Pirmadienį Argentinoje startavo antras Dakaro ralio etapas. Po trumpo apšilimo sekmadienį lenktynių dalyviai, tarp kurių – ir du lietuviški automobilių ekipažai – leidosi į vieną ilgiausių šių metų maratono greičio ruožų, nusidriekusį iš Vilja Karlos Paso į San Chuaną.

Organizatoriai paruošė 625 km ilgio trasą, vedusią per Kordobos kalnagūbrius, iš kurios net 518 km sudarė įskaitinė distancija (sunkvežimių ekipažams – 331 km). Ilgesnis šiemet bus tik aštuntas greičio ruožas (781 km).

Po starto lenktynininkams iš pradžių reikėjo pakilti į 2000 m aukštį, o vėliau skintis kelią per akmenuotą dirvožemį, išsimaudyti dulkėse vidurinėje etapo dalyje ir kapstytis smėlyje artėjant prie finišo.

Nuo pat etapo pradžios pagreitį įgavo B. Vanago ir baltarusio Andrejaus Rudnickio komanda, sekmadienį užėmusi 36-ą vietą.

Ekipažas, važiuojantis „Toyota Hilux“ visureigiu, lenkė vieną automobilį po kito ir po pirmų trijų kontrolinių punktų (iš 13) laikėsi geriausių dvidešimtuke.

Nors vėliau B. Vanagas buvo trumpam nustumtas į 25-ą vietą, po pirmo kuro papildymo jis vėl ėmė brautis rikiuote aukštyn ir distancijai įpusėjus jau buvo 20-as. Tarp tiesioginių Lietuvos atstovo konkurentų atsidūrė ir buvusi Lenkijos šuolių nuo tramplino su slidėmis žvaigždė Adamas Malyszas (SMG bagis), kurį B. Vanagas pranoko devintame kontroliniame punkte.

Įveikus 370 km lietuvis palypėjo jau iki 17-os vietos, tačiau paskutinėje atkarpoje dėl prasto matomumo jis neišvengė smėlio spąstų, įklimpo ir prarado daugiau nei dešimt pozicijų.

Pralaimėjęs lyderiui 1 val. 7 min. 41 sek., B. Vanago ir A. Rudnickio ekipažas finišo liniją kirto 28-oje vietoje. Tokią pat poziciją jis dabar užima ir bendroje ralio įskaitoje.

Antrasis Lietuvos ekipažas pirmadienį taip pat taikėsi pagerinti savo padėtį. Pirmame etape 85-ą rezultatą užfiksavę Antanas Juknevičius ir Edvardas Duoba antro greičio ruožo pusiaukelėje buvo 57-i.

Vis dėlto sklandžiai įveikti visos trasos „Mebar“ prototipu važiuojančiam tandemui nepavyko: vienuoliktame kontrolės punkte jis buvo jau tik 71-as, paskutiniame prieš finišą tryliktame vėl šoktelėjo aukštyn – į 61-ą vietą, o galiausiai sustojo susidūręs su techninėmis problemomis.

DELFI žiniomis, sugedo „Žalvaris Dakar“ komandos automobilio sankaba, todėl bivaką A. Juknevičius pasiekė tik 2.35 val. naktį vietos laiku, kai Lietuvoje jau išaušo rytas (8.35 val.). 12.15 val. antradienį A. Juknevičiaus tarp 60 klasifikuotų ekipažų dar nebuvo, bet jo starto numeris prieš trečią etapą - 88-as.

„Sankabos reikalai kankina, karštis, smėlio jūros padarė savo... Bet tikrai ryt (antradienį - DELFI) startuosim, mes kitaip nemokam“, - A. Juknevičius komentavo situaciją savo socialinio tinklo paskyroje.

Sugedusią automobilio sankabą mechanikai turėtų sutvarkyti.

B. Vanago automobilis taip pat rodo kaprizus - reikia tvarkyti pavarų dėžę.

Antrame etape tarp automobilių vairuotojų vėl greičiausias buvo Kataro lenktynininkas Nasseras Al-Attiyah su „Mini“ – 5 val. 4 min. 50 sek. Tiesa, sekmadienį pergalę Dakaro ralio prologe iš jo atėmė teisėjų skirta 2 minučių bauda už greičio viršijimą neįskaitinėje zonoje, bet pirmadienį patyręs katarietis užtikrintai susigrąžino bendrosios įskaitos lyderio poziciją, artimiausius persekiotojus aplenkęs daugiau nei 8 minutėmis.

Antras buvo Ginielis de Villiersas iš Pietų Afrikos Respublikos („Toyota“), trečias – olandas Bernhardas Ten Brinke („Toyota“).

Etapas nesėkmingai susiklostė nemažai brangaus laiko dėl techninių problemų sugaišusiems vieniems iš favoritų Stephane'ui Peterhanseliui ir Robby Gordonui, tuo tarpu vilčių apginti nugalėtojo titulą nebeturintis Nani Roma turėjo sukandęs dantis skintis kelią iš rikiuotės uodegos ir tenkinosi 22 vieta.

Primename, kad „Mini“ vairuojantis ispanas pirmame etape dėl automobilio gedimo sustojo nuvažiavęs vos 3 kilometrus, buvo klasifikuotas paskutinėje 135-oje vietoje ir dabar gali kovoti tik dėl garbės ar pergalių atskiruose etapuose.

Automobilių įskaita

1. Nasseras Al-Attiyah Kataras „Mini“ 6 val. 19 min. 40 sek.
2. Ginielis de Villiersas Pietų Afrika „Toyota“ atsilieka 7 min. 42 sek.
3. Bernhardas Ten Brinke Olandija „Toyota“ 9:42
4. Krzysztofas Holowczycas Lenkija „Mini“ 10:28
5. Vladimiras Vasiljevas Rusija „Mini“ 17:23
6. Erikas Van Loonas Olandija „Mini“ 20:04
7. Carlosas Sainzas Ispanija „Peugeot“ 20:32
8. Yazeedas Alrajhi Saudo Arabija „Toyota“ 21:34
9. Carlosas Sousa Portugalija „Mitsubishi“ 22:04
10. Orlando Terranova Argentina „Mini“ 22:23
28. Benediktas Vanagas Lietuva „Toyota“ 1:19:28
? Antanas Juknevičius Lietuva „Mebar“ ?

Pirmą etapą motociklų įskaitoje laimėjusi kylanti Didžiosios Britanijos žvaigždė Samas Sunderlandas pirmadienį gavo skaudžią pamoką. Pasiekęs smėlynus distancijos pabaigoje, 24-erių KTM pilotas išklydo iš trasos ir sugaišo dvi valandas ieškodamas teisingo kelio.

Iš brito lyderio poziciją paveržė antrą etapą laimėjęs ispanas Joanas Barreda Bortas. „Honda“ motociklu važiuojantis lenktynininkas greičio ruožą įveikė per 5 val. 46 min. 6 sek. Įkandin jo finišavo du portugalai: Paolo Goncalvesas („Honda“) ir Rubenas Faria (KTM).

Nepaisant ilgo ir sudėtingo marštuto, į geriausių dešimtuką pirmadienį pateko du Dakaro ralio debiutantai: penktas buvo australas Toby Price'as (KTM), septintas – austras Matthiasas Walkneris (KTM).

Motociklų įskaita

1. Joanas Barreda Bortas Ispanija „Honda“ 7 val. 6 min. 44 sek.
2. Paolo Goncalvesas Portugalija „Honda“ atsilieka 4 min. 37 sek.
3. Rubenas Faria Portugalija KTM 10:37
4. Jordi Viladomsas Ispanija KTM 11:24
5. Toby Price'as Australija KTM 11:32
6. Marcas Coma Ispanija KTM 12:03
7. Matthiasas Walkneris Australija KTM 12:26
8. Helderis Rodriguesas Portugalija „Honda“ 13:26
9. Israelis Esquerre Čilė „Honda“ 16:24
10. Pedrero Garcia Ispanija „Yamaha“ 19:34

Keturračių įskaita

1. Rafalas Sonikas Lenkija „Yamaha“ 8 val 27 min. 39 sek.
2. Ignacio Casale Čilė „Yamaha“ atsilieka 2 min. 26 sek.
3. Sergio Lafuente Urugvajus „Yamaha“ 4:30
4. Sebastianas Halpernas Argentina „Yamaha“ 13:39
5. Mohammedas Abbu-Issa Kataras „Honda“ 21:18

Sunkvežimių įskaita

1. Hansas Stacey Olandija „Iveco“ 5 val 6 min. 11 sek.
2. Eduardas Nikolajevas Rusija „Kamaz“ atsilieka 20 sek.
3. Martinas Kolomy Čekija „Tatra“ 1:01
4. Airatas Mardijevas Rusija „Kamaz“ 1:05
5. Sergejus Vezovičius Baltarusija MAZ 1:25

Trečiame Dakaro ralio etape antradienį sportininkai keliaus 542 km (motociklininkai – 657 km) iš San Chuano į Čilesitą. Greičio ruožas bus 284 km (motociklininkams – 220 km) ilgio.

Primename, kad 36-ą kartą vykstančio Dakaro ralio dalyviai iš viso turės nuvažiuoti per 9 tūkst. kilometrų. 13 etapų lenktynių trasa driekiasi per Argentiną, Boliviją ir Čilę, o finišas numatytas sausio 17 d. Buenos Airėse (Argentina).

Šiemet prestižiniame ralyje startavo 161 motociklininkas, 45 keturračių vairuotojai, 137 automobilių ir 63 sunkvežimių ekipažai.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)