Kiekvieno dalyvauti žaidynėse bersiveržiančio ruso atvejis bus nagrinėjamas atskirai, paskelbė Brazilijoje posėdžiavusio IOC atstovas Markas Adamsas. Likus kiek mažiau nei savaitei iki žaidynių komitetas priėmė beprecedentį sprendimą – sušaukti išskirtinę trijų žmonių komisiją, nuo kurios ir priklausys rusų sportininkų skaičius Rio de Žaneire.

Skelbiama, kad rusų likimą nulemsiančią trijulę sudarys Pasaulinės šaudymo federacijos ir IOC medicininės komisijos vadovo pareigas einantis turkas Uguras Erdeneris, IOC atletų komisijos vadovė iš Vokietijos Claudia Bokel ir Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacijos viceprezidentas iš Ispanijos Juanas Antonio Samaranchas jaunesnysis, legendinio IOC prezidento sūnus.

Rusijoje džiaugiamasi, kad būtent ispanas iš šios suformuotos „troikos“ ir yra palankiausias rusų atletams.

Tiesa, kaip funkcionuos šios komisijos veikla, galutinai suprasti nėra lengva, o jos veikimo principus sunku paaiškinti ir pačiam D. Adamsui.

„Liko mažiau nei savaitė iki olimpinių žaidynių, laikas mus labai spaudžia. Manome, kad visi sprendimai bus priimti iki rugpjūčio 5-osios dienos. Bus svarstomas kiekvieno ruso prašymas – jį patenkinti ar nepatenkinti, – tvirtino IOC atstovas. – Mes turime būti įsitikinę, kad sprendimas dėl diskvalifikacijos yra teisingas ir neginčytinas“.

Lygiai prieš savaitę IOC nusprendė, kar Rusijos sportininkų likimą nuspręs atsikros tarptautinės federacijos. Būtent tą jos ir darė visą savaitę – pavyzdžiui, tarptautinė plaukimo federacija prie žaidynių neprileido 7 kriterijų neatitinkančių rusų plaukikų (nulėmė ankstesnis dopingo skandalų šleifas), tarp kurių ir Julija Jefimova, tarptautinė irklavimo federacija žaidynėse dalyvauti apskritai leido vos 6 iš 28 rusų. Tačiau dabar kiekvieną iš šių diskvalifikavimo atvejų komisija nagrinės atskirai.

Tiesa, diskvalifikuotos lengvosios ir sunkiosios atletikos federacijos malonės sulaukti jau nebegali – šie sportininkai iš žaidynių išmesti galutinai.

Kol IOC niekaip negali apsispręsti, rusai kontratakuoja. Plaukikai Vladimiras Morozovas ir Nikita Lobincevas šeštadienį dėl diskvalifikacijos pasiskundė sporto arbitražo teismui, tą patį vėlai vakare padarė ir J. Jefimova.

Manoma, kad jos apeliacija turėtų būti išnagrinėta per parą. Tikėdamasi palankaus sprendimo, rusų plaukikė jau yra nuvykusi į Rio, aklimatizuojasi ir vis dar puoselėja planus startuoti olimpiadoje.

Kol kas žaidynėse leista dalyvauti 252 rusų sportininkams ir tai yra pati mažiausia delegacija per visą žaidynių istoriją nuo 1952-ųjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1390)