1. Garethas Bale’as („Tottenham“)

Šį sezoną, kai Garethas Bale‘as dalyvaudavo rungtynėse, internete buvo nevengiama pasišaipyti – „šiandien „Manchester United“ klubas (pavyzdys) susitiks su G. Bale‘u.” Ir neabejotinai būtent jis tempė ekipą ant pečių visą sezoną. Kaip?

27 įvarčiai. 15 rezultatyvių perdavimų. Tiek šis valas sugebėjo nuveikti per šiuos futbolo metus, tačiau tai nėra pagrindinis rodiklis. Šį sezoną jis tiesiog žudė savo oponentus paskutinių minučių įvarčiais, o jei pakildavo nuo suolo, tai padarydavo didelę įtaką komandos žaidimui ir suvienydavo ją pergalei.

Iš visų įmuštų „Spurs“ ekipos įvarčių, 16 jų buvo pelnyti iš už baudos aikštelės ribų. G. Bale‘as prie to prisidėjo devyniais įvarčiais. Įspūdingą smūgį turintis 24-erių metų atakuojantis saugas nuveiktu darbu puolime lenkia visus. Ir suprantama, didžiąją dalį laurų Londono ekipos pergalėse gali prisiimti būtent šis kamuolio burtininkas iš Velso.

Dabar jam buvo pasiūlyta nauja sutartis, pagal kurią G.Bale‘as turėtų uždirbti 180 tūkst. svarų į savaitę. Klausimas vienas – ar jis sugebės atsispirti didžiųjų Europos klubų vilionėms (alga, žaidimas Čempionų lygoje) ir pasiliks „Tottenham“ ekipoje?

Pats jis neseniai davė neaiškią užuominą, jog ketina likti „White Hart Lane“ stadione, tačiau tai dar nėra nieko oficialaus. Viena aišku – netekus jo, „Spurs“ klubas turėtų didelių problemų randant pakaitalą jam. Jeigu jie vis dar turės ambicijų kitame sezone kovoti dėl aukštesnių tikslų nei penkta vieta ir Europos lyga.

Kaip matote nuotraukoje aukščiau, jis buvo apdovanotas dvejais trofėjais - geriausiu sezono žaidėjo, ir geriausio jauno žaidėjo titulais. Taigi visiškai nekyla abejonių, jog Profesionalių futbolininkų asociacija (PFA) pasirinko teisingą sprendimą.

2. Juanas Mata („Chelsea“)

Prieš sezoną mažai kas tikėjosi, jog šis ispanas sugebės taip įtakoti komandos žaidimą, kaip kiti pirkiniai Oscaras ir Edenas Hazardas. Bet atsitiko taip, jog pastarieji tiesiog nublanko prieš Juano Mata diktuojamą futbolą.

„Mėlynųjų“ fanų labai mėgstamas atakų dirigentas per 64 mačus šį sezoną sugebėjo padaryti milžinišką įtaką komandos žaidimui – jis pelnė arba asistavo net 49 įvarčius. O jei norite tikslumo, tai 20 įvarčių bei 29 rezultatyvūs perdavimai. Tai yra geriausias rezultatas tarp visų didžiųjų Europos lygų komandų. Stulbinantis rodiklis, ar ne?

Turbūt nesuskaičiuotume ant vienos rankos pirštų kiek kartų šį sezoną J. Mata gelbėjo komandą ir gyvybiškai svarbiose situacijos prisidėjo prie klubo pergalių šiame nestabiliame „Chelsea“ klubo sezone. Įvarčiai Europos lygoje, svarbus rungtynių su „Manchester United“ ekipa pabaigoje šūvis ir daugelis kitų nulėmė ne vieną svarbią baigtį.

Verta pažymėti ir jo kūrybingumą vystant ekipos atakas – kamuolys atrodė tarsi prilipęs prie futbolininko kojos, o aikštės matymas buvo toks, jog kartais komandos draugais pasimesdavo gavę tokį patogų perdavimą, kai atrodydavo, kad jo neįmanoma atlikti.

Ispanijos rinktinės saugas jau gavo įvertinimą – jis buvo išrinktas geriausiu klubo žaidėju šį sezoną antrus metus iš eilės. Taip pat jam buvo įteiktas ir žaidėjų apdovanojimas, kadangi komandos draugai jį įvertino kaip geriausiu.

3. Luisas Suarezas („Liverpool“)

Vadinkite jį kaip norite – vampyru, kanibalu ar tiesiog išalkusiu, visgi atstūmus tai kas nesusiję su futbolu, galime tiesiog konstatuoti faktą, jog be Luiso Suarezo „raudonieji“ nesugebėtų taip irtis aukščiausiame divizione.

Turbūt nerastume komandos, kuri atsisakytų urugvajiečio paslaugų. Tai kaip jis kūrė komandos žaidimą puolime, buvo labai patrauklu. Lygoje jis buvo nepralenkiamas su atliktų driblingo skaičiumi – 291 kartą jis išmaudė savo varžovus baudos aikštelėje, o antras šiame sąraše yra Adelis Taraabtas (159).

Nors L. Suarezas atliko net 71 smūgį ne į vartų plotą, „tuščiomis kulkomis“ jis nešaudė – vien „Premier“ lygoje jis pelnė 23 įvarčius ir užleidžia į priekį tik Robiną van Persie. Įvarčių, suprantama, galėjo būti ir daugiau, jeigu ne kvailos aplinkybės.

Balandžio mėnesį mače su „Chelsea“ klubu, 26-erių metų puolėjas įkando Branislavui Ivanovičiui ir už tai susilaukė karčios bausmės, net 10 rungtynių diskvalifikacijos. Todėl darant išvadą galima užduoti retorinį klausimą – ar jis buvo gelbėtojas, ar tas, kuris suteršė „raudonųjų“ vardą?