Ketvirtadienį L. Ulevičius feisbuke pasidalijo savo rašto VRK ir Lietuvos policijai kopija.

„Mano surinkti duomenys rodo, kad socialiniame tinkle „Facebook“ per netikro asmens Igno Žumingio profilį apgaule (sudarant įspūdį neva tai tikras pilietis, senjoras) aktyviai skleidžiama paslėpta politinė reklama, profilio valdytojai savo komentarais aktyviai dalyvauja kitų asmenų profilių diskusijose. Taip daromas tiesioginis poveikis dideliam skaičiui vartotojų (vien sekėjų profilis turi 1,3 tūkst. asmenų), aktyviai platinama neigiama arba teigiama informacija apie politinių kampanijų dalyvius, bandoma formuoti rinkėjų teigiamą arba neigiamą nuomonę“, – rašoma L. Ulevičiaus rašte.

Toliau komunikacijos ekspertas vardija, kuriuos Baudžiamojo kodekso, Rinkimų kodekso ir Administracinių nusižengimų kodekso straipsnius gali pažeisti tokia veikla.

Skunde pažymima, kad feisbuko profilį valdančių asmenų veikla yra kryptingai nukreipta Laisvės partijos, Vilniaus mero R. Šimašiaus, liberalų ir konservatorių naudai. Kartu jis VRK bei policijai pateikė ir tokių įrašų pavyzdžius.

Liutauras Ulevičius

Policijos L. Ulevičius paprašė kreiptis į feisbuko valdytoją, kad šis atskleistų, kas slepiasi po I. Žumingio profiliu.

Iš L. Ulevičiaus rašto matyti, kad jis I. Žumingį VRK skundžia ne pirmą kartą, nes rašte rašo, kad yra pagrindas iš naujo vertinti VRK raštą, kuriame konstatuojama, kad I. Žumingio paskyroje esantis turinys nėra laikytinas politine reklama.

Jis prašo VRK įvertinti jo pateiktus profilio įrašus kaip paslėptą politinę reklamą.

„Su policijos pagalba nustačius paskyrą valdančius asmenis, taikyti teisės aktuose numatytas teisinės atsakomybės priemones. O paaiškėjus, kad tai asmenys, susiję su politinių kampanijų dalyviais, spręsti ir šių subjektų teisinės atsakomybės klausimą“, – rašoma skunde.

Žukauskas neigia

R.Šimašiaus patarėjas K. Žukauskas trečiadienio vakarą feisbuke paskelbė sulaukęs skambučio iš Utenos policijos ir klausimų, ar jis neadministruoja Igno Žumingio paskyros.

K. Žukauskas policininkui teigė paneigęs administruojantis šį profilį.

„Aš turiu Igną Žumingį FB drauguose, matau jo tekstus, pritariu turbūt 90 proc. jo rašomų tekstų, kartais komandoje juokais paspėliojame, kas galėtų kurti tą turinį, bet kam man antras profilis, jei viską, ką noriu, rašau savo vardu savo FB profilyje, kurio sklaida keliasdešimt kartų didesnė nei Žumingio“, – ką atsakė Utenos policininkui, perpasakojo jis.

Mero patarėjas taip pat pasakojo iš policijos pareigūno išgirdęs klausimą, ar jis pažįsta L. Ulevičių.

„Liutaurai, tai tu dar net nepersiregistravai į Vilnių, kad pagal skundą jį tiria Utenos policija? Na pradėk jau Vilniui mokėti savo mokesčius“, – feisbuke pasišaipė K. Žukauskas.

Ketvirtadienį L. Ulevičius feisbuke neigė policijai minėjęs K. Žukausko pavardę.

„Tiek savo pradiniame įraše, tiek skunde policijai/VRK niekur nenurodžiau jokio konkretaus Laisvės partijos asmens (nors netiesioginių duomenų apie sąsajas turiu surinkęs pakankamai). O vakar vienas iš Šimašiaus komunikacijos patarėjų prisipažino viešai, kad sulaukė klausimų iš policijos. Ką gi, labai panašu, kad FB pasidalino tikraisiais to profilio valdytojo kontaktais ir netrukus turėsim žinių“, – feisbuke rašo L. Ulevičius.

Į diskusijas po L. Ulevičiaus įrašu įsiliejo ir komunikacijos eksperto apskųstas Igno Žumingio profilis: „Viena yra visiškai aišku ir ramu – niekada nebuvau jokios partijos nariu, niekada neturėjau jokių finansinių sąsajų su jokia politine partija ar jų nariais. Dėl to negaliu nustoti juoktis. Geras būtų precedentas – policija dabar kartu su VRK turėtų išsiaiškinti visų anoniminių profilių tapatybes ir ištirti ar nėra tarp jų partijų narių. Jei toks veiksmas būtų atliktas, aš jam pritarčiau – manau, kad ne vieną karbauskinį ar kokį skvernelinį trolį pagautų! Ot kaip rimta būtų! Liutaurai, ačiū už paruoštuką – bus galima dabar tokiais užversti VRK iki soties!“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją