Trečiadienis Čilesito (Argentina) bivake prasidėjo labai anksti: susiruošti žygiui sportininkai turėjo dar prieš aušrą. Pakeliui į Čilę ralio karavanas ropštėsi per Andų kalnus beveik 5000 m virš jūros lygio iškilusia perėja, o startas lenktynėms buvo duotas jau kirtus sieną.

Du trečdaliai 315 km ilgio greičio ruožo nusidriekė akmenuotais kalnakasių keliukais, o paskutinėje atkarpoje lenktynininkams teko kapstytis per Atakamos dykumos smėlį. Iš viso ketvirtame etape Dakaro ralio dalyviai įveiktą kilometražą papildė 909 km.

Automobilių lenktynėse, kuriose kovą tebetęsia abu lietuviški ekipažai, paraišką galutinei pergalei toliau pildo Nasseras Al-Attiyah. Greičiausias tarp „Mini“ pilotų katarietis smėlio kopose distancijos pabaigoje nardė it žuvis vandenyje ir laimėjo antrą etapą šių metų ralyje. Greičio ruožą jis įveikė per 3 val. 9 min. 18 sek.

Nuo antrą poziciją bendroje įskaitoje užimančio Ginielio de Villierso su „Toyota“ arabą dabar skiria daugiau nei 8 min. Veteranas iš Pietų Afrikos Respublikos trečiadienį užfiksavo trečią laiką, praleidęs į priekį šansų išlaikyti čempiono titulą nebeturintį ispaną Nani Romą („Mini“).

Skaudų smūgį Čilėje patyrė po ilgos pertraukos į Dakaro ralį sugrįžusi „Peugeot“ komanda. Jau greičio ruožo pradžioje dėl techninių problemų trasoje sustingo ketvirtą vietą bendroje rikiuotėje ligi šiol užėmusio ispano Carloso Sainzo visureigis. El Matador, kaip pravardžiuojamas 2010 metų nugalėtojas, liko laukti pagalbos ir, geriausiu atveju, griežtų baudų.

Carlosas Sainzas

Prancūzų gamintojų ekipos stovykla gali pasiguosti tik tuo, kad pirmą kartą šiais metais į geriausių penketą pavyko prasibrauti legendiniam Stephane'ui Peterhanseliui, jame užėmusiam paskutinę vietą. Bet „Misteriui Dakarui“ iš Prancūzijos tokio pasirodymo dar nepakako norint pagaliau įsiveržti ir į pirmą bendrosios įskaitos dešimtuką.

Kaip ir C. Sainzui, gedimai trečiadienį sugriovė visus planus du etapus šiame ralyje laimėjusiam argentiniečiui Orlando Terranovai („Mini“) bei amžinu nelaimėliu virstančiam amerikiečiui Robby Gordonui („Hummer“).

Tuo tarpu Benediktas Vanagas ir Andrejus Rudnickis ketvirtame etape demonstravo stabilumą. Startavęs 28-as, juodojo „Toyota Hilux“ ekipažas trečiame kontrolės punkte (iš 8) buvo šoktelėjęs net iki 14-os pozicijos, bet greičio ruožą baigė 20-oje vietoje. Tai yra geriausias jo rezultatas atskiruose Dakaro ralio etapuose per trejus metus, kuomet B. Vanagas mėgina jėgas Pietų Amerikoje.

Nuotolį lietuvis nuvažiavo per 3 val. 45 min. 19 sek. ir nuo N. Al-Attiyah atsiliko 36 min. 1 sek. Bendroje įskaitoje jis klasifikuojamas jau 18-oje pozicijoje, į kurią pakilo iš 25-os. Taip aukštai užkopę Dakaro ralyje Lietuvos sportininkai dar nebuvo.

Padėtį pirmoje distancijos dalyje gerino ir antrasis Lietuvos ekipažas. 66-as lenktynes trečiadienį pradėjęs Antano Juknevičiaus ir Edvardo Duobos duetas su „Mebar“ prototipu šeštame kontrolės punkte užfiksavo 53-ią rezultatą.

Vis dėlto tuomet Lietuvos lenktynininkai pradingo iš radarų: praslinkus kelioms valandoms - 4-ą val. ryto Lietuvos laiku - jų kitame atžymos taške dar nebuvo nė kvapo. A. Juknevičių pasivijo ir pralenkė net penkias valandas dėl gedimų vietoje rymoję C. Sainzas ir O. Terranova.

13.00 val. Lietuvos laiku A. Juknevičius dar nebuvo klasifikuotas po ketvirto etapo greičio ruožo. Oficialioje ralio svetainėje įrašyta, kad mūsiškis penktame etape startuos 73-ias.

Automobilių įskaita

1. Nasseras Al-Attiyah Kataras „Mini“ 12 val. 30 min. 44 sek.
2. Ginielis de Villiersas Pietų Afrika „Toyota“ atsilieka 8 min. 15 sek.
3. Yazeedas Alrajhi Saudo Arabija „Toyota“ 23:33
4. Bernhardas Ten Brinke Olandija „Toyota“ 42:32
5. Krzysztofas Holowczycas Lenkija „Mini“ 43:30
6. Erikas Van Loonas Olandija „Mini“ 45:14
7. Carlosas Sousa Portugalija „Mitsubishi“ 59:26
8. Christianas Lavieille Prancūzija „Toyota“ 1:00:44
9. Aidynas Rachimbajevas Kazachstanas „Mini“ 1:04:23
10. Ronanas Chabot Prancūzija SMG 1:11:30
18. Benediktas Vanagas Lietuva „Toyota“ 2:21:18
73? Antanas Juknevičius Lietuva „Mebar“ ?

Antrą pergalę šių metų ralyje šventė bendosios motociklų įskaitos lyderis Joanas Barreda Bortas. „Honda“ vairuojantis ispanas didžiąją dalį greičio ruožo lenktyniavo su vieninteliu konkurentu – nugalėtojo titulą ginančiu tautiečiu Marcu Coma (KTM). Galiausiai J. Barreda Bortas pranoko tituluotą oponentą beveik 2 min.

Šventę sirgaliams Čilėje padovanojo jų naujasis didvyris Pablo Quintanilla (KTM), užėmęs trečią vietą. Tai – kol kas didžiausias pasiekimas 28-erių čiliečio karjeroje.

Dar daugiau ovacijų nusipelno ispanė Laia Sanz („Honda“) - šiemet eilinį kartą iššūkį stipriosios lyties atstovams metanti mergina į finišą atvažiavo aštunta.

Tuo tarpu praėjusios dienos herojus – trečio etapo nugalėtojas iš Austrijos Matthiasas Walkneris (KTM) – trečiadienį pasiklydo ir liko tik 21-as, o bendroje rikiuotėje nuo trečio laiptelio nubildėjo ant aštunto.

Motociklų įskaita

1. Joanas Barreda Bortas Ispanija „Honda“ 13 val. 10 min. 33 sek.
2. Marcas Coma Ispanija KTM atsilieka 12 min. 49 sek.
3. Paolo Goncalvesas Portugalija „Honda“ 20:29
4. Rubenas Faria Portugalija KTM 23:05
5. Jordi Viladomsas Ispanija KTM 24:51
6. Pablo Quintanilla Čilė KTM 30:42
7. Toby Price'as Australija KTM 32:05
8. Matthiasas Walkneris Austrija KTM 33:28
9. Alainas Duclos Prancūzija „Sherco“ 36:31
10. Helderis Rodriguesas Portugalija „Honda“ 39:05

Keturračių įskaita

1. Rafalas Sonikas Lenkija „Yamaha“ 16 val 04 min. 55 sek.
2. Sergio Lafuente Urugvajus „Yamaha“ atsilieka 3 min. 49 sek.
3. Ignacio Casale Čilė „Yamaha“ 13:32
4. Mohammedas Abbu-Issa Kataras „Honda“ 19:47
5. Sebastianas Halpernas Argentina „Yamaha“ 59:30

Sunkvežimių įskaita

1. Airatas Mardijevas Rusija „Kamaz“ 10 val 39 min. 26 sek.
2. Andrejus Karginovas Rusija „Kamaz“ atsilieka 1 min. 45 sek.
3. Eduardas Nikolajevas Rusija „Kamaz“ 1:57
4. Alešas Lopraisas Čekija MAN 12:42
5. Hansas Stacey Olandija „Iveco“ 17:58

Penktame etape ketvirtadienį Dakaro ralio dalyviai važiuos 697 km (greičio ruožas – 458 km ilgio) iš Kopjapo į Antofagastos uostą Ramiojo vandenyno pakrantėje, atsiveriantį prieš akis tik persiritus per milžiniškos kopos keterą prieš pat pajūrį. Tai bus vienas iš retų šio Dakaro ralio etapų, kuomet visų kategorijų lenktynininkai turės įveikti tą pačią trasą.

Primename, kad 36-ą kartą vykstančio Dakaro ralio dalyviai iš viso turės nuvažiuoti per 9 tūkst. kilometrų. 13 etapų lenktynių trasa driekiasi per Argentiną, Boliviją ir Čilę, o finišas numatytas sausio 17 d. Buenos Airėse (Argentina).

Šiemet prestižiniame ralyje startavo 161 motociklininkas, 45 keturračių vairuotojai, 137 automobilių ir 63 sunkvežimių ekipažai.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)