Pavadinimas slepia istoriją: išsiskirti restoranų jūroje padeda keli pasirinkimai

„ARTiMOS“ restorano vadovas ir šefas – gurmanams jau puikiai žinomas Ignas Višinskas, gastronominiais atradimais ne vienerius metus stebinantis „BasiBasi“ restorano lankytojus Anykščiuose. Šiandien Igno kuriamais patiekalais pasimėgauti gali ir sostinės gyventojai bei svečiai. Vilniuje savo restorano duris atvėręs vyras pasakoja norėjęs sukurti kažką, kas patrauktų dėmesį maisto vietų perpildytame mieste.

„Pavadinimą sugalvojome greit, bet jaukinomės jį ilgai. Svarstėme, ar tikrai mums tinka. Ir tikrai taip, nes pavadinimą ARTiMOS iš anglų kalbos galima išversti į du žodžius – tai menas ir samanos, simbolizuojančios gamtą, natūralumą. Kai menas susijungia su gamta – gimsta paprasti, artimi, pažįstami dalykai, bet suskambėję naujai“, – pasakoja šefas, savo virtuvėje radęs vietos kiekvieno lankytojo skoniui – nuo rafinuoto ragautojo iki žmogaus, norinčio pajusti patiekalo paprastumą ir tobulą užbaigtumą.

„Pirmiausia, esame įsikūrę ne restoranų apsuptyje, o šiek tiek išskirtinėje vietoje, verslo centre ir sporto klubo pastate. Turime siaurus meniu, tačiau jie nuo ryto iki vakaro vis keičiasi. Skirtingi pasiūlymai lauks atėjusiųjų pusryčiauti, pietauti, vakarieniauti ar užkąsti po sporto. Be to, turime atskirą meniu, leidžiantį kiekvienam savarankiškai susidėlioti norimą patiekalą“, – pasakoja I. Višinskas, dalį patiekalų receptų itin atidžiai kūręs su biomedicinos mokslų daktare, sveikos mitybos eksperte Sandrija Čapkauskiene.

Išskirtinės žuvies ir mėsos mylėtojams – pasiūlymai, apie kuriuos gal nė nebūsite girdėję

„Dar vienas išskirtinumas – mūsų siūloma žuvis. Restoraną atidarėme su mūsų brandinimo spintoje pakabintu įspūdingu antrekotu, tačiau po mėnesio supratome, kad restorano lankytojams galime pasiūlyti daugiau – sudominti juos ir brandinta žuvimi. Rezultatas labai pasiteisino: brandinant iš žuvies pasišalina vanduo, subtiliai keičiasi konsistencija ir skonis“, – pasakoja Ignas.

Virtuvės šefas atviras – didžiulis dėmesys restorane skiriamas ne tik skoniui, bet ir maisto kokybei, todėl žuvis pasirenkama tikrai ne bet kokia. Eršketai ir upėtakiai atkeliauja iš netoli Vilniaus esančios sodybos, kur žuvys minta tik natūraliu pašaru be cheminių priedų. Dėl išskirtinai natūralios mitybos eršketų ir upėtakių spalva žymiai skiriasi nuo mūsų akiai įprastos spalvos žuvų, auginamų pramoniniu būdu, naudojant cheminį pašarą.

„Savo lankytojams siūlome ir retai Lietuvos restoranų meniu sutinkamą ir itin retame telkinyje pagaunamą išskirtinio skonio žuvį seliavą“, – žuvies mėgėjams pasiūlymus vardina virtuvės šefas. Seliava, sako Ignas, šiandien jau tapo žuvies patiekalų mylėtojų priežastimi užsukti į būtent šį restoraną, mat ši žuvis veisiasi tik giliausiuose ir šalčiausiuose ežeruose, kurių šalyje yra vos saujelė. Pagauta seliava sūdoma pagal seną kuršių receptą ąžuolo statinėse, o tada keliauja į restorano virtuvę ir lankytojų lėkštes.

Norintiems itin išskirtinio mėsos patiekalo Ignas siūlo brandintas danieliaus mėsos dešreles: „Jas gaminti pradėjome ką tik, tad tai – visiškai naujas, bet tikrai labai išskirtinio skonio patiekalas, mat ir pati danieliaus mėsa turi savitą, ypatingą skonį. Danieliai, kaip ir taurieji elniai, minta medžių ir krūmų šakelėmis, ūgliais, žieve, žolėmis ir kitomis lauko kultūromis, tad mėsa – ne tik sodraus skonio, bet ir sveika, vėlgi be cheminio pašaro pėdsako“. Taip pat siūlomas danieliaus tartaras, sriubos ir troškiniai su šia žvėriena.

Nors meniu periodiškai keičiasi, o klientai noriai išbando siūlomas naujoves, restoranas „ARTiMOS“ pasirūpino ir klasikos mėgėjais.

„Tradicinis, tačiau moderniai pateiktas karbonadas drąsiai rungiasi dėl populiariausių patiekalų pozicijų“, – pasakoja Ignas, nesibodintis virtuvėje naudoti paprastus, tarsi visiems puikiai pažįstamus produktus, tačiau sugebantis iš jų sukurti tai, kas kelia smalsumą ir norą ragauti.

Specialus valgiaraštis sveikuoliams ir skubantiems

Sveikai ir subalansuotai pavalgyti restorane – misija įmanoma, o ir naujametinių pažadų laikytis žymiai lengviau, kai maistas – ne tik sveikas, bet skanus, įvairus. Šiam tikslui Ignas sako pasitelkęs mokslininkės, sveikos mitybos specialistės S. Čapkauskienės pagalbą. Su mokslų daktare sukurti du pasiūlymai: vienas – meniu norintiems valgyti restorane, kitas – maisto vitrina, kur skubančius, bet išalkusius sveikuolius pasitinka jau paruošti patiekalai išsinešti.

„Sveikas, subalansuotas maistas turi būti skanus, tačiau jame turi būti ir dinamikos. Matome didelį subalansuoto maisto restorane poreikį, juolab įvertinant faktą, kad įsikūrėme prie pat populiaraus Vilniaus sporto klubo. Žmonės pasportuoja, tada užeina papietauti. Dalis šį meniu renkasi dėl galimybės kai kuriuos patiekalo ingredientus pasirinkti patiems“, – sako restorano įkūrėjas.

Duoklė vėlyvųjų pusryčių kultūrai: meniu, dėl kurio kompanijoje nekils jokių ginčų

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, jau spėjo įsitvirtinti brunch kultūra, skatinanti savaitgalius skirti savo malonumui ir mėgautis lėtais vėlyvais pusryčiais ne namų aplinkoje. Restoranas „ARTiMOS“ skyrė ypatingą dėmesį vėlyvųjų pusryčių tradicijai puoselėti, tad brunch meniu čia – kaip reta platus: nuo vėlyvų pusryčių klasika tapusių Benedikto kiaušinių iki ypatingų bulvinių blynų su upėtakiu.

Brunchui norėjome sukurti kuo įvairesnį meniu, kuris nebūtinai turi būti siejamas išskirtinai su pusryčiais. Tad mūsų meniu rasite ne tik klasikinių angliškų pusryčių ar Benedikto kiaušinių, bet ir austrių, o nusiteikusius rimtai pasisotinti raginame paragauti brandinto antrekoto kepsnio ar danieliaus tartaro“, – pasirinkimus vardija I. Višinskas.

Ignas neslepia anksčiau laikęsis požiūrio, kad geras restoranas bus tas, kurio meniu – itin siauras, tačiau dabar virtuvės šefas sako pats suvokęs visai kitą tiesą:

„Taip, šiame restorane pasiūlymų – daug, bet ir pati restorano vieta skatino sukurti įvairesnį meniu, ir komanda mūsų nemaža, virtuvėje dirba tikri profesionalai. Kiekvienas daro tai, ką geriausiai sugeba, tad be problemų pasiskirstome, kad skoniu ir kokybe nepriekaištingą maistą gautų įvairių preferencijų turintys žmonės.

Esame atviri nuo 8 val. ryto iki 22 val. vakaro (savaitgaliais nuo 10 iki 20 val.) ir visą šį laiką su vis kitais patiekalais laukiame savo svečių. Visai nesvarbu, kas jie – kažkokio artimo skonio savo lėkštėje pasiilgę svečiai, naujų tikslų sporte siekiantys žmonės ar tie, kuriems įdomu ragauti naujus skonius ir tekstūras“, – kviečia šefas I. Višinskas.

Restoranas „ARTiMOS“
Adresas: Konstitucijos pr. 26, Vilnius
Telefonas: +370 670 12222