Galioje: sustabdyti ar atšaukti rungtynes

Nuo Lietuvos futbolo aktualijų pastaruoju metu nutolęs L. Varanavičius netrukus atsidurs pačiame Europos futbolo įvykių epicentre.

Kitą savaitę 42-ejų bankininkas išskris į didžiausią Vakarų Ukrainos miestą Lvovą. UEFA delegato funkcijas kaunietis atliks trijuose B grupės mačuose, kuriuose susikaus Vokietija ir Portugalija (birželio 9 d.), Danija ir Portugalija (birželio 13 d.) bei Vokietija ir Danija (birželio 17 d.). Bene didžiausią intrigą sirgaliams keliančiame pogrupyje taip pat žais olandai.

Lvove L. Varanavičius bus atsakingas už rungtynių organizacijos priežiūrą ir turės užtikrinti, kad stadione prieš ir per dvikovas būtų laikomasi UEFA nustatytų varžybų saugumo taisyklių, visi arenos elementai atitiktų reikalavimus, nepriekaištingai dirbtų stadiono personalas ir savanoriai.

„Delegatas yra pagrindinis žmogus, kuriam tenka sprendimo teisė ir atsakomybė, kuris koordinuoja visų kitų darbuotojų darbą – pradedant apsauga ir baigiant rungtynių vedimu. Pavyzdžiui, jeigu reikėtų priimti sprendimą dėl rungtynių nutraukimo, tai turėtų kartu padaryti mačo teisėjas ir delegatas“, – DELFI savo pareigas nupasakojo praėjusį kovą LFF prezidento postą Juliui Kvedarui užleidęs ilgametis Lietuvos futbolo vadovas.

Vis dėlto, jo įsitikinimu, Europos čempionato finaliniame etape rungtynių organizacija turėtų veikti nepriekaištingai, tad delegatams greičiausiai nereikės griebtis radikalių sprendimų.

„UEFA dirba labai efektyviai, todėl rimtos problemos iškyla pakankamai retai. Bet gali visko nutikti: pavyzdžiui, lenkų sirgaliai gali ką nors iškrėsti. Todėl įtampa būna nuolatinė. Paprastai viskas vyksta taip: delegatas išvakarėse įvertina stadiono pasirengimą, o rungtynių dieną vyksta formalus dvi ar tris valandas trunkantis susirinkimas, kuriame dar kartą peržiūrimas visų grandžių pasirengimas“, – pasakojo L. Varanavičius.

Nerimą kelia repeticijų stygius

30 tūkst. žiūrovų talpinantis Lvovo stadionas yra mažiausias iš visų Europos čempionato arenų, tačiau L. Varanavičius vadina jį ir pačiu problematiškiausiu.

Praėjusių metų rudenį pastatytame stadione iki šiol beveik nevyko didelio masto renginių, todėl būsimasis delegatas baiminasi, kad arenos personalui nepritrūktų patirties. Kita vertus, L. Varanavičius nemano, jog Lvovo svečiams čempionato metu iškils neišsprendžiamų sunkumų dėl, pavyzdžiui, apgyvendinimo.

„Lvovas – pakankamai vakarietiškas ir daug turistų sulaukiantis miestas, todėl dėl viešbučių ten didelių problemų neturėtų kilti. Esu tikras, kad ir mane patį padoriai įkurdins – niekada neabejojau UEFA profesionalumu šiuo klausimu. Juo labiau, kad, jei reikėtų, galėčiau gyventi ir palapinėje“, – šypsojosi L. Varanavičius.

Nors buvo paskirtas dirbti „mirtininkų“ grupės varžybose, iki soties pasigėrėti futbolo spektakliu jis nesitiki, nes rungtynių metu teigia neturėsiantis laiko žvalgytis į aikštę. Vis dėlto L. Varanavičius prisipažino nė kiek nenustebsintis, jei naująja Europos čempione taps kuri nors ekipa iš B pogrupio.

„Manau, kad yra trys tarsi iš kito pasaulio atvykusios komandos: Ispanija, Vokietija ir Olandija. Kažkuri iš jų ir turėtų laimėti“, – prognozavo pašnekovas.

Atlyginimo negaus

Iš viso Europos čempionate dirbs aštuoni delegatai – po vieną kiekviename iš turnyro dalyvius priimsiančių miestų. Gali būti, kad L. Varanavičiui šias pareigas teks atlikti ir atkrintamųjų varžybų metu. UEFA atlygio delegatams nemokės, tik padengs einamąsias išlaidas.

Pasak L. Varanavičiaus, eiti delegato pareigas Europos čempionate jam pasiūlė UEFA prezidentas Michelis Platini. Tokio darbo patirties buvęs LFF vadovas jau turi: 2008 metais Austrijoje ir Šveicarijoje vykusių žemyno pirmenybių pirmame etape jis atliko delegato funkcijas Ženevoje, Bazelyje ir Insbruke, taip pat yra dirbęs Čempionų lygos ir UEFA taurės (dabartinės Europos lygos) rungtynėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)