UEFA Europos lygos turnyras – puiki proga pasirodyti grandų šešėlyje tūnančioms komandoms. Šįkart šio turnyro finalas - grynai ispaniškas.

Ispanijos „Primera“ lygoje „Atletico“ ir „Athletic“ ekipų situacija yra gana panaši. Nors Madrido komanda yra penktoje vietoje, kuri užtikrina patekimą į tą patį UEFA Europos lygos turnyrą ir kitais metais, baskai, būdami 9-oje pozicijoje, nuo madridiečių atsilieka tik 4 taškais. Tiesa, iki šalies pirmenybių liko tik vienas turas ir „Athletic“ nebeturi net teorinių galimybių pasivyt savo varžovų.

Abiejų klubų kelias į UEFA Europos lygos finalą nebuvo rožėm klotas: „Atletico“ ekipa grupės etape varžėsi su italų „Udinese“, škotų „Celtic“ ir prancūzų „Rennes“. Madrido atstovai I grupėje užėmė pirmą vietą ir su 13 taškų nesunkiai įveikė pirmą turnyro etapą.

Šešioliktfinalyje madridiečiai bendru rezultatu 4:1 įveikė Romos „Lazio“, o aštuntfinalyje nesunkiai susidorojo su turkų „Besiktas“. Ketvirtfinalyje teko šiek tiek pavargti, tačiau eliminuotas ir „Hannover“ klubas, o pusfinalyje laukė CF „Valencia“. Po pirmųjų rungtynių namuose „Atletico“ į varžovų tvirtovę nusivežė solidžią dviejų įvarčių persvarą (4:2), o atsakomosiose varžybose užsitikrino kelialapį į UEFA Europos lygos finalą.

„Athletic“ kelias į finalą pasižymėjo skambiomis ir įsimintinomis pergalėmis. Kaip ir Madrido ekipa, baskai F grupėje surinko 13 taškų ir užėmė pirmąją vietą, palikdami „Paris Saint-Germain“ ir „Slovan“ klubus už šešioliktfinalio borto. Kartu su „Athletic“ į kitą etapą prasimušė „Salzburg“ klubas.

Šešioliktfinalio etape baskams teko Maskvos „Lokomotiv“ išbandymas. „Athletic“ turėjo vargo su rusais, tačiau dėl išvykoje įmušto įvarčio pateko į aštuntfinalį. Jame laukė tituluotasis „Manchester United“ klubas. Baskai garsaus vardo nepabūgo ir „Old Trafford“ stadione palaužė „raudonuosius velnius“ rezultatu 3:2. Namuose Bilbao ekipa užbaigė pradėtą darbą ir eliminavo garsųjį klubą iš turnyro.

Ketvirtfinalyje teko susigrumti su vokiečių „Schalke“ futbolininkais. Iš Vokietijos baskai parsivežė solidžią dviejų įvarčių persvarą, o namuose su varžovais sužaidė lygiosiomis.

Pusfinalio etape laukė Lisabonos „Sporting“ ekipa. Su ja „Athletic“ žaidėjai turėjo nemažai vargo ir po išvykos į Portugaliją atsiliko vieno įvarčio skirtumu. Rungtynėse namų stadione viskas krypo link pratęsimo, tačiau paskutinėmis minutėmis baskų žvaigždė Fernando Llorente išvedė komandą į finalą.

Paskutiniai penki „Atletico“ rezultatai:

„Atletico“ 2 – 1 „Malaga“
„Atletico“ 1 – 1 „Real Sociedad“
„Real Betis“ 2 – 2 „Atletico“
CF „Valencia“ 0 – 1 „Atletico“
„Atletico“ 3 – 1 „Espanyol“

Paskutiniai penki „Athletic“ rezultatai:

„Athletic“ 0 – 0 „Getafe“
„Athletic“ 0 – 3 „Real Madrid“
„Zaragoza“ 2 – 0 „Athletic“
„Athletic“ 3 – 1 „Sporting“
„Racing“ 0 – 1 „Athletic“

Pastarieji tarpusavio susitikimai:

„Atletico“ 2 – 1 „Athletic“ („La Liga“)
„Athletic“ 3 – 0 „Atletico“ („La Liga“)
„Atletico“ 0 – 2 „Athletic“ („La Liga“)
„Athletic“ 1 – 2 „Atletico“ („La Liga“)
„Atletico“ 2 – 0 „Athletic“ („La Liga“)

Į Madridiečių sudėtį finalo rungtynėms sugrįžta gynėjas Luisas Perea. Kapitonas Antonio Lopezas taip pat turėtų būti pasiruošęs mačui, tuo metu krašto gynėjas Silvio į rikiuotę sugrįš tik kitą sezoną. Gabi turėtų pradėti rungtynes startinėje sudėtyje vietoje suspenduoto Tiago. Taip pat dėl turnyro reglamento negalės žaisti Franas Merida.

Marcelo Bielsa savaitgalio rungtynėse su „Getafe“ pailsino savo lyderius ir į Rumuniją vežasi stipriausią sudėtį: gynėjas Fernando Amorebieta turi nedidelę blauzdos traumą ir rungtynių dieną paaiškės, ar futbolininkas galės padėti savo ekipai. Kertiniai baskų ekipos žaidėjai Fernando Llorente ir Ikeras Muniainas paskutinėse Ispanijos pirmenybių rungtynėse nežaidė, nes tausojo jėgas trečiadienio mūšiui.

Prognozuojama startinė „Atletico“ sudėtis: Courtois, Juanfran – Miranda – Godin – Filipe, Suarez – Gabi, Adrian – Diego – Turan, Falcao.

Prognozuojama startinė „Athletic“ sudėtis: Iraizoz, Iraola – Martinez – Amorebieta – Aurtenetxe, De Marcos – Iturraspe – Herrera, Susaeta – Llorente – Muniain.

Įdomūs faktai:

„Atletico“ ekipa Europos lygoje laimėjo 11 mačų iš eilės. Paskutinį pralaimėjimą madridiečiai patyrė grupės varžybose, kai pralaimėjo „Udinese“ klubui rezultatu 0:2.

Europos turnyruose šie klubai niekada nebuvo susitikę. Per 150 tarpusavio mačų šalies turnyruose 64 kartus pergalę šventė „Atletico“, o baskai iškovojo 59 pergales.

Madrido klubas dalyvauja aštuntame Europos turnyrų finale. Paskutinį kartą „Atletico“ finalo rungtynėse žaidė 2009-10-ųjų sezone, kai iškovoję pergalę prieš „Fulham“ triumfavo Europos lygos turnyre.

Radamelis Falcao kartu su Klaasu-Janu Huntelaaru UEFA Europos lygoje yra įmušę po 10 įvarčių. Tai geriausias rezultatas turnyre.

Bilbao ekipa iš paskutinių 11 mačų visuose frontuose laimėjo tik keturis.

„Athletic“ klubas niekada nėra iškovojęs UEFA Europos turnyrų trofėjaus.