Porinkiminėje ELTOS spaudos konferencijoje S. Skvernelis sakė, kad partija „Vardan Lietuvos“ iš viso turės 5 merus, o tai, kaip premjerai, yra labai neblogai.

„Šeši mūsų kandidatai dalyvavo antrame ture, keturiems pavyko laimėti, tai nėra blogai. Aišku, tikėjomės, kad bus penki taip tvirtai ir viltį turėjome, kad ta banga ir raginimai, kad reikalingi pokyčiai, kad stagnacija turi pasibaigti – kalbu apie Pasvalį, kur rajono gyventojai nėra matę kito mero be pono Gegužinsko – bet, deja, ta keista praktika, balsavimas iš anksto arba namuose padarė, kad tas pokytis Pasvalyje neįvyko“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Lazdijų rajone laimėjo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatė Ausma Miškinienė. Alytaus rajone laimėjo šios partijos atstovė Rasa Vitkauskienė. Šilutės rajone meru tapo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatas Vytautas Laurinaitis. Ukmergės rajono meru tapo Darius Varnas.

Pirmajame rinkimų ture demokratai užsitikrino Neringos mero poziciją.

Į antrąjį rinkimų turą buvo patekę 6 S. Skvernelio vadovaujamos partijos kandidatai.

Politikas pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo, jog daugumai jo partijos atstovų tai buvo pirmieji rinkimai, šie žmonės dar neturi jokios patirties.

Be to, anot S. Skvernelio, kai kuriose savivaldybėse buvo iškelti dideli lūkesčiai, tačiau ne visi jie pasiteisino.

„Jei būtume turėję savo atstovus tarybose Vilniuje ir Kaune, tai sakyčiau, kad rezultatai tikrai pranoko lūkesčius, deja, ten šiek tiek pritrūko. Dėl didžiųjų miestų, Vilniaus ir Kauno, reikia galvoti, kaip iki rinkėjų širdies ir protų prisibelsti, nes ypač sunku – konkurencija didžiulė. Mums šį kartą nepavyko“, – apgailestavo S. Skvernelis.

Jo teigimu, šie rinkimai patvirtino, kad demokratai ir valstiečiai vis dėlto turi skirtingą rinkėją.

„Jei 2016 metais Ramūno simpatikai ir mano gerbėjai susijungė į vieną visumą, po to ir darbas Vyriausybėje rodė, kad mes esame skirtingiems žmonėms atstovaujantys politikai“, – spaudos konferencijoje kalbėjo partijos pirmininkas.

Sieks auginti lyderius

Anot jo, labai svarbu, kaip partijos atstovai pasirodys savivaldybių tarybose, kaip atrodys demokratų merai.

„Esminis dalykas parodyti, kalbant apie ateitį, ko verti tie mūsų lyderiai“, – pabrėžė jis.

Politikas teigė, kad partija turės ketverius metus ugdyti savo lyderius. S. Skvernelis pasakojo, kad demokratai tikisi sukurti skyrius visose 60 savivaldybių, šiuo metu 11 trūksta.

„Rinkimų kampanijoje malti liežuviu yra lengva, o darbus daryti yra sunku“, – kalbėjo partijos vadovas.

Partijos rinkimų štabo vadovas Arnoldas Piktžirnis akcentavo, kad partija rinkimų kampaniją organizavo turėdama mažus išteklius.

„Kuo nustebino procesas, ypač antrasis turas, kad ten, kur buvo merai nuo 1995, 1997 metų, tie metodai, kuriais veikė prieš oponentus, tas juodinimas, kuris, ačiū Dievui, nesuveikė Alytaus rajone prieš permainas ir pokyčius, labai aiškiai parodė ir vietos savivaldos vietomis atitrūkimą nuo gyventojų, tapimą tam tikromis carystėmis“, – kalbėjo jis.

Vilniaus rajone balsavo kitaip

Vertindamas Vilniaus rajono rinkimų rezultatą S. Skvernelis kalbėjo, kad jis nėra toks, už kurį jis pats balsavo.

Politikas apgailestavo, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) kandidatą Waldemarą Urbaną, kuris, pasak jo, yra naujosios kartos politikas, rinkimų kampanijos metu buvo bandoma stigmatizuoti.

„Rezultatas nėra toks, už kurį balsavau vakar. Bet kalbant apskritai apie socialdemokratus, tai vienareikšmiškai jie yra tikrai šitų rinkimų nugalėtojai“, – pirmadienį ryte ELTA surengtoje spaudos konferencijoje sakė S. Skvernelis.

Politikas kritikavo, kad LLRA-KŠS kandidatą W. Urbaną buvo bandoma stigmatizuoti, buvo raginama susivienyti ir balsuoti prieš.

„Kalbant apie Vilniaus rajoną, galbūt išskirčiau kelis dalykus. Taip, abu kandidatai buvo naujos kartos politikai ir labai gaila, kad poną Waldemarą (Urbaną – ELTA) buvo bandoma stigmatizuoti su kitu Waldemaru (Tomaszewskiu – ELTA) galbūt sulyginti“, – teigė S. Skvernelis.

„Bet tai yra jaunos kartos politikas, puikus išsilavinimas, dirbęs VRM ir abu šitie kandidatai tikrai buvo verti tos pozicijos, bet balsavimas buvo ne už kažką, bet prieš“, – taip pat pažymėjo jis.
Politikas taip pat pažymi, kad naujajam Vilniaus rajono merui socialdemokratui Robertui Duchnevičiui bus iššūkis dirbti, kai taryboje – LLRA-KŠS dauguma.

„Labai įdomu bus politiškai pažiūrėti. Tai yra meras, laimėjęs rinkimus su ambicingais tikslais. Labai džiaugiuosi, tikiuosi, kad kiekvienas rajono gyventojas tai pajausime. Kita vertus, yra absoliuti dauguma taryboje kitos politinės partijos. Tai štai čia ir bus tas pirmas rajonas, kur mes matysime, kaip gali labai stiprus meras pagal įgaliojimus veikti su absoliučią daugumą turinčią kita politine partija“, – pažymėjo jis.

Savo ruožtu A. Pikžirnis pažymėjo, kad rinkimai Vilniaus rajone atskleidė tam tikras Rinkimų kodekso spragas.

„Tek dėl partijų finansavimo, tiksliau dėl kampanijų finansavimo, ar tai būtų už ar prieš, ypač iš trečiųjų šalių, tiek dėl tam tikrų perskaičiavimų. Tai mes šioje vietoje, jeigu žiūrime į Vilniaus rajoną, tai tikrai ta kampanija prieš vieną iš kampanijos dalyvių, na, jeigu taip dabar prasprūsta pro rinkimų kodekse paliktas spragas, na klausimas, ar tikrai mes, kaip valstybė, sau galime leisti tokį kiaurą ir skylių turintį rinkimų kodeksą ir kitiems trejiems rinkimams kurie nusimato“, – akcentavo A. Pikžirnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)