Lietuviai, kurie kol kas laimėjo šešerias iš septynerių žaistų rungtynių, Atėnuose jėgas išmėgins su Turkijos (ketvirtadienį), Olandijos (penktadienį) ir Graikijos (šeštadienį) atstovais.

Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas nusprendė, kad per ketvirtadienio dvikovą su turkais išsivers be Deivido Gailiaus ir Artūro Gudaičio paslaugų.

Susitikimas su turkais bus tik antrasis šiame pasiruošimo cikle Jonui Valančiūnui, kuris tam, kad pasirašytų naują sutartį su Toronto „Raptors“ klubu, buvo priverstas palikti Lietuvos rinktinės stovyklą ir skristi į Kanadą.

Dėl to jis praleido visas tris draugiško „Huawei“ taurės turnyro dvikovas Kaune – su turkais, makedonais ir kroatais. Apskritai šiemet J. Valančiūnas, vilkėdamas rinktinės marškinėlius, kol kas sužaidė tik vieną mačą – su austrais (86:71), per kurį atliko dvigubą dublį: pelnė 14 taškų ir atkovojo 10 kamuolių.

Primename, kad prieš 11 dienų Kaune vykusioje „Huawei“ taurės akistatoje lietuviai turkus pranoko 86:74.

Po paskutinių itin nesėkmingų „Huawei“ taurės draugiškų rungtynių su Kroatijos krepšininkais (59:72) J. Kazlauskas nusprendė atsisveikinti dar su vienu savo auklėtiniu ir sutrumpino kandidatų skaičių. Stratego sprendimu, dar vienu nelaiminguoju, palikusiu nacionalinės komandos gretas, tapo 26-erių metų 194 cm ūgio Adas Juškevičius.

Jau anksčiau Lietuvos rinktinės strategas pasakė „ačiū“ dviem iš 17-os kandidatų – gynėjui Mariui Runkauskui ir puolėjui Rokui Giedraičiui.

Dabartinėje sudėtyje liko 14 žaidėjų. Iki Europos pirmenybių J. Kazlauskui reikės padėkoti ir atsisveikinti su dar dviem iš jų.

* * *

Europos čempionatas keturiose šalyse (Latvijoje, Kroatijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje) vyks rugsėjo 5-20 dienomis. Lietuvos krepšininkai D grupėje Rygoje rungtyniaus su Latvijos, Čekijos, Estijos, Belgijos ir Ukrainos ekipomis.

Patekus į atkrintamas varžybas J. Kazlausko auklėtiniams reikėtų keltis į Lilį (Prancūzija).

Prieš pirmenybes lietuviai sužais 10 kontrolinių susitikimų, iš kurių septyni vyks Lietuvoje.

Visų Lietuvos rinktinės draugiškų rungtynių grafikas:

Liepos 29 d. (Klaipėda) Lietuva – Australija 80:68.

Liepos 31 d. (Šiauliai) Lietuva – Australija 92:85.

Rugpjūčio 8 d. (Alytus) Lietuva – Suomija 78:71.

Rugpjūčio 12 d. (Kėdainiai) Lietuva – Austrija 86:71.

Rugpjūčio 17 d. („Huawei“ taurė, Kaunas) Lietuva – Turkija 86:74.

Rugpjūčio 18 d. 19.30 val. („Huawei“ taurė, Kaunas) Lietuva – Makedonija 68:62.

Rugpjūčio 19 d. 19.30 val. („Huawei“ taurė, Kaunas) Lietuva – Kroatija 59:72.

Rugpjūčio 27 d. („Akropolio“ taurė, Atėnai) Lietuva – Turkija;

Rugpjūčio 28 d. („Akropolio“ taurė, Atėnai) Lietuva – Olandija;

Rugpjūčio 29 d. („Akropolio“ taurė, Atėnai) Lietuva – Graikija.

Europos čempionate bus kovojama dėl kelialapių į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Tiesiai į olimpiadą pateks dvi Senojo žemyno pirmenybių finalo dalyvės. Turnyre 3-7 vietas užėmusios rinktinės žais olimpinėse atrankos varžybose.