Šiemet jaunimo rinktinių treneriams, sėkmingai licencijavimo kriterijus įvykdžiusių A lygos ir kitų futbolo klubų specialistams teorinius ir praktinius užsiėmimus vedė pasaulyje žinomas jaunųjų talentų ugdytojas Pietas Hambergas.

Šis 57-erių metų futbolo specialistas savo žaidėjo karjeroje atstovavo Olandijos ir Šveicarijos klubams, buvo kviečiamas į savo šalies nacionalinę rinktinę.

Trenerio darbo metu P. Hambergas treniravo Saudo Arabijos, Libijos ir Jungtinių Arabų Emyratų klubus, dirbo su Togo nacionaline rinktine, dešimtmetį dirbo šveicarų „Grasshopper“ klubo techniniu direktoriumi. 2007 metais olandas paskirtas „Liverpool“ klubo techniniu direktoriumi, o prieš dvejus metus tapo vieno tituluočiausių Afrikos klubų „Etoile du Sahel” iš Tuniso vyriausiu treneriu.

- Ką žinojote apie Lietuvą ir jos futbolą prieš atvykdamas čia? - LFF.lt paklausė P.Hambergo.

- Prieš atvykdamas į Jūsų šalį apie ją daug nežinojau, todėl pasitelkiau į pagalbą internetą. Žinojau, jog Lietuva buvo okupuota Sovietų Sąjungos, todėl pamaniau, kad Jūs turite neblogai žaisti futbolą. Taip pat pamaniau, jog turėtumėte žaisti neblogai ir šachmatais. Visgi man niekada neteko matyti žaidžiančios Lietuvos komandos ar rinktinės, tad tai yra man visiškai nauja patirtis.

- Praktinių užsiėmimų metu Jums teko dirbti su Nacionalinės akademijos auklėtiniais. Kokią nuomonę susidarėte apie juos?

- Kuomet dirbi su didesne grupe jaunųjų futbolininkų, normalu, jog joje atsiras prastesnių ir geresnių žaidėjų. Keletas akademijos futbolininkų man paliko tikrai gerą įspūdį. Visgi, mano nuomone, norint iš jų padaryti aukštos klasės žaidėjus, reikia su jais dirbti nuo pat mažens. Rekomenduotinas amžius - 12 metų.

Reikia šiuos žaidėjus ugdyti ne tik taktiškai, bet ir kelti jų individualią techniką, ką su amžiumi sekasi padaryti vis sunkiau ir sunkiau. Dabartinis futbolas įrodo, jog geras taktinis pasiruošimas dar negarantuoja pergalės – jas nulemia individualios žaidėjo savybės.

- Kokį įspūdį paliko akademijos infrastruktūra, atliekamas darbas? Ką pasiūlytumėte?

- Man ši akademija sukėlė didelę nuostabą. Nesitikėjau, jog Jūsų šalyje galiu rasti veikiantį tokį futbolo centrą. Dirbtinės dangos aikštės lauke ir viduje – tai tikrai įspūdinga. Čia gyvena ir du kartus per dieną treniruojasi 45 jaunieji futbolininkai. Tiesą sakant, Jūs turite idealias sąlygas ugdyti jaunuosius talentus.

Akademijoje darbas vykdomas teisinga linkme. Žaidėjų ugdymas susideda iš kiekybės ir kokybės. Priklauso nuo to, ką Jūs norite pasiekti. Šią savaitę stengiausi treneriams perteikti savo žinias ir patirtį. Viskas dabar priklausys tik nuo jų pačių.

- Ar jaunimui dirbtinė danga yra tinkama lavinti savo įgūdžius? Gal visgi geriau natūrali veja?

- Esant tokiam treniruočių krūviui, dirbtinė danga yra pats idealiausias variantas. Tokia danga reikalauja mažiau priežiūros ir ilgiau išlieka tinkama treniruotėms. Aišku, natūrali veja irgi turi savų privalumų, bet aš rekomenduočiau praktinius pratimus atlikinėti tik ant dirbtinės dangos.

- Esate pasaulyje žinomas jaunųjų futbolo talentų ugdytojas. Kokia yra Jūsų sėkmės paslaptis ar tiesiog darbo specifika?

- Neturiu jokių paslapčių. Mano darbo metodai yra gana paprasti. Čia kaip ir statant pastatą – turi turėti pagrindus. Pradedant dirbti su jaunu talentu reikia tiksliai žinoti, ką Jūs norite pasiekti, kaip tai norite padaryti, bei žinoti laiką per kurį ketinate įvykdyti užsibrėžtus tikslus.

Toliau statant pastatą, antrame aukšte atsidurtų psichologinis bei intelektinis žaidėjo ugdymas. Galiausiai trečiame aukšte – žaidėjo techniniai sugebėjimai. Labai svarbu yra žaidėją tinkamai paruošti psichologiškai, jį nuteikti, kad jis vieną dieną gali būti aukščiausios klasės žaidėju. Tai yra sunkus kasdieninis darbas. Jei Jums pavyks tinkamai praeiti šiuos du etapus, tuomet Jūs galite pradėti ruošti jauną futbolininką taktiškai ir techniškai.

Labai svarbu žinoti, jog pastatas nepradedamas statyti nuo stogo. Daugeliui pasaulio šalių futbolo mokyklų dar trūksta šio supratimo.

- Ką papasakosite apie Lietuvą grįžęs atgal į namus? Kas labiausiai Jums įsiminė?

- Apie Lietuvos žmones aš susidariau labai gerą įspūdį. Šio seminaro dalyviai yra be galo drausmingi, žingeidūs. Su jais buvo malonu bendrauti ir jiems perteikti savo patirtį.

Šios akademijos direktorius Raimondas Statkevičius - labai geras žmogus, kuris daug mums padėjo ir pats noriai dalyvavo užsėmimuose.

Gyvenau aukštos klasės viešbutyje, gerai maitinausi, o prie viso to dar prisidėjo ir nuostabus oras. Ko daugiau bereikia, kad iš Jūsų šalies išsivesčiau tik geriausius prisiminimus. Tikiuosi čia greitai sugrįžti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją