Štai kartu gyvena vyras, žmona ir vaikai. Vienų kūnai vyriški, kitų moteriški. Tačiau iš kur aišku, kad vieni iš jų yra stipresni už kitus? Tarkime, iš ko seka, kad moteris šioje šeimoje priklauso prie silpnosios lyties?

Marsietis gali pastebėti, kad vyrų raumenų dydis ir kiekis yra didesni. Tarkime, moters bicepsas yra 29 centimetrai, o vyro – 35 cm. Jei vyras yra sunkumų kilnotojas, tai varžytis su juo į sceną moterų neleis. Taip pat nelabai priimta ( nebent juoko dėlei) leisti vyrams boksuotis su moterimis.

Bet palaukite. Kas sako, kad vidutinis statistinis vyras yra būtinai sportininkas? Ir kad vidutinė moteris su juo eina į olimpines žaidines? Ne, jie gyvena šeimose, moteris savo 29 cm pagalba nešioja maistą, tvarkosi ir plauna. Vyras arba daro tą patį su savo 32 cm, arba kilnoja namų įrankius, arba sandėliuke ką nors tvarko.

Galbūt jis stato namą. Tačiau jis tai daro kokį vieną kartą į savaitę, o moteris perstato ir pertvarko namo vidų gana dažnai - kasdien. Vaikai gal būt turi liesesnes rankas, užtat jie daug juda, daug kalba ir daug patiria. Kai kas šeimoje daugiau už kitus mąsto. Kiti daug kalba. Apskaičiavus bendras – ir fizinės, ir protinės energijos sąnaudas, gausime apytikriai panašius dydžius kiekvienam.

Šioje vietoje aš numatau skaitytojų pasipiktinimą. Kiekvienam skaitančiam visiškai aišku, kad jis namuose dirba daugiau. O kitas tinginiauja, pramogauja arba daro nereikšmingas smulkmenas. Psichologinis faktas, patvirtintas ilgamečiais stebėjimais - kiekvienas šeimos narys įsitikinęs, kad jis įdeda į šeimą daugiau. Jei atsirastų bent šimtas žmonų, arba vyrų, kurie pasakytų: mano sutuoktinis už mane dirba daugiau - žemėje prasidėtų rojus… Nesiginčysime. Galvokime. Mes kalbėjome tik apie energiją. O kur stiprumas ir silpnumas?

Panašu, kad tai ne visai energija. Marsiečiui ateina į galvą tokia mintis:

Sutuoktinio stiprumas yra tai, kiek jis gali įtakoti įvykius šeimoje.

Leiskime sau pafantazuoti, kad šeima yra savotiška įtakos ir kontrolės arena. Apie tai kažkaip nepriimta daug kalbėti. Juk “kontroliuoti” mums siejasi su “ primesti savo valią”, “valdyti”, “engti”.

Aš nemanau, kad kuri nors moteris būtų labai sužavėta, jeigu jai pasakytų “tu kontroliuoji savo vyrą ir vaikus”. Greičiausiai ji pasijaus nesmagiai ir puls save kaltinti bei teisintis. Todėl manau, kad geriau sakyti ne “kontroliuoti” o “įtakoti”. Kas labiau įtakoja, tas ir stiprioji lytis.

Kaip vyksta šis įtakojimas?

Imkime šeimos santykius chronologine tvarka. Nuo ko prasideda šeimos istorija?

Marsietis stebi.

Kažkada vyras susitiko su moterimi ir jie pamilo vienas kitą. Kas labiau įtakojo šį procesą? Kiekvienas šeimoje turi savo versiją. Jai atrodo, kad ”jis mane sužavėjo savo mandagumu ir dėmesiu”. Taigi, jis įtakojo. Vyras pasako: “ji mane patraukė savo išvaizda, juoku ir nuoširdumu”. Taigi, ji už tai atsako.

Marsiečio požiūriu, įvyko štai kas. Ši moteris, kai jos aplinkoje atsirado šis vyriškis, staiga, pati lyg to nesuvokdama, ėmė garsiau juoktis ir pataisė plaukus. Vyras, lyg automatiškai, išlygino pečius, metė į ją greitą žvilgsnį. Ji beveik tuo pat metu metė į jį savo žvilgsnį. Po to jie žiūrėjo vienas į kitą ilgiau nei į kitus. Po kiek laiko jie kažkaip dažnai ėmė atsitiktinai atsirasti šalia vienas kito. Po to jis ją prakalbino…

Aš labai atsiprašau, bet kruopšti marsiečio analizė rodo, kad moteris čia mažyčiu žingsniu aplenkia vyrą…

Po to, marsiečio pastebėjimais, dažniausiai būna labai įdomus dalykas - seksas. Kartais jis prasideda po vedybų, kartais iki. Panašu, kad vedybos nėra toks jau asmeninis reikalas. Vis tiek vedybas labiau įtakoja visuomenė. Ji čia gana stipri - per savo papročius, reikalavimus, taisykles, per giminių užuominas ir tėvų pasiūlymus (“kada pagaliau vesite?”, ”tau jau metas”, “mes organizuosime vestuves”, “jūs ne pora”, “jūs pora” ir pan.) Pripažinkime, kad mes pasiduodame visuomenės įtakai, ir didele dalimi dėl to vedame. Galbūt net to nesuvokdami. Ir vesdami pripažįstame kitų žmonių įtaką sau.

Grįžkime prie sekso. Kas labiau įtakoja, įvyks lytinis aktas ar ne? Variantas - viskas įvyko. Moteris: ”Jis mane vos ne jėga paėmė. Aš tik norėjau pašokti.” Vyras: “Ji atėjo su trumpu sijonu ir per šokį glaudėsi prie manęs. Po to, kai siūliau pasimylėti, kažkodėl ėmė priešintis”… Reziume - atsako kitas.

Variantas: sekso neįvyko. Moteris: “Aš nusprendžiau, kad iki vedybų nieko nebus. Kad nemestų. ”Vyras: ”Aš nenorėjau per anksti apsikrauti vaikais”. Reziume - atsakau aš.

Marsietis: ”Panašu, kad vyras savo norą suartėti rodo labai tiesiogiai - žodžiais ir veiksmais. Moteris elgiasi prieštaringiau, tai rodydama gundymo ženklus, tai neigdama juos. Panašu, kad toks pakaitinis viliojimas ir stūmimas dažnai sukelia vyrui nesusipratimo reakciją. Jei moteris pasako žodžiais “ne”, o savo kūnu - “taip”, ji nori, kad vyras klausytų jos žodžių, o ne kūno ženklų. Kitaip ji traktuoja jo veržlumą kaip prievartą. Kai seksas įvyksta sklandžiai, abu tarsi papildo vienas kitą be žodžių”.

Na, ir kieno čia didesnė įtaka? Pripažinkime, kad abiejų, tik vyras čia labiau tiesioginis, o moteris subtilesnė. Ir vienu mažyčiu žingsniu ( rengimas, kosmetika, nesąmoningi judesiai ir balsas ) eina priekyje vyro. Sutikite, vyras gali nebent pasikvėpinti, gėlių nusipirkti bei naują kaklaraištį užsirišti, moteris gi turi šimtus puošimosi priemonių…

Toliau, po pastojimo, eina motinystė ir tėvystė. Nėštumas ir vaikų gimdymas. Čia panašu, kad moteris atlieka tai pati. Žinoma, vyras gali padėti, paguosti ir pralinksminti žmoną, žinoma, jis gali kalbėtis su būsimu vaiku per pilvą ir t.t. Tačiau smarkiai įtakoti šio proceso jis negali. Moters įtaka mažam vaikui yra didesnė. Todėl ji vaikui yra neginčijama stipresnė lytis. Tėvo įtaka auga pamažu, ir dažniausiai atspindi tai, ar išliko tarp sutuoktinių meilė.

Kas vyksta toliau, kai vaikai ima augti ir vis savarankiškėja? Tarkime, kai šeima jau turi būstą ir apsikrovusi daiktais bei vaikais?

Moteris: “Vyras vis labiau užsiima darbu, namuose į mane nekreipia dėmesio. Jis manęs negundo, neflirtuoja, neapžavi”.

Vyras: ”Žmona vis labiau užsiima vaikais ir į mane nekreipia dėmesio. Ji manęs nebegundo, nevilioja, nesako komplimentų”.

Pažiūrėkite, koks įdomus dalykas - dabar kiekvienas nori, kad kitas jį labiau įtakotų! Juk “atkreipk į mane dėmesį“, “gundyk”, “žadink manyje norą”- tai kito įtakos pripažinimas.

Marsietis: “Pastebėję abipusės įtakos sumažėjimą, vyras ir moteris bando grąžinti seksualinę ir emocinę įtaką.“

Kaip? Tiesiogiai ar netiesiogiai. Tiesiogiai - per atvirą pokalbį: “žinai, noriu kad tu mane nusivestum į restoraną”. “Žinai, noriu, kad apsivilktumei tuos erotinius apatinius”. Netiesiogiai: tylint, šaltesniu elgesiu, žvilgsniu su priekaištu, skaudančia galva, opalige ar hipertonija, pareiškimais “aš nenoriu mylėtis”, “ važiuoju pas tėvus” ir t.t. ir pan.

Tai kokios gi įtakos mes norime?

Mes norime, kad šalia būtų stiprioji lytis. O tai reiškia ne raumenis. Ir ne energijos sąnaudas.

Ko reikia moteriai? “Aš noriu jaustis saugiai, kaip už mūrinės sienos”. Tačiau kada ateina tas jausmas? Kai vyras - dviejų metrų pločio ir skersmens? Man atrodo, ne. O tuomet, kai jis palaiko meilę. Kaip - neaišku. Tik tuomet moteriai darosi saugu. Tuomet ji pati, savo iniciatyva, ima jį gundyti.

Kokios moters reikia vyrui? Kad ji būtų antra mama, kad primintų jam eiti ant puoduko ir išvalyti batus? Ne, visai ne tos. O tos, kuri palaiko meilę. Tuomet jis pats, savo iniciatyva pasirūpins ir ja, ir namais, ir savimi.

Stiprioji lytis yra ta, kuri sugeba palaikyti tarp žmonių meilę.

Marsietis čia labai nustemba. O iš kur jūs imate tą jūsų meilę? Tsss. Mes jam to nesakysime. Tai mūsų, žemiečių paslaptis.

Olegas Lapinas

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją