VTEK, apsvarsčiusi visuomenės informavimo priemonėse pateiktą informaciją ir susipažinusi su papildomai gauta medžiaga, 2022 m. gruodžio 21 d. posėdyje nusprendė pradėti tyrimą dėl Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio elgesio atitikties Įstatymo nuostatoms, įpareigojančioms savo tarnybinėje veikloje vengti interesų konflikto, o tokiam konfliktui iškilus – nusišalinti (3 straipsnio 1 dalies 2 punkto bei 11 straipsnio 1 ir 2 dalių nuostatos).

VTEK vertins, ar V. Matijošaitis tinkamai vykdė nusišalinimo pareigą, pasirašydamas Kauno miesto savivaldybės urbanistiniams, architektūriniams ir investiciniams klausimams spręsti komisijos, kurios pirmininkas jis yra, 2020-2022 m. posėdžių protokolus. Šiuose posėdžiuose, be kita ko, buvo svarstomi ir klausimai, galbūt susiję su V. Matijošaičio ir jam artimo asmens turtiniais interesais, praneša VTEK.

Šių aplinkybių vertinimą VTEK nusprendė atlikti savo iniciatyva, reaguodama į naujienų portale lrt.lt 2022 m. lapkričio 16 d. pasirodžiusią publikaciją „LRT tyrimas. Neskaidrioje žemės privatizavimo schemoje – Kauno mero šeima“ ir atsižvelgdama į institucijų VTEK papildomai pateiktą medžiagą.

ELTA primena, kad pastarąjį pusmetį V. Matijošaitis sulaukia aštrios kritikos dėl to, kad „Vičiūnų grupė“ nesuskubo stabdyti veiklos Rusijoje Maskvai pradėjus invaziją į Ukrainą. Jau anksčiau Kauno miesto meras bei bendrovei vadovaujantis jo sūnus Šarūnas Matijošaitis tikino, kad prognozuoti, kiek užtruks verslų Rusijoje pardavimas, yra sudėtinga.

Taip pat lapkričio mėnesį LRT Tyrimų skyriaus surinkti duomenys rodė, kad naudodamasis neskaidria schema Kauno mero Visvaldo Matijošaičio sūnus, miesto tarybos narys Š. Matijošaitis už mažesnę nei rinkos kainą įgijo žemės pačiose patraukliausiose miesto vietose. Jų vertė siekia mažiausiai 2,5 mln. eurų. Šioje schemoje dalyvavo ne tik meras ir jo sūnus, šeimos verslų advokatė, bet ir savivaldybės darbuotojai. Aiškėja, kad įgytų sklypų aplinka ir reikalinga infrastruktūra taip pat tvarkoma už miesto pinigus.

Taip pat V. Matijošaitis susilaukė klausimų dėl dvaro Kačiūniškėse. Kultūros paveldo departamentas (KPD) pastarajį ir jo sūnaus Šarūno vadovaujamą įmonę „Kauno saulėtekis“ bei jos statybų vadovą padavė į teismą dėl to, kad, „Delfi“ duomenimis, Kauno miesto meras be jokių leidimų ir projektų pervarkytame Kačiūniškės dvare nugriovė buvusius tvartą ir svirną, kurie buvo įtraukti valstybės saugomų vertybių sąrašą.