„Tai, kas vyksta, žinoma, yra tragedija – mūsų bendra tragedija. Tačiau tai nėra mūsų politikos rezultatas. Tai trečiųjų šalių politikos rezultatas“, – sakė Rusijos vadovas per televiziją transliuotame susitikime su aukšto rango kariniais pareigūnais.

V. Putinas pakartojo, kad jo šalies kariuomenė esą įgyvendins visus vadinamosios „specialiosios karinės operacijos“ Ukrainoje tikslus.

Kaip rašo „The Guardian“, V. Putinas tai pareiškė kalboje, kurią trečiadienį pasakė susitikime su šalies aukščiausio rango gynybos pareigūnais.

Kremliaus šeimininkas savo kalboje taip pat pažadėjo visapusišką finansinę paramą Rusijos kariams ir tvirtino, kad šiuo klausimu esą „nebus jokių limitų“. V. Putinas pridūrė, kad Rusija tariamai ir toliau didina savo branduolinių pajėgų kovinę parengtį.

Sergejus Šoigu

Negana to, Rusijos prezidentas apkaltino NATO prieš jo šalį naudojant visus turimus pajėgumus ir paragino savo šalies kariuomenės vadus pasitelkti savo patirtį, sukauptą kaunantis Sirijoje ir Ukrainoje. V. Putinas taip pat tvirtino, kad Rusija turi atsižvelgti į dronų svarbą savo „operacijoje“ prieš Ukrainą, ir nurodė, jog netolimoje ateityje dislokavimui bus paruošta Rusijoje pagaminta hipergarsinė raketa „Sarmat“.

V. Putinas šią kalbą pasakė karui Ukrainoje tęsiantis jau beveik 10 mėnesių.

Jis vėl akrtojo esąs įsitikinęs, kad Maskva laimės karą prieš Ukrainą.

„Esu tikras, kad žingsnis po žingsnio pasieksime visus savo tikslus“, – sakė jis trečiadienį televizijos transliuotoje kalboje išplėstiniame Rusijos gynybos ministerijos posėdyje.

Savo kalbą V. Putinas pradėjo tylos minute, skirta pagerbti per karą žuvusius karius. Patį karą jis įvertino kaip „vertingą patirtį tolesnei kariuomenės plėtrai“. V. Putinas invaziją į Ukrainą lygino su 1812 metų Tėvynės karu prieš Napoleoną bei su Pirmuoju ir Antruoju pasauliniu karu.

Rusijos prezidentas pareikalavo spartesnio tempo ginkluojant ir modernizuojant ginkluotąsias pajėgas. Kaip pavyzdį jis paminėjo dronų naudojimą. Tai kol kas laikoma Rusijos kariuomenės silpnąja vieta. Bepiločiai, anot V. Putino, būtini visuose koviniuose lygiuose. „Kiekvienas karys turi turėti galimybę gauti informaciją iš dronų“, – teigė jis. Tolesniam kariuomenės apginklavimui „nėra finansinių ribojimų“, - pabrėžė Kremliaus vadovas.

V. Putinas taip pat sakė, kad 150 000 rezervistų ruošiami „karinei specialiajai operacijai“ Ukrainoje. Apie tai jį esą informavo gynybos ministras Sergejus Šoigu.

„Daliniai auga kiekvieną dieną, ir tai tęsis“, – paskelbė V. Putinas ir padėkojo kariams, dalyvaujantiems operacijoje.

Kremliaus šeimininkas pareiškė, kad Maskvos puolimo Vakarų remiamoje Ukrainoje fone Rusija toliau plėtos savo karinį potencialą ir branduolinių pajėgų kovinę parengtį.

„Mūsų ginkluotosios pajėgos ir koviniai pajėgumai nuolat ir kasdien didėja. Ir šį procesą mes, žinoma, tęsime“, – sakė V. Putinas per televiziją transliuotame susitikime gynybos klausimais ir pridūrė, kad Rusija taip pat „gerins savo branduolinės triados kovinę parengtį“.

Šalies branduolines pajėgas jis apibūdino kaip „pagrindinę Rusijos suverenumo garantiją“.

Rusijos lyderis atkreipė dėmesį į naujausią hipergarsinę sparnuotąją raketą „Cirkon“, kurią Maskvos ginkluotosios pajėgos galės naudoti nuo sausio mėnesio.

„Sausio pradžioje fregata „Admiral Gorškov“ bus aprūpinta nauja hipergarsine raketa „Cirkon“, neturinčia analogų pasaulyje“, – sakė V. Putinas.

Jau beveik dešimt mėnesių trunkančiame kare Ukrainoje Maskva patyrė nemažai nesėkmių.

V. Putinas karą Ukrainoje trečiadienį pavadino „bendra tragedija“, tačiau dėl prasidėjusių karo veiksmų kaltę suvertė Ukrainai ir jos sąjungininkams, o ne Maskvai.

„Tai, kas vyksta, žinoma, yra tragedija – mūsų bendra tragedija. Tačiau tai nėra mūsų politikos rezultatas. Tai trečiųjų šalių politikos rezultatas“, – sakė Rusijos vadovas.

Planai plėsti kariuomenę

Kiek anksčiau Kremlius pareiškė, kad tolesnis ginklų tiekimas Ukrainai dar labiau pagilins konfliktą, Vašingtonui, kaip tikimasi, per ukrainiečių lyderio Volodymyro Zelenskio vizitą Baltuosiuose rūmuose paskelbsiant apie naują ginklų paketą Kyjivui.

„Visa tai neabejotinai aštrina konfliktą ir nežada nieko gero Ukrainai“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Kalbėdamas per susitikimą su aukščiausio rango kariškiais, V. Putinas sakė, kad Maskva panaudos kovinę patirtį savo ginkluotosioms pajėgoms stiprinti. Jis liepė kariuomenės vadams išanalizuoti Ukrainos naudojamus vakarietiškus ginklus, kad galėtų „vystyti mūsų ginkluotąsias pajėgas ir stiprinti mūsų karių pajėgumus“.

Jis sakė, kad šalies kariuomenė turėtų pasimokyti ir modernizuotis, remdamasi patirtimi Ukrainoje.

Šoigu: Rusija įkurs karines jūrų bazes dviejuose okupuotuose Ukrainos miestuose

Rusija planuoja įkurti bazes savo karo laivynui paremti dviejuose Pietų Ukrainos uostamiesčiuose, kuriuos Maskva užėmė invazijos metu, trečiadienį pareiškė gynybos ministras Sergejus Šoigu.

„Berdiansko ir Mariupolio uostai veikia visu pajėgumu. Planuojame juose dislokuoti bazes paramos laivams, gelbėjimo tarnyboms ir karo laivų remonto padaliniams“, – sakė S. Šoigu pranešime per Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą su aukščiausiais šalies kariniais pareigūnais.

S. Šoigu pareiškė, kad Maskvos pajėgos Ukrainoje susiduria su Vakarų, tiekiančių Kyjivui ginklus ir finansinę pagalbą, „jungtinėmis jėgomis“.

„Ukrainoje rusų kariai priešinasi jungtinėms Vakarų jėgoms“, – sakė S. Šoigu.

Vykstant karui Ukrainoje, Rusijos gynybos ministras teigia, kad jo šalies kariuomenė turi būti praplėsta nuo dabartinio milijono iki 1,5 mln. karių.

S. Šoigu trečiadienį pareiškė, kad į šį skaičių turėtų būti įtraukta 695 tūkst. karių pagal savanorių sutartis. Jis nepasakė, kada kariuomenė planuoja pasiekti minimą skaičių.

Anot jo, Rusijos kariuomenė, atsižvelgdama į Suomijos ir Švedijos planus prisijungti prie NATO, šalies vakaruose formuos naujus dalinius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)