Liga europarlamentarą kamavo jau keliolika metų. Jam artimų žmonių teigimu, politiko sveikata pastaruoju metu buvo itin pablogėjusi.

61 metų liberaldemokratas jau beveik dvejus metus dirbo Europos Parlamente, buvo Sąjungos už tautų Europą frakcijos vicepirmininkas, Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus komiteto pirmininko pavaduotojas.

R.Pavilionis gimė 1944 metų liepos 3 dieną Šiauliuose. Jau dirbdamas Šiaulių dviračių gamykloje baigė vakarinę darbo jaunimo mokyklą.

1962-aisiais įstojo į Vilniaus universitetą studijuoti užsienio kalbų. Baigęs šią aukštąją mokyklą, studijavo Ukrainos mokslų akademijos aspirantūroje, apgynė logikos daktaro disertaciją.

1971-1977 metais buvo Vilniaus universiteto docentas, 1982-1990 metais - profesorius, kurį laiką vadovavo Filosofijos istorijos ir logikos katedrai.

Dar aštuntojo dešimtmečio pabaigoje būsimasis politikas stažavosi Paryžiaus Sorbonos universitete, pas prof. Algirdą Julių Greimą. 1981-aisiais apgynė habilituoto logikos daktaro disertaciją kalbos filosofijos ir logikos srityje.

1990 metais R.Pavilionis tapo Vilniaus universiteto rektoriumi ir ėjo šias pareigas iki 2000-ųjų, kai buvo išrinktas į Seimą. Aukštosios mokyklos vadovas taip pat priklausė Europos menų ir mokslų akademijai, buvo Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys.

Dirbdamas Seime jis buvo Europos reikalų komiteto vicepirmininkas, vadovavo Lietuvos ir Prancūzijos tarpparlamentinių ryšių grupei.

R.Pavilionis buvo kelių knygų apie kalbą, logiką, filosofiją ir kitomis temomis, išleistų lietuvių, rusų bei anglų kalbomis, autorius.

Politikas buvo apdovanotas Prancūzijos Garbės legiono, Akademinės Palmės, Nuopelnų Prancūzijos Respublikai, Vytauto Didžiojo ordinais.

R.Pavilionio žmona Marija Aušrinė, kaip ir jis, anksčiau dirbo Vilniaus universitete, kur dėstė Vakarų Europos ir Amerikos literatūrą. Šiuo metu ji yra Seimo narė.

Mirusį liberaldemokratą Europos Parlamente turėtų pakeisti jo partijos kolega, buvęs Seimo narys ir ūkio ministras Eugenijus Maldeikis. Jis vos prieš porą mėnesių tapo koncerno "Achemos grupė" žiniasklaidos holdingo "Balto media" vadovu.

Toliau liberaldemokratų kandidatų į europarlamentarus sąraše eina M.A.Pavilionienė.