Kariuomenė 2019 metais po didžiulių protestų gatvėse nuvertė ilgai šalį valdžiusį autokratą.

„Įspėjame Nacionalinio kongreso partiją ir islamistus: nesiartinkite prie kariuomenės“, – kreipdamasis į karius sakė A. F. al Burhanas.

„Kariuomenė nepriklauso jokiai partijai“, – tvirtino jis.

Šie komentarai nuskambėjo po to, kai daugiau kaip 3 tūkst. protestuotojų praėjusią savaitę išėjo į gatves sostinėje Chartume, priešindamiesi Jungtinių Tautų pastangoms tarpininkauti tarp civilių ir karinių lyderių, vadindami jas „užsienio įsikišimu“ ir reikalaudami sugrąžinti islamistų valdymą.

Nuvertus O. al Bashirą, civilių valdžia 2019 metais priėmė įstatymą, nurodydama Nacionalinio kongreso partiją panaikinti, nusavinti jos lėšas ir išardyti režimą.

Tačiau po praėjusių metų perversmo suėmus civilius lyderius, karinė valdžia sugrąžino dalį nuosavybės daliai minėtos partijos buvusių lyderių, o kai kurie islamistų atstovai atgavo valdžią.

Nacionalinio kongreso partija vėliau sekmadienį išplatino pareiškimą, kuriame teigia: „A. F. al Burhanai, tu puikiai žinai, kad ginkluotosios pajėgos yra ištikimos organizacijai“, – turėdama galvoje O. al Bashiro islamistinį režimą.

„Mes neleisime tau vėl atiduoti valstybės samdiniams ir kolaborantams ambasadose“, – priduriama jame.

Nuo pernai įvykusio perversmo Sudanas skendi politinėje ir ekonominėje krizėje. Saugumo pajėgos užgniaužė beveik savaitę trukusius protestus, kurie, prodemokratiškų medikų teigimu, pareikalavo mažiausiai 119 gyvybių.

Pilietiniai lyderiai atsisakė derėtis su kariuomene, kol ši nesilaiko sutarto plano dėl visiško pasitraukimo iš valdžios.

Vienintelis pasiūlymas, kurį iki šiol apsvarstė tiek civiliai, tiek kariniai lyderiai, buvo pereinamoji konstitucija, kuri įvestų draudimą Nacionalinio kongreso partijos veiklai.

78-erių O. al Bashiras yra sulaikytas Chartume nuo pat jo nuvertimo 2019 metais.

Jis buvo nuteistas už korupciją ir teisiamas dėl islamistų paremto 1989 metų perversmo, per kurį pateko į valdžią.

O. al Bashiras daugiau nei dešimtmetį buvo ieškomas Tarptautinio baudžiamojo teismo dėl kaltinimų genocidu, karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmogiškumui Sudano vakariniame Darfūro regione.