"Socialdemokratai turi šansą atstatyti savo autoritetą, jei pavyktų suvaldyti situaciją tokiu sudėtingu momentu. Surinkę apie save blaiviai mąstančius politikus Seime, socialdemokratai yra pajėgūs sukurti koaliciją", - trečiadienį BNS sakė L.Bielinis.

Socialdemokratų lyderis, premjeras Algirdas Brazauskas prezidentui Valdui Adamkui trečiadienį pareiškė atsistatydinsiąs.

Žurnalistams A.Brazauskas sakė nenorintis imtis atsakomybės už naujos koalicijos formavimą.

Tačiau, pasak L.Bielinio, tokius premjero žodžius padiktavo emocijos, tad pozicija, tikėtina, dar keisis.

"Paskutiniai A.Brazausko pareiškimai yra skuboti ir labiau emociški, nei realūs. Aš manau, kad realūs pareiškimai bus po socialdemokratų prezidiumo posėdžio", - sakė politologas.

Socialdemokratų prezidiumas posėdžiaus trečiadienį vakare.

Pasak politologo, nors socialdemokratai parlamente turi tik 22 vietas iš 141, jie pajėgtų suformuoti realiai veikiančią valdančiąją koaliciją - net be 26 vietas parlamente turinčių opozicinių konservatorių, kurie jau yra pareiškę į koaliciją su A.Brazausku priešakyje neisiantys.

L.Bielinio manymu, nemaža dalis valdančiąją koaliciją palikusių "darbiečių" atstovų Seime perbėgs pas socialdemokratus.

"Jei šiandien skaičiuotume aritmetiškai, socialdemokratai neturi tiek vietų Seime, tačiau palaukime rytojaus dienos, ir visiškai kitokia aritmetika gausis. Manau, nemažai DP narių norėtų prisijungti ar prie socialdemokratų, ar prie liberalų, jie tik laukia pakvietimo. Gali būti, jog socialdemokratų frakciją po savaitės matysim kaip didžiausią Seime", - sakė politologas.

L.Bielinis sakė skeptiškai vertinantis opozicinių konservatorių iniciatyvas šaukti pirmalaikius Seimo rinkimus.

"Pirmalaikiai rinkimai nenaudingi Lietuvai, jie tik visai vasarai šalį įveltų į politinę sumaištį, o realiai nieko nepakeistų, nes politinių jėgų išsidėstymas Seime būtų panašus, tik kiek daugiau vietų gautų konservatoriai", - sakė L.Bielinis.

Po to, kai prezidentas antradienį pareiškė nebepasitikįs dviem "darbiečių" deleguotais į Vyriausybę ministrais, Darbo partija trečiadienį paskelbė atšaukianti iš kabineto visus penkis savo ministrus.

Pagal Konstituciją, jeigu pasikeičia daugiau nei pusė ministrų, Seimas Vyriausybei turi iš naujo suteikti įgaliojimus. Jeigu to nepadaroma, ministrų kabinetas privalo atsistatydinti.

Po "darbiečių" ministrų pasitraukimo ir skaičiuojant anksčiau pasikeitusius ministrus, bus pasikeitę daugiau nei pusė iš 13-kos kabineto narių.