Antradienį Dakaro ralio dalyviai galėjo kiek lengviau atsikvėpti po vieno ilgiausių greičio ruožų šių metų lenktynėse. Trečiame etape jų laukė 542 km kelionė iš San Chuano į Čilesitą, o įskaitinė distancija buvo dvigubai trumpesnė nei prieš dieną – 284 km (motociklams ir keturračiams – 220 km).

Maršrutas vedė per vaizdingiausias Argentinos vietoves, bet pilotus labiau jaudino ne kanjonų ir įspūdingų uolų išraižytas kraštovaizdis, o kalnų keliukuose išbarstyti aštrūs akmenys. Antroje distancijos pusėje lenktynininkų laukė ir 20 km smėlynų atkarpa.

Šįkart pirmieji į trasą pasileido automobilių įskaitos dalyviai. Kone nuo pirmų kilometrų tempą diktavo vietinis herojus Orlando Terranova, atsigavęs po klaidos praėjusio etapo pabaigoje, kainavusios jam apie 20 min.

„Mini“ vairuojantis argentinietis finišo liniją kirto po 2 val. 57 min. 28 sek. Antrą vietą antrąsyk iš eilės užėmė ant kulnų jam mynęs Ginielis de Villiersas iš Pietų Afrikos Respublikos („Toyota“), trečias etapą baigė ralyje debiutuojantis Saudo Arabijos atstovas Yazeedas Alrajhi („Toyota“).

Greičiausias antrame etape katarietis Nasseras Al-Attiyah („Mini“) nugalėtojui šįkart pralaimėjo 4 min. 18 sek. ir tenkinosi penkta pozicija, bet išsilaikė bendrosios įskaitos viršūnėje.

Iš 28-os pozicijos startavęs B. Vanago ir baltarusio Andrejaus Rudnickio ekipažas greičio ruožą pradėjo taip pat kaip ir pirmadienį: greitai stumdamasis rikiuote aukštyn. Įveikus trečdalį nuotolio – 90 km – juodasis „Toyota Hilux“ visureigis važiavo 20-as, bet vėliau dėl sugedusių stabdžių praleido kelis automobilius.

Visą distanciją B. Vanagas sukorė per 3 val. 27 min. 35 sek. ir užėmė 22-ą vietą. Nuo O. Terranovos jis atsiliko 30 min. 7 sek. ir bendroje įskaitoje iš 28 vietos šoktelėjo į 25-ą.

„Diena prasidėjo labai anksti. Kėliausi 5 val. ryte, tad miego po vakarykščio „smėlingo“ košmaro buvo ne per daugiausiai. Greičio ruožas labai akmenuotas, buvo gan nemažai klaidžios navigacijos per pampas. Ruožo pabaiga driekėsi kalnuotose vietovėse sudėtingais serpantinų keliukais, tad buvo labai pavojinga. Viskas būtų labai neblogai, bet teko keisti prakirstą ratą ir tam sugaišome apie keturias minutes. Be to, greičio ruožo viduryje dingo stabdžiai, nes važiuojant per akmenis nukirtome stabdžių vamzdelį, tad likusią dalį važiavome be stabdžių. Buvo tikrai labai karšta“, – socialiniame tinkle įveiktą greičio ruožą komentavo B. Vanagas.

Savo ruožtu, 64-as startavęs Antano Juknevičiaus ir Edvardo Duobos tandemas taip pat lenkė konkurentus. Įpusėjus greičio ruožui „Mebar“ prototipo ekipažas laikėsi 56-oje vietoje, o paskutiniame kontrolės punkte prieš finišą buvo jau 54-as.

Vis dėlto paskutinėje atkarpoje lietuviai sugaišo papildomą valandą ir etapą baigė 67 vietoje.

Trasoje A. Juknevičius praleido 2 val. 9 min. 18 sek. ilgiau nei lyderis - iš viso 5 val. 6 min. 46 sek. Bendroje įskaitoje jis užima 63-ią poziciją.

„Viso etapo metu sekėsi visai neblogai, buvome pakilę iki 50-uko, tačiau paskutiniuose ruožuose prakirtome porą ratų, tad sugaišome šiek tiek laiko, kol viską sutvarkėme, dėl to praradome iškovotas pozicijas. Rytojaus etape tikimės pasirodyti geriau ir kopti laipteliais aukštyn“, – pasirodymą komentavo A. Juknevičius.

Automobilių įskaita

1. Nasseras Al-Attiyah Kataras „Mini“ 9 val. 21 min. 26 sek.
2. Ginielis de Villiersas Pietų Afrika „Toyota“ atsilieka 5 min. 18 sek.
3. Orlando Terranova Argentina „Mini“ 18:05
4. Carlosas Sainzas Ispanija „Peugeot“ 19:32
5. Yazeedas Alrajhi Saudo Arabija „Toyota“ 20:08
6. Krzysztofas Holowczycas Lenkija „Mini“ 25:24
7. Erikas Van Loonas Olandija „Mini“ 27:43
8. Bernhardas Ten Brinke Olandija „Toyota“ 36:22
9. Carlosas Sousa Portugalija „Mitsubishi“ 41:52
10. Christianas Lavieille Prancūzija „Toyota“ 43:38
25. Benediktas Vanagas Lietuva „Toyota“ 1:45:17
63. Antanas Juknevičius Lietuva „Mebar“ 13:51:26

Motociklų lenktynės antradienį pažymėtos kol kas didžiausiu šių metų netikėtumu. Etapą laimėjo 28-erių ralio debiutantas iš Austrijos Matthiasas Walkneris (KTM), iki šiol besispecializavęs motokroso važybose. Po pergalės bendroje rikiuotėje jis pakilo į trečią vietą.

Vos 40 sek. nuo jo atsiliko nugalėtojo titulą ginantis keturiskart čempionas iš Ispanijos Marcas Coma (KTM). Trečia pozicija džiaugtis turėtų jo tautietis Joanas Barreda Bortas („Honda“), dar labiau įsitvirtinęs bendrosios įskaitos lyderio pozicijoje. Dabar artimiausią persekiotoją Paolo Goncalvesą iš Portugalijos („Honda“) jis lenkia pusšeštos minutės.

Motociklų įskaita

1. Joanas Barreda Bortas Ispanija „Honda“ 9 val. 43 min. 5 sek.
2. Paolo Goncalvesas Portugalija „Honda“ atsilieka 5 min. 33 sek.
3. Matthiasas Walkneris Austrija KTM 10:33
4. Marcas Coma Ispanija KTM 10:50
5. Rubenas Faria Portugalija KTM 12:10
6. Toby Price'as Australija KTM 12:24
7. Jordi Viladomsas Ispanija KTM 14:07
8. Israelis Esquerre Čilė „Honda“ 18:33
9. Helderis Rodriguesas Portugalija „Honda“ 18:34
10. Pedrero Garcia Ispanija „Yamaha“ 23:02

Keturračių įskaita

1. Rafalas Sonikas Lenkija „Yamaha“ 11 val 38 min. 20 sek.
2. Sergio Lafuente Urugvajus „Yamaha“ atsilieka 4 min. 55 sek.
3. Ignacio Casale Čilė „Yamaha“ 5:36
4. Sebastianas Halpernas Argentina „Yamaha“ 12:23
5. Mohammedas Abbu-Issa Kataras „Honda“ 13:39

Sunkvežimių įskaita

1. Airatas Mardijevas Rusija „Kamaz“ 8 val 26 min. 22 sek.
2. Alešas Lopraisas Čekija MAN atsilieka 7 min. 55 sek.
3. Andrejus Karginovas Rusija „Kamaz“ 7:58
4. Eduardas Nikolajevas Rusija „Kamaz“ 8:07
5. Martinas Kolomy Čekija „Tatra“ 8:22

Ketvirtame Dakaro ralio etape trečiadienį lenktynininkai kirs Čilės sieną ir kuriam laikui atsisveikins su Argentina. Ralio karavanas turės nuvažiuoti 909 km iš Čilesito į Atakamos dykumos supamą Kopjapo. Greičio ruožas bus 315 km (sunkvežimių ekipažams – 174 km) ilgio.

Primename, kad 36-ą kartą vykstančio Dakaro ralio dalyviai iš viso turės nuvažiuoti per 9 tūkst. kilometrų. 13 etapų lenktynių trasa driekiasi per Argentiną, Boliviją ir Čilę, o finišas numatytas sausio 17 d. Buenos Airėse (Argentina).

Šiemet prestižiniame ralyje startavo 161 motociklininkas, 45 keturračių vairuotojai, 137 automobilių ir 63 sunkvežimių ekipažai.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)