H grupė

Ispanija

Jokia Europos valstybė dar niekada netapo pasaulio čempione turnyre, kuris vyko ne Senajame žemyne. Šiemet Ispanijos rinktinė, kuri čempionate dalyvaus 13-ą kartą, žada nutraukti šią pasenusią tradiciją.

Ispanai, šiuo metu FIFA reitinge užimantys 2-ą poziciją po brazilų, buvo visa galva pranašesni už varžovus 2008 metų Europos pirmenybėse ir dabar ši komanda, kurios starto sudėtyje ne visada atsiranda vietos net Cescui Fabregasui, ketina užkariauti ir visą futbolo pasaulį, nes kol kas geriausias jų pasiekimas planetos pirmenybėse yra 4-a vieta (1950 m.).

Fernando Torresas
Ispanų ekipoje yra aukščiausio meistriškumo puolėjai Fernando Torresas ir Davidas Villa, Ikeras Casillasas – patikimas ir patyręs vartų sargas, o Xavi ir Andresas Iniesta aikštės viduryje – kiekvieno futbolo stratego svajonė.

Vienintelis ispanus kamuojantis nedidelis rūpestis – kas taps jų varžove antro etapo pirmose rungtynėse: Brazilija, Dramblio Kaulo Krantas ar Portugalija?

Atranką į pasaulio čempionatą ispanai įveikė lengvai, pasiekdami 100 proc. pergalių (10 iš 10) ir 3 įvarčių per rungtynes vidutinį rezultatyvumą (1:0 ir 5:2 prieš Bosniją, 4:0 ir 2:1 prieš Armėniją, 3:0 ir 3:0 prieš Estiją, 2:1 ir 5:0 prieš Belgiją, 1:0 ir 2:1 prieš Turkiją).

Net trenerių kaita neturėjo įtakos ispanų žaidimo kokybei. Luisą Aragonesą pakeitęs Vincente del Bosque su auklėtiniais pralaimėjo tik vieną kartą – Jungtinių Valstijų komandai 0:2 (2009 m. birželio 24 d.) FIFA konfederacijų taurės turnyro pusfinalyje.

Paskutiniame draugiškame mače prieš pasaulio čempionatą ispanai antradienį 6:0 nušlavė Lenkijos rinktinę, pasiųsdami varžovams aiškią žinią: „Mes ateiname tik nugalėti“.

Šveicarija

Iš šios rinktinės gerbėjai tikėjosi geresnių rezultatų namuose vykusiame 2008 m. Europos čempionate. Bet nuo to laiko įvykiai dramatiškai pasikeitė. Ir į gerąją pusę. Šveicarus tarptautinėje arenoje pradėjo lydėti sėkmė. Pradžioje jų U-17 rinktinė tapo pasaulio čempione, o paplūdimio futbolo komanda žaidė planetos pirmenybių finale.

Treneris iš Vokietijos Ottmaras Hitzfeldas sustiprino ir pagrindinės nacionalinės rinktinės viltis nepadaryti gėdos šaliai pasaulio čempionate Pietų Afrikoje. Šveicarai čia gali pateikti staigmenų.

Šveicarai atranką į 2010 m. pasaulio čempionatą, kuris jiems 9-as istorijoje, pradėjo lygiosiomis 2:2 su Izraeliu ir pralaimėjimu namuose Liuksemburgui 1:2, bet vėliau jų reikalai pasitaisė ir galutinėje lentelėje jie aplenkė Graikiją (2:0 ir 2:1), Latviją (2:1 ir 2:2), Izraelį (0:0), savo skriaudikus iš Liuksemburgo (3:0) ir Moldovą (2:0 ir 2:0, viso 6 pergalės, 3 lygiosios, 1 pralaimėjimas, įvarčių santykis 18-8).

Ottmaras Hitzfeldas
O. Hitzfeldas puolime gali drąsiai paskliauti 33-ejų metų Hakanu Yakinu (80 rungtynių ir 20 įvarčių), 30-mečiu Alexanderiu Frei‘umi (73/40) ar 26-erių metų Albertu Bunjaku, kuris neblogai žaidė pasibaigusiame Vokietijos „Bundeslygos“ sezone, atstovaudamas „Nurnberg“ klubui (28/12).

Geriausias iki šiol šveicarų, kurie šiuo metu FIFA reitinge yra 24-i, pasiekimas pasaulio čempionatuose – triskart pasiektas ketvirtfinalis (1934, 1938 ir 1954 m.). Liūdna prisiminti, bet didžiausią pergalę Šveicarijos rinktinė yra iškovojusi prieš Lietuvą, kai 1924 metų Paryžiaus vasaros olimpiadoje sutriuškino mūsiškius rezultatu 9:0.

Čilė

FIFA reitinge 18-ą vietą užimančios Čilės rinktinės pasirodymas pasaulio čempionate – didžiausia futbolo ekspertų intriga. 2007 metais čiliečiai tapo U-20 pasaulio čempionato bronzos medalių laimėtojais ir tos komandos jauni bei dar pergalių alkani žaidėjai papildė pagrindinę nacionalinę rinktinę. Ryškus šio proceso pavyzdys – 21-erių metų Alexisas Sanchezas iš Italijose „Serie A“ žaidžiančio „Udinese“ klubo, kuris Čilės spalvas jau gynė 28 kartus ir pelnė 11 įvarčių.

Alexisas Sanchezas (raudona apranga)
Pastarąjį kartą čiliečiai pasaulio čempionate dalyvavo 1998 m., tačiau atranką į šias planetos pirmenybes jie įveikė puikiai. Čilė Pietų Amerikos zonos sunkioje atrankos grupėje užėmė aukštą antrą vietą po Brazilijos (atsiliko tik 1 tašku, 10 pergalių, 3 lygiosios, 5 pralaimėjimai, įvarčiai - 32-22), o varžybų metu nugalėjo Argentiną (1:0) ir dukart Kolumbiją (4:0 ir 4:2).

Dabartinis Čilės treneris argentinietis Marcelo Bielsa savo patirtį derins su futbolininkų jaunyste ir entuziazmu.

Kai kurie futbolo specialistai mano, kad šios grupės rungtynės Čilė-Ispanija gali tapti viena didžiausių viso pasaulio čempionato puošmenų.

Čilė pasaulio čempionate dalyvaus 8-ą kartą, o aukščiausias jų pasiekimas – 3-a vieta (1962).

Hondūras

H grupėje Hondūras, žaidžiantis antrame pasaulio čempionate, yra laikomas autsaideriu. Šiai komandai kyla vienintelis uždavinys – kaip neutralizuoti Ispanijos ir Čilės puolamąjį proveržį ir ką priešpastatyti Šveicarijos organizuotam futbolui.

Atrankoje Hondūro rinktinei kiek pasisekė, kai atkakliuose CONCACAF zonos mūšiuose dėl kelialapio į pasaulio čempionatą paskutinėje JAV dvikovoje su Kosta Rika amerikiečiai pabaigoje išlygino skirtumą (2:2), taip hondūriečiams užtikrindami vietą varžybose Pietų Afrikoje tik dėka geresnio įvarčių santykio (juos aplenkė amerikiečiai ir meksikiečiai, o Hondūras aplenkė Kostą Riką įvarčių santykiu 17-11 prieš 15-15).

Hondūro futbolo rinktinė
Tačiau reiktų spėti, kad Hondūras lengvai nepasiduos jokiam priešininkui. Saugas Wilsonas Palaciosas buvo tikrai pastebimas Anglijos „Premier“ lygos „Wigan“ ir Londono „Tottenam Hotspur“ klubuose, sulaukęs vos 25-erių metų amžiaus jis savo šalies rinktinei atstovavo jau net 69 kartus.

Komandos kapitonas Amado Guevara yra labiausiai patyręs rinktinės futbolininkas (134 rungtynės ir 29 įvarčiai), o klubinį futbolą jis yra žaidęs visame pasaulyje. Puolėjas Carlosas Pavonas – 57 įvarčiai per 100 rungtynių – Hondūro rinktinės gerbėjams leidžia svajoti apie antrą etapą Čilės ar Šveicarijos sąskaita.

Hondūro, šiuo metu FIFA reitinge užimančio 38-ą poziciją, geriausias pasiekimas – 1982 m. planetos pirmenybėse įveiktas pirmas etapas.

Ekspertų komentaras apie grupės lyderę Ispaniją:

Robertas Tautkus, Lietuvos futbolo rinktinių direktorius:

„Ispanus palaikau. Jie mūsų pogrupyje (Ispanija ir Lietuva pateko į vieną 2012 metų Europos čempionato atrankos turnyro pogrupį – DELFI). Kažkada patikdavo brazilai ir prancūzai. Dabar esu už ispanus ir prancūzus. Todėl, kad sieja mus kažkokie ryšiai su jais, o Lietuvos rinktinė žaidė su šiais varžovais ne kartą. Juolab ispanai vėl atvažiuoja pas mus į Lietuvą.

Ispanai pastaruoju metu viską laimi. Tai lemia geras saugų žaidimas, rinktinė turi „aštrius“ puolėjus. Man imponuoja ispanų atakuojantis futbolas, šios rinktinės futbolininkai „neužsidaro“ vien tik gynyboje. Jie sugeba primesti savo futbolą ir žaidimo braižą priešininkų komandai. Tai paperkantis ir labai malonus tiek futbolo specialisto, tiek mėgėjo akiai futbolas“.

R. Tautkus neabejoja, kad Ispanija gali laimėti du svarbiausius futbolo turnyrus iš eilės – ir Europos pirmenybes, ir pasaulio čempionatą.

„Kodėl gi ne? Jie labai to tikisi. Kai mes (Lietuvos futbolo federacijos atstovai – DELFI) buvome Madride susitikę su Ispanijos federacijos vadovais ir rinktinės treneriais derinti tvarkaraščių, kalbėjome su Vicente del Bosque ir prezidentu, tai jie neatmetė galimybės grįžti iš Pietų Afrikos su pasaulio čempionų titulu.

Kai paklausiau, gal ispanai į Lietuvą atvažiuos būdami pasaulio čempionais, jie atsakė: „kodėl tik „gal“? Tikrai atvažiuosime. Ispanai labai užtikrinti savo galimybėmis“.

Juozas Miniauskas, buvęs „Žalgirio“ žaidėjas, treneris:

„Man patinka ispanų žaidimo stilius, panašus į „Barcelona“ klubo. Tai malonus akiai, atakuojantis futbolas, kurį visi myli. Būna, kad stipri rinktinė gali laimėti du svarbius turnyrus iš eilės. Prisiminkite, tai pavyko Prancūzijos rinktinei 1998 metais pasaulyje ir 2000-aisiais Europoje.

Ispanai laimėjo Europos čempionatą, nes sutapo jaunų žaidėjų karta. Man patiko Ispanija Europos čempionate, tai buvo labai gera komanda, gražiai žaidžiantys futbolo artistai“.

Vytautas Jančiauskas, treneris:

„Patiko Ispanijos rinktinė paskutiniame Europos čempionate. Ten buvo puikus ispanų žaidėjų parinkimas ir jie puikiai vienas kitą tarpusavyje suprato aikštėje. Tai buvo idealu ir fantastika. Futbolininkai buvo panašaus amžiaus, ta karta, kuri kartu užaugo žaisdama futbolą. Tai be jokios abejonės yra labai svarbu. Šiam čempionate ispanai dar tars savo svarų žodį, jie dar ne visą pajėgumą pademonstravo Europos pirmenybėse“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją