Jos tikslas informuoti ligonius, kad jie žinotų, jog lėtinis onkologinių ligų sukeliamas skausmas turi būti pradedamas gydyti kuo anksčiau ir jo "nereikia kentėti tyloje".

Akcijos metu ligoniai bus raginami skambinti į nemokamą skausmo liniją 8 800 20 250. Skausmo linijos telefonu paskambinusiems bus užduodami klausimai bei pildomos anketos. Pagal anketos duomenis kiekvienam žmogui bus išsiųsta informacinė medžiaga apie lėtinį skausmą ir jo mažinimo priemones.

Vilniaus Universiteto onkologijos instituto gydytojos Irenos Povilonienės teigimu, neteisingai gydomas skausmas sutrikdo nervinių procesų pusiausvyrą, kyla nerimas ir baimė, susergama depresija ir nemiga.

"Neretai, visiškai išsekusį ir nusivylusį žmogų aplanko mintys apie savižudybę",- pabrėžė I.Povilonienė. Pasak gydytojos, pavėluotai pradėtas gydyti skausmas gali tapti nebepagydomas.

Medikų teigimu, kasdien pasaulyje skausmus kenčia mažiausiai keturi milijonai sergančiųjų vėžiu, tai sudaro 30-50 proc. visų šių ligonių. Apie 70 proc. užleistomis vėžio formomis sergančių ligonių skausmas yra pagrindinis ligos simptomas. Deja, specialistų paskaičiuota, kad daugiau nei 50 proc. tokių ligonių nesulaukia kvalifikuotos pagalbos.

Lietuvos medikų apytikriais skaičiavimais, skausmus Lietuvoje kenčia 3 - 4 tūkst. vėžiu sergančių ligonių, iš kurių 50 proc. - stiprius, 30 proc. - labai stiprius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją