Vos prieš keturias dienas vėl laimėjęs Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) prezidento rinkimus 79-erių metų šveicaras Josephas Blatteris, antradienį surengęs spaudos konferenciją, pareiškė atsistatydinąs iš šio posto.

Iki naujų rinkimų, kurie turi būti surengti per nepaprastą FIFA kongresą, organizacijai vadovaus Audito komiteto pirmininkas Dominico Scala.

„Kitas eilinis FIFA kongresas turėtų vykti 2016 metų gegužės 13 dieną Meksikoje, todėl aš paprašiau FIFA Vykdomojo komiteto surengti naujo prezidento rinkimus kaip galima greičiau“, – sakė J. Blatteris. – Man gyvenime svarbiausia FIFA ir futbolas. Todėl aš priėmiau tokį sprendimą.“

D. Scala pažadėjo vykdyti reformas FIFA tam, kad pasaulio futbolui vadovaujanti organizacija susigrąžintų autoritetą ir pasitikėjimą. Jis sakė, kad turėtų būti pakeista FIFA vykdomojo komiteto struktūra.

J. Blatterio perrinkimas sulaukė milžiniško pasipriešinimo. Galingų valstybių raginimai boikotuoti pasaulio čempionatus Rusijoje ir Katare ir du tyrimai dėl FIFA narių korupcijos tikriausiai ir privertė J. Blatterį pasitraukti.

Tiesa, gegužės 29 d. Ciuricho „Hallenstadion“ arenoje vykusiame 65-ame FIFA kongrese J. Blatteris prezidento rinkimuose įveikė 39-erių metų Jordanijos princą Alį bin al Husseiną ir prie didžiausios planetoje sporto organizacijos vairo ketino dirbti jau penktą kadenciją. Pirmą kartą jis buvo išrinktas 1998-ais, o 2002, 2007 ir 2011 metais buvo perrinktas.

Lietuvos futbolo federacijos generalinis direktorius E. Eimontas, paprašytas pakomentuoti, ko galima laukti po ilgamečio FIFA vadovo atsistatydinimo, pirmiausia prisipažino, tokio J. Blatterio žingsnio nelaukęs. „Mane patį tai labai nustebino“, – sakė vienas LFF vadovų.

Lietuvos futbolo federacija, kaip ir dauguma UEFA narių penktadienį balsavo už Jordanijos princą. O kodėl staiga J. Blatteris nutarė trauktis, vienas LFF vadovų neturėjo atsakymo: Sunku pasakyti. Taip, yra pateikti korupcijos atvejai, bet kita vertus gali būti, kad yra ir kažkokios povandeninės srovės. Bet apie jas aš nieko nežinau.“

Užsienio spauda įtaria, kad J. Blatterį atsistatydinti paskatino nauja paviešinta istorija su Pietų Afrikos Respublikos vyriausybės 10 milijonų JAV dolerių pervedimu, spėjama – už teisę 2010-aisiais rengti pasaulio pirmenybes toje šalyje, kurioje nuskalbėjo ir FIFA generalinio sekretoriaus Gerome'o Walcke pavardė.

„Niekas nepaneigs Josepho Blatterio indėlio į organizacijos išvystymą, į futbolo populiarinimą, į tai, kad ši organizacija tapo labai turtinga. FIFA kritikuojama ne dėl finansų, o dėl valdymo būdo. Tą reikia atskirti“, – kalbėjo E. Eimontas.

Tačiau LFF generalinis direktorius pridūrė: „Iš kitos pusės: juk nė vieno žmogaus į savo komandą – FIFA Vykdomąjį komitetą – J. Blatteris pats neatsivedė. Tai buvo žmonės, kuriuos delegavo žemynų konfederacijos. Manau, kad FIFA problema yra globalioje bendruomenėje. Mes visi esame labai skirtingi. Lietuva kultūriškai ir supratimu labai skiriasi nuo Samoa ar Papua-Naujosios Gvinėjos.“

Lietuvos futbolo funkcionierius nepatvirtino, kad ir per naujus FIFA prezidento rinkimus, kurie turėtų įvykti nuo 2015-ųjų gruodžio iki 2016-ųjų kovo, lietuviai balsuos už tą patį A. bin al Husseiną.

„Dar neaišku, kas čia bus. Ar Princas Ali teiks savo kandidatūrą, ar tai bus visai kiti žmonės? Turėtų būti nauji kandidatai ir naujas balsavimas. Dabar situacija yra tokia neaiški, kad tiesiog negalėčiau nieko pakomentuoti. Ji gali pasistumti netgi taip, kad Europa bus labiausiai nukentėjusi pusė“, – kalbėjo E. Eimontas.

Europos futbolą valdanti UEFA buvo viena didžiausių J. Blatterio priešininkių per gegužės 29 rinkimus. Grasinta netgi boikotuoti pasaulio čempionatą Rusijoje, jei FIFA vadovybėje nebus pasikeitimų.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!