Medicininės ligos istorijos dažnai nutyli net dabar, kiek tokių išvalymų tenka vienai statistinei Lietuvos moteriai, bet turbūt tikrai daugiau, nei teigia oficiali statistika. Nors Lietuvoje abortų mažėja, vis dėlto apie 16-18 tūkstančių nėštumų kasmet yra nutraukiama.

Vilniaus Šeškinės poliklinikos moterų konsultacijos vedėja, gydytoja akušerė – ginekologė Vilma Vasjanova pasakoja apie nėštumo nutraukimą.

Dirbtinis abortas – tai nėštumo nutraukimas. Dirbtiniu abortu laikomas nėštumo iki 22 savaičių nutraukimas moters pageidavimu ar dėl medicininių priežasčių, pavyzdžiui, vaisiaus apsigimimo.

Lietuvoje gydymo įstaigose oficialiai galima nutraukti nėštumą, nesiekiantį 12-kos savaičių. Nėštumo dydis skaičiuojamas nuo paskutinių mėnesinių pirmos dienos. Ši procedūra yra mokama ir atliekama saugiai daugumoje gydymo įstaigų, dažniausiai stacionaruose. Labai nedidelį nėštumą galima nutraukti ir kai kuriose poliklinikose bei ambulatorinėse privačiai dirbančiose įstaigose.

Didžioji dauguma nėštumo nutraukimų pasaulyje atliekama chirurginiu būdu: išplečiamas gimdos kaklelis, pašalinamas vaisius ir išgramdoma gimda. Mokslo įrodymai teigia, kad gydymo įstaigoje, atitinkamu laiku, steriliai ir profesionalo atliktas chirurginis abortas jokių žalingų pasekmių sveikatai dažniausiai nepalieka. Dažniausiai. Tai reiškia, kad net ir padariusi abortą moteris vėliau galės pastoti, išnešioti ir pagimdyti sveiką vaiką.

Daug rečiau, net ir profesionaliai atliktas nėštumo nutraukimas sužaloja moteriai sveikatą. Gali sutrikti mėnesinių ciklas, pagausėti mėnesinės, atsiranda arba paūmėja buvęs gimdos priedų uždegimas, kamuoja nuolatiniai skausmai, moteris gali daugiau visai nebepastoti arba pastojusi negali vaiko išnešioti. Kuriai grupei – pasisekusių ar nepasisekusių– priklausysite, niekas negali pasakyti.

Pastaraisiais metais chirurginiam nėštumo nutraukimui pradėta ieškoti, kaip teigiama, pigesnių ir ne taip moters organizmą žalojančių alternatyvų. Tai - vadinamasis medikamentinis nėštumo nutraukimas. Literatūros duomenys šiuo klausimu yra prieštaringi. Moteriai skiriami vaistai, kurių išgėrus nėštumas nutrūksta savaime, moteris jį tiesiog iškraujuoja.

Deja, šis metodas taip pat sukelia daug komplikacijų. Dažniausios jų – užsitęsęs kraujavimas dėl gimdoje pasilikusių nėštuminių audinių, gimdos uždegimas, karščiavimas, pilvo skausmai. Tokiu būdu nutrauktas nėštumas neretai taip pat baigiasi išgramdymu. Kai kuriose šalyse moterys gali pasirinkti vienokį ar kitokį nėštumo nutraukimo būdą.