Siekiant šių tikslų visiškai nebūtina kambarių atskirti tradicinėmis sienomis. Kartais pakanka pertvarų, kurios padalija erdvę į smulkesnes zonas, tačiau drauge nekuria ankštų patalpų įspūdžio. Privalumas dar ir tas, kad pasirinkus skirtingas pertvaras galima sukurti įvairių variantų.

Pertvara-baras

Savininkams pageidaujant šiame bute išgriauta vieno kambario siena ir įrengta svetainė. Nuo virtuvės ją skiria kelių aukščių pertvara. Aukštesnė pertvaros dalis užstoja šaldytuvą, kampe įrengtas baras, o pro atsivėrusią ertmę maistas iš virtuvės gali būti patiekiamas į svetainę. Kuriant bendrą interjerą, pertvara, kaip ir sienos bei lubos, nudažyta pilkšva spalva.

Trys viename

Įsirengiant gyvenamąjį būstą buvusioje gamybos patalpoje, nuspręsta palikti vieną erdvę, nes ritmo jai suteikia kolonos. Čia pakanka vietos svetainei, valgomajam ir virtuvei. Vis dėlto virtuvę nuo likusių zonų nuspręsta atskirti pusaukšte pertvara, kuri primena skelbimų lentą. X formos rėmai ne tik papuošia širmą, bet ir suteikia jai tvirtumo.

Dvipusis židinys

Dvi patalpas skiriančioje pertvaroje sumontuoto židinio ugnimi galima mėgautis ir ilsintis svetainėje, ir plušant virtuvėje. Tokį sprendimą padiktavo namo rekonstrukcija: pastačius priestatą nuspręsta palikti buvusios lauko sienos fragmentą, o jame įrengti židinį. Vietos praeiti palikta abipus pertvaros, tad šviesa į patalpas pro vitrininį virtuvės langą patenka be jokių kliūčių.

Įstiklinta vonia

Nuo kitų patalpų stiklo pertvaromis atskirta vonia gal ir nepadeda kurti intymumo atmosferos, tačiau atrodo originaliai. Privalumas – į vonią patenka dienos šviesos, o nuo pašalinių akių galima pasislėpti nuleidus žaliuzes.

Vonia už galvūgalių

Kai patalpa itin maža, daugiau vietos verta palikti miegamajam. Šiuo atveju vonią nuo miegamojo skiria tik lovos galvūgaliai. Paveikslai atremti į vonios pusėje kabančius veidrodžius. Šiuos apšviečia nedidelės lempos.

Prekystalis miegamajame

Ar tikrai būtina atskirti svetainę ir miegamąjį? Patartina, bet nebūtinai aklinai. Patalpas puikiausiai gali padalyti senovinis prekystalis alaviniu paviršiumi. Kad patalpose būtų jaukiau, miegamajame nuspręsta pastatyti lovas itin dekoratyviais galvūgaliais.

Proga žvilgterėti

Interjero dizaineriams šiuo atveju teko užduotis nebenaudojamas dirbtuves paversti gyvenamosiomis patalpomis. Kad patalpa nebūtų suskaidyta į mažus kambarius, nuspręsta laisvalaikio zoną atskirti pusaukštėmis pertvaromis, tarp kurių palikta maždaug 15 cm tarpų: pakanka erdvės žvilgterėti, kas gi už jų, bet drauge nedrumsčiama besiilsinčiojo ramybė.

Naujas vitrinos gyvenimas

Architektai dažnai kelia ranką už tai, kad svetainė būtų atskirta nuo virtuvės. Motyvas: prigulusiems ant sofutės neteks "grožėtis" po pietų nesuplautais indais, o ruošiant maistą – uostyti kepinamų svogūnų kvapo. Interjero dizaineris pasiūlė išeitį erdvių mėgėjams. Stiklinė pertvara apsaugo nuo kvapų. Kita vertus, toks sprendimas padidina erdvę pailgoje ir siauroje virtuvėje, o aklinai uždaryta, ji nebūtų pati jaukiausia vieta užkąsti ar išgerti puodelį kavos. Virtuvę nuo svetainės atskyrus stikline vitrina, žmogus nesijaučia izoliuotas.

Knygiams

Laiptus į antrąjį aukštą nuspręsta paslėpti už knygų lentynų. Kadangi lentynos nesiekia lubų, neprarandamas erdvės pojūtis, o pro stoglangius į patalpas patenka natūralios šviesos.