Medalių rekordas šiais laikais – nebepasiekiamas

Londone Lietuvos parolimpinė rinktinė bus mažiausia nuo 1996 metų Atlantos žaidynių. Pasak Lietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) prezidento Vytauto Kvietkausko lietuvių parolimpiečių būtų daugiau, jei ne griežtos kvotos, kuriomis bendras žaidynių dalyvių skaičius apribotas iki 4,2 tūkst. sportininkų.

„Pavyzdžiui, mūsų lengvaatlečių, įvykdžiusių parolimpinį A normatyvą, yra apie dešimt, bet mums žaidynėse skirtos tik keturios vietos“, – skaičiavo LPOK vadovas.

Pekine Lietuvai atstovavo 26 sportininkai, tarp jų buvo ir moterų tinklinio sėdint rinktinė, kuri į parolimpinį Londoną nepateko. Sidabro apdovanojimus tąsyk pelnė golbolo komanda ir lengvaatletė Aldona Grigaliūnienė, o medalių įskaitoje Lietuva pasidalijo 56-57 vietas.

Du medalius lietuviai planuoja parsivežti ir iš Londono. Realiausiais pretendentais pasisvečiuoti ant nugalėtojų pakylos laikomi golbolininkai bei šuolininkė į tolį Ramūnė Adomaitienė, neblogai vertinamos ir žaidynių debiutanto Mindaugo Bilio, dalyvausiančio rutulio stūmimo ir disko metimo varžybose, galimybės.

Tiesa, jei sveikiesiems sportininkams Londono žaidynės buvo sėkmingiausios istorijoje, tai neįgaliesiems pasiekti visų laikų geriausią rezultatą nerealu, kadangi Atlantos parolimpiadoje lietuviai buvo iškovoję net 11 apdovanojimų, o konkurencija nuo to laiko tapo gerokai nuožmesnė.

Golbolo vilkams reikia tik aukso

Vis didesnį varžovų spaudimą jaučia ir pasaulyje ilgus metus madas diktuojanti Lietuvos golbolo rinktinė. Nepaisant to, daugkartiniai planetos ir Europos čempionai sieks Pekine pelnytą sidabrą iškeisti į tauriausio metalo apdovanojimą, kurio dar trūksta gausioje lietuvių trofėjų kolekcijoje.

„Mes nebegalime sau kelti kitokio tikslo nei pirma vieta. Turime susidoroti su tuo, kad esame geriausi, ir tai įrodyti“, – tiesiai šviesiai kalbėjo golbolininkų treneris Karolis Levickis.

Kita vertus, ilgametis komandos vairininkas puikiai supranta, kad panašių tikslų turės ne viena prieš lietuvius stosianti ekipa.

„Konkurencija dabar tokia, kad JAV, kelios pajėgios Europos rinktinės net nepateko į žaidynes. O pagrindiniai mūsų konkurentai Londone bus švedai, suomiai, kinai, iraniečiai. Visos Azijos komandos dabar yra labai sustiprėjusios“, – sakė K. Levickis.

Lietuvos rinktinės varžovėmis A grupėje bus Didžiosios Britanijos, Suomijos, Brazilijos, Turkijos ir Švedijos komandos. Iš viso žaidynėse dalyvaus 12 rinktinių.

Anot trenerio, ruošdamiesi parolimpiadai lietuviai akcentavo tikslumą, derinius ir mažiau dėmesio skyrė ištvermei, kadangi žaidynėse, priešingai nei, pavyzdžiui, pasaulio čempionatuose, per dieną komanda žais tik vienerias rungtynes.

Svarbiausiu Lietuvos golbolininkų koziriu bus patirtis, kadangi penki iš šešių komandos žaidėjų jau ne kartą yra dalyvavę parolimpinėse žaidynėse, ir tik vieninteliam Mantui Panovui kelionė į Londoną bus pirmoji.

„Norėtųsi, kad jaunatviško impulso turėtume daugiau, bet reikia pripažinti, kad kol kas senbuviai lenkia jaunimą“, – konstatavo K. Levickis.

Planetos čempionė užsigrūdino ir jaudulio nebebijo

Parolimpinė patirtis bus itin vertinga ir į medalį nusitaikiusiai lengvaatletei R. Adomaitienei. Geriausia praėjusių metų Lietuvos neįgaliąja sportininke pripažinta pasaulio čempionė dabar jau žino, ką reiškia parolimpiada, nes pirmasis mėginimas Pekine jai kone pakirto kojas.

„Pasaulio čempionatų neišeina net palyginti su parolimpiada. Nors ir ten būna nelengva, žaidynėse viskas žymiai sunkiau. Vieneriose jau buvau ir pusės jų net neatsimenu – tokia tada buvo mano savijauta. Tikiuosi, dabar jau psichologiškai būsiu stipresnė.

Pasiruošusi esu labai gerai, viskas eina pagal trenerės planą, viskas atlikta sąžiningai ir tvarkingai. Tikiuosi, taip seksis ir pačiose žaidynėse“, – DELFI kalbėjo R. Adomaitienė.

Parolimpinės žaidynės vyks rugpjūčio 29-rugsėjo 9 dienomis. Lietuvos vėliava parolimpiniame kaimelyje bus pakelta rugpjūčio 25 d.

Tradiciją pradėjo karo veteranai

Parolimpinių žaidynių ištakomis tapo prieš 64 metus Stoke Mandeville ligoninėje pietų Anglijoje surengtos žaidynės, kuriose dalyvavo 16 sužeistų Antro pasaulinio karo veteranų. Pirmoji parolimpiada dar po 12 metų surengta Romoje.

Nuo 1992 metų parolimpinės žaidynės yra susietos su olimpinėmis žaidynėmis ir vyksta lygiai po trijų savaičių pasibaigus olimpinėms žaidynėms tuose pačiuose miestuose ir tose pačiose sporto arenose. Pranešama, kad jau išparduoti visi bilietai į parolimpines plaukimo ir atletikos varžybas.

Lietuvos parolimpinė rinktinė

Golbolas (aklųjų riedulys)

Saulius Leonavičius
Genrikas Pavliukianecas
Marius Zibolis
Arvydas Juchna
Nerijus Montvydas
Mantas Panovas

Lengvoji atletika

Ramunė Adomaitienė (šuolis į tolį)
Irena Perminienė (rutulio stūmimas)
Mindaugas Bilius (rutulio stūmimas, disko metimas)
Rolandas Urbonas (rutulio stūmimas)

Plaukimas

Kęstutis Skučas

Delegacijos vadovybė

Vytautas Kvietkauskas (delegacijos vadovas)
Gintaras Zavadckis (misijos vadovas)

Lietuvių startų Londone tvarkaraštis

Rugpjūčio 30 d. 11:00 val. (Lietuvos laiku). Golbolas. Lietuva – Didžioji Britanija;
Rugpjūčio 31 d. 12:15. Lengvoji atletika (šuoliai į tolį). Ramunė Adomaitienė;
Rugpjūčio 31 d. 12:15. Golbolas. Lietuva – Suomija;
Rugpjūčio 31 d. 13:47, 22:34. Plaukimas (50 m laisvu stiliumi). Kęstutis Skučas;
Rugsėjo 1 d. 13:30. Golbolas. Lietuva – Brazilija;
Rugsėjo 1 d. 21:05. Lengvoji atletika (rutulio stūmimas). Irena Perminienė ;
Rugsėjo 2 d. 21:45. Golbolas. Lietuva – Švedija;
Rugsėjo 3 d. 12:05. Lengvoji atletika (rutulio stūmimas). Rolandas Urbonas;
Rugsėjo 4 d. 21:45. Golbolas. Lietuva – Turkija;
Rugsėjo 5 d. 13:10. Lengvoji atletika (rutulio stūmimas). Mindaugas Bilius;
Rugsėjo 5 d. 20:00-00:00. Golbolas. Ketvirtfinaliai;
Rugsėjo 6 d. 12:55, 20:48. Plaukimas (50 m nugara). Kęstutis Skučas;
Rugsėjo 6 d. 20:30-23:00. Golbolas. Pusfinaliai;
Rugsėjo 7 d. 20:30-23:00. Golbolas. Finalai;
Rugsėjo 7 d. 21:30. Lengvoji atletika (disko metimas). Mindaugas Bilius.

Lietuvos sportininkų pasirodymai vasaros parolimpinėse žaidynėse

1992 metais Barselonos žaidynėse dalyvavo 4 sportininkai, laimėti 7 medaliai.
1996 metais Atlantos žaidynėse dalyvavo 9 sportininkai, laimėta 11 medalių.
2000 metais Sidnėjaus žaidynėse dalyvavo 17 sportininkų, laimėti 3 medaliai.
2004 metais Atėnų žaidynėse dalyvavo 20 sportininkų, laimėti 7 medaliai.
2008 metais Pekino žaidynėse dalyvavo 26 sportininkai, laimėti 2 medaliai.
Iš viso Lietuvos parolimpiečiai yra laimėję 4 aukso, 11 sidabro ir 15 bronzos medalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)