Ūkio ministras ir Lietuvos Vyriausybės derybų grupės vadovas Kęstutis Daukšys BNS sakė nežinąs tikslių sprendimo motyvų.

Anot jo, gali būti, kad teismas suteikė papildomo laiko laikinajam "Jukos" stebėtojui Eduardui Rebgunui ir Vakaruose dirbantiems "Jukos" vadovams susitarti dėl "Mažeikių naftos" akcijų pardavimo Lietuvai.

"Mes tariamės su lenkais ir su kitais pirkėjais - su jais derinamas sutarties tekstas. Tikimės, kad kitą savaitę dėl to derėsimės ir su "Kazmunaigaz", - sakė K.Daukšys, paklaustas, kokie bus tolesni Vyriausybės žingsniai, jei ir toliau bus vilkinamas teismo sprendimas.

BNS žiniomis, kol kas deramasi tik su dviem potencialiais pirkėjais - didžiausią kainą už "Mažeikių naftą" pasiūliusiu Lenkijos naftos koncernu "PKN Orlen" ir Kazachstano naftos ir dujų bendrove "Kazmunaigaz".

Neoficialiais duomenimis, "PKN Orlen" už 94 proc. "Mažeikių naftos" akcijų Lietuvos Vyriausybei pasiūlė mokėti 2,5 mlrd. JAV dolerių (apie 7,1 mlrd. litų).

"Kazmunaigaz" už 53,7 proc. iš "Jukos" išperkamą akcijų paketą siūlo daugiau nei 1,2 mlrd. JAV dolerių (apie 3,4 mlrd. litų) ir taip pat ketina išpirkti dar apie 20 proc. Vyriausybės turimų akcijų.

E.Rebgunui ir "Jukos" atstovams tęsiant derybas dėl "Mažeikių naftos" akcijų pardavimo Vyriausybei, JAV teismas jau trečią kartą pratęsė laikinąsias apsaugos priemones.

Pasak užsienio žiniasklaidos, laikinasis "Jukos" stebėtojas JAV teismo prašė draudimą parduoti "Mažeikių naftos" akcijas pratęsti dar maždaug trim savaitėms, kad galėtų išsamiai susipažinti su Lietuvos bendrovės akcijų pardavimo dokumentais. Jis kreipėsi ir į "Jukos" vadovus, kad šie savanoriškai trim savaitėms įšaldytų "Mažeikių naftos" akcijų pardavimo procesą.

JAV Niujorko bankroto teismo sprendimas dėl "Jukos" valdomų "Mažeikių naftos" akcijų likimo turės esminės įtakos tolesniam derybų su "Jukos" dėl 53,7 proc. Lietuvos naftos koncerno akcijų išpirkimo procesui.

Tačiau neatmetama, kad teismui nepriimant Lietuvai palankaus sprendimo, Vyriausybė gali imamtis kitokių veiksmų, įskaitant ir kraštutinę priemonę - "Jukos" valdomų akcijų nacionalizavimą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją