskim panem“, - lenk.). Lenkijos futbolo federacija oficialiai pasmerkė šį antilietuvišką išpuolį.

Laukia UEFA įvertinimo

„Nestebėjau varžybų, tad man sunku komentuoti. Bet toks elgesys yra tikrai skandalingas ir šovinistiškas“, - portalui Sport.pl teigė Lenkijos futbolo federacijos atstovas spaudai Jakubas Kwiatkowskis.

Galimų sankcijų už tokį elgesį jis nesiėmė prognozuoti – esą viskas „Lech“ ir „Žalgirio“ mačą stebėjusio oficialaus UEFA atstovo rankose.

„Viskas priklauso nuo to, kas bus parašyta UEFA delegato ataskaitoje“, - nedaugžodžiavo J. Kwiatkowskis.

Sirgaliai lieka be tribūnos, policija pradeda tyrimą

Sport.pl taip pat informuoja, jog penktadienį ryte Poznanės vaivadijoje surengtas masinių renginių saugumo grupės posėdis. Vaivadijos vadovas Piotras Florka jį surengė dėl vienintelės priežasties – antilietuviško išpuolio Poznanės stadione.

Lenkų portalo teigimu, dėl chuliganizmo vaivadija galėjo uždaryti aršiausių „Lech“ fanų tribūną ar netgi laikinai priversti Poznanės klubą žaisti tuščiame stadione. Tiesa, tokios griežtos sankcijos lenkų klubas nesulaukė.

Naujausiomis žiniomis, kurias skelbia portalas epoznan.pl, dėl sankcijų jau nuspręsta. Artimiausias Lenkijos lygos rungtynes „Lech“ žais su tuščia antrąja tribūna, kurioje buvo iškabintas skandalingasis užrašas. Šioje tribūnoje paprastai renkasi ištikimiausi „Lech“ fanai. Anot epoznan.pl, tai gali būti ne vienintelė bausmė Poznanės klubui – papildomas sankcijas už sirgalių chuliganizmą gali skirti ir UEFA.

Bausmę koreguoja benamių čempionatas

Vis dėlto vėliau pasirodė kiek kitokia Poznanės valdžios pozicija. „Lech“ fanų elgesys pasmerktas, tačiau galutinį sprendimą dėl aršiausių gerbėjų tribūnos uždarymo ketinama priimti šeštadienį. Papildomas pasitarimas Poznanės valdžiai reikalingas dėl kito renginio.

Sekmadienį, prieš artimiausias „Lech“ rungtynes, Poznanėje startuoja Pasaulio benamių futbolo čempionatas. Atidarymo ceremonija numatyta tame pačiame stadione, prieš „Lech“ ir Kielcų „Korona“ dvikovą. Tai Poznanės valdžiai sukėlė papildomą galvosūkį.

Poznanės vaivadijos vadovas Piotras Florekas spaudos konferencijos metu griežtai pasmergė fanų elgesį ir sykiu piktinosi, kad stadiono apsaugos darbuotojai prie aršiausių „Lech“ sirgalių nėjo ir transparanto nuimti nereikalavo.

„Už tvarką atsakingos tarnybos stadione bijo ten kištis. (...) Tai reiškia, kad turime didelę problemą dėl antrosios tribūnos saugumo. Rungtynių su Vilniaus „Žalgiriu“ metu stebėjau, kas nutiks po to skandalingo transparanto iškabinimo. O nenutiko nieko. Niekas nesiėmė intervencijos. (...) Dėl to per mačo pertrauką išėjau. Nenorėjau dalyvauti spektaklyje, kurio metu iškabinama kažkas tokio“, - prisiminė P. Florekas.

Pasak jo, rungtynes Poznanėje stebėjo ir Lietuvos ambasadorė Lenkijoje Loreta Zakarevičienė. Oficialaus protesto Varšuvai dėl „lietuvių chamo“ transparanto Lietuvos diplomatai kol kas nepareiškė.

Be to, spaudos konferencijos metu Poznanės valdžia taip pat paskelbė, jog dėl incidento su transparantu „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną!“ pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tad tikėtina, kad šiame išpuolyje dalyvavusiems „Lech“ sirgaliams teks apsilankyti policijos nuovadoje – bent jau tam, kad duotų parodymus.

Reakcijos Poznanėje: „Lech“ fanai patriotizmą „nuleido į klozetą“

Antilietuviškas transparantas kone vieningai pasmerktas Poznanės politikų ir visuomenininkų.

„Šiuo paprastu vulgarumu visi „Wiara Lecha“ („Lech“ fanklubo – DELFI) mėginimai pakelti mūsų patriotizmą brutaliai nuleisti į klozetą. „Lech“ pralaimėjimas manęs nedžiugina, tačiau džiugina tai, kad žmonės, kuriems šis apgailėtinas transparantas buvo priimtinas, dabar turi dėl ko liūdėti. Pamačius kažką tokio ir suprantant Lietuvos-Lenkijos santykių delikatumą, pradėjau jausti panieką šiems žmonėms. Ir to nesigėdiju“, - epoznan.pl cituojamas judėjimo „My Poznaniacy“ atstovas Włodzimierzas Nowakas.

Tuo tarpu Pilietinės platformos partijos frakcijos Poznanės taryboje lyderis Marekas Sternalskis neslepia, jog „Lech“ fanų išpuolis jam buvo skaudesnis už patį Poznanės klubo iškritimą iš Europos lygos atrankos.

„Tas transparantas mane palaužė labiau nei rungtynių rezultatas. Laimei, daugelis sirgalių parodė aukštą lygį, po rungtynių ovacijomis palydėdami kovinguosius lietuvius“, - sako M. Sternialskis.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija (URM) taip pat griežtai pasmerkė Poznanės klubo fanų elgesį, praneša naujienų agentūra PAP.

„URM griežtai smerkia vakarykštį incidentą Poznanėje. Antilietuvišką transparantą laikome skandalingu bei apgailėtinu, keliančiu užtikrintą URM ir Lenkijos vyriausybės pasipriešinimą“, - teigia Lenkijos URM atstovas Michalas Safianikas.

Anot jo, sporto varžybos - ne vieta tokiems išsišokimams.

„Lietuviai, atsiprašome jūsų!“

Tuo tarpu Poznanės regioninis naujienų portalas lepszypoznan.pl viešai atsiprašo lietuvių už tokį „Lech“ fanų elgesį. „Lietuviai, atsiprašome jūsų už šį transparantą! Už jo stovi saujelė futbolo chuliganų, o neabejotina Poznanės gyventojų dauguma su tuo savęs netapatina“, - rašo portalas.

Beje, lietuvių atsiklaupimo reikalaujantis transparantas išskleistas pirmoje rungtynių pusėje. Tuo metu VMFD „Žalgiris“ toli gražu neklūpėjo. Greičiau priešingai – Vilniaus klubas klupdė lenkus rezultatu 1:0. Nors rungtynių pabaigoje praleisti du „Lech“ įvarčiai, pergalė 1:0 Vilniuje ir svečiuose įmuštas įvartis užtikrino „Žalgiriui“ kelialapį į kitą UEFA Europos lygos etapą.

DELFI primena, jog „Lech“ fanai antilietuviškomis nuotaikomis pasižymėjo ir pirmųjų rungtynių, vykusių Vilniuje, dieną. Sostinėje susirinkę Poznanės klubo aistruoliai skandavo „Esame namie“, „Lenkų Vilnius“ ir pan. Lietuvos futbolo federacijos stadione aidėjo ir antilietuviškos skanduotės su lenkiškais keiksmais. Vis dėlto gausios Lietuvos ir Lenkijos pareigūnų pajėgos užtikrino saugumą, ir nė vieno rimtesnio incidento tarp „Lech“ ir „Žalgirio“ aistruolių neįvyko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (958)