„Jaučiu iš krepšininkų pagarbą bei tikėjimą tuo, ką darau. Galbūt tai lėmė ir praėjusių metų čempionatas. Jeigu pasitikėjimo padaugėjo, tai bus tik dar vienas pliusas ir man, ir komandai“, - neabejojo E. Kandratavičius.

Pirmadienį pasiruošimą Europos pirmenybėms pradėjusios rinktinės vadelės kol kas – būtent jo rankose. Kol krepšininkai pluša Druskininkų „Saulės“ pagrindinės mokyklos stadione, ekipos vyriausiasis treneris Kęstutis Kemzūra gali iš šalies stebėti, kaip rinktinės kandidatams nurodymus dalina E. Kandratavičius.

„Treniruotė buvo skirta ištvermės lavinimui. Krepšininkai atliko pratimus, kuriais sukuriama širdies ir kraujagyslių sistemos apkrova, stiprinami pilvo presas ir nugara. Taip pat skyriau pratimų su gumomis kojų raumenų paruošimui“, - DELFI po pirmosios rinktinės treniruotės aiškino E. Kandratavičius, su nacionaline komanda dirbantis nuo 2010 metų.

Priešingai nei pernai, šįkart alytiškis rinktinėje turi talkininką – Kauno „Žalgirio“ klubo fizinio parengimo specialistą Sigitą Kavaliauską. Pastarojo priežiūros krepšininkams ypač prireiks tuomet, kai E. Kandratavičius turės išvykti į naująją savo darbovietę. Tiesa, Maskvos CSKA klubo kvietimą šį mėnesį priėmęs treneris viliasi, kad Rusijos čempionai leis jam užbaigti bent jau svarbiausius pasirengimo Europos pirmenybėms darbus.

- Kuo šis pasirengimo ciklas skirsis nuo praėjusių metų? - paklausėme E. Kandratavičiaus.

- Didelių permainų nebus. Būsimo Europos čempionato formatas yra artimesnis pasaulio pirmenybėms nei ankstesniems žemyno čempionatams. Skirtumas tik toks, kad šiemet pirmenybėse rinktinės laukia dvejos papildomos rungtynės. Todėl sumažinome draugiškų mačų skaičių, atsisakydami vieno susitikimo. O visa pasirengimo metodika išliko tokia pati.

- Tai, jog šiemet rinktinės kandidatų amžiaus vidurkis didesnis, neturi įtakos pasiruošimo planams?

- Ne. Juk mūsų veteranams nėra po 40 metų. Be to, visi vyresni krepšininkai žaidžia stipriausiuose žemyno klubuose. Todėl nematau priežasčių, kodėl jiems reikėtų mažinti krūvį ar dar ką nors keisti.

- Ar jau aišku, kada turėsite palikti rinktinę ir išvykti į savo klubą?

- Tikslios datos dar nežinau. Esu įsipareigojęs dirbti su klubo žaidėjais, kuriems reikia pagalbos. O tos pagalbos gali prireikti bet kada. Susitarėme, kad per pirmąją rinktinės pasirengimo dalį, kuomet aš būsiu labai reikalingas Lietuvoje, klubas pasistengs manęs nejudinti. O vėliau, jei reikės, turėsiu išvykti ir rūpintis klubo interesais. Bet mėnesį tikrai būsiu čia ir pagrindinį darbą atliksiu.

- Tai, jog CSKA vyriausiuoju treneriu dirba lietuvis Jonas Kazlauskas, nepadėjo rasti kompromiso su klubu?

- Reikia suprasti ir patį J. Kazlauską – klubas spaudžia ir jį, jis taip pat jaučia įsipareigojimus. Negalima sakyti, kad treneris blogas, nenori padėti.

- Kaip dalinsitės pareigomis su antruoju fizinio parengimo treneriu S. Kavaliausku?

- Susitarėme, kad jis bus mano asistentas ir pagelbės. Šios rinktinės savotiškas minusas yra didelis žaidėjų skaičius. Pernai į pirmąją treniruočių stovyklą atvažiavo šešiolika krepšininkų, šiemet dirbs jau dvidešimt kandidatų. Vadinasi, ir dėmesio reikia daugiau. Šiuo atveju Sigis yra labai reikalingas.

- Kokiu režimu rinktinės kandidatai dirbs per pirmąją treniruočių stovyklą?

- Kasdien devintą valandą ryte žaidėjai rinksis pusryčiauti, paskui sės į autobusą ir važiuos į rytinę treniruotę. Po jos – pietūs ir poilsis.

Atsikvėpus lauks antroji treniruotė ir vakarienė. Esame sutarę, kad vienuoliktą vakare vaikinai jau būtų viešbutyje. Nebūtinai jie turi iš karto eiti miegoti kaip vaikų vasaros stovykloje – gali ir knygą paskaityti, ir televizorių pažiūrėti.

- Jeigu bus krepšininkų, kurie tinginiaus, neišlies paskutiniojo prakaito, kaip su jais elgsitės?

- Normalu, kad žmogus bando pailsėti tada, kai jam būna sunku. Jeigu jis pavargsta po pratimų, kūnas nevalingai bando apsisaugoti nuo perkrovos. Bet aš stengiuosi niekada nenuolaidžiauti. Kai žaidėjas pavargsta, jam reikia pasitelkti valią.

Trenerio užduotis – išreikalauti tos valios apraiškos. Reikia paraginti, paploti, bendrauti su žaidėju. Su bizūnu krepšininkų nevaikysime, bandysime jiems padėti. Kalbėjausi apie tai su kitais treneriais ir paprašiau, kad jie visi dalyvautų šiame procese.

Kai rinktinėje dirba dvidešimt kandidatų, vienas tiesiog fiziškai negaliu suspėti jų visų apibėgti, todėl sutarėme, kad visi treneriai ragins ir skatins krepšininkus dirbti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją