Taip ji kalbėjo Rusijos primestos valdžios pareigūnams paskelbus, kad baigė civilių „evakuaciją“, tęsiantis Ukrainos pajėgų kontrpuolimui.

„Turiu pažymėti, kad rusams paskelbus apie evakuaciją iš laikinai okupuoto Chersono, žmonės pamažu paliko miestą. Be to, prisidengdami gyventojų evakuacija, daugelis rusų karių apsirengė civiliniais drabužiais ir taip pat paliko Chersoną“, – televizijos „Espreso“ eteryje kalbėjo H. Luhova.

Anot jos, rusai masiškai išsiveža viską, ką pavyko pagrobti iš ukrainiečių.

„Rusų kariai paliko Chersoną su savo šeimomis. Jie taip pat aktyviai išsivežė viską, ką pavyko išplėšti. Tačiau šiandien Chersone tebėra labai daug rusų karių. O okupuotose teritorijose žmonės, su kuriais bendrauju, sako, kad Rusijos kareivių Chersono gatvėse yra daugiau nei miesto gyventojų“, – pridūrė ukrainiečių pareigūnė.

Tuo metu Maskvos aneksuoto Krymo prorusiškas vadovas, kartu su Kremliaus administracijos vadovo pirmuoju pavaduotoju Sergejumi Kirijenka apsilankęs regione, pareiškė, kad Rusijos pajėgų organizuotas civilių gyventojų perkėlimas iš okupuoto Chersono, vykstant Ukrainos kontrpuolimui, yra baigtas.

„Darbai, susiję su gyventojų, išvykstančių iš kairiojo Dnipro kranto į saugius Rusijos regionus, organizavimu, baigti“, – vėlai ketvirtadienį per „Telegram“ pranešė Maskvos paskirtas Krymo vadovas Sergejus Aksionovas.

Maskvos primesta valdžia pietiniame Ukrainos regione paragino gyventojus persikelti į dešinįjį Dnipro upės krantą, Ukrainos pajėgoms pasiekiant vis daugiau laimėjimų.

Kyjivas šiuos veiksmus lygina su sovietų laikais vykdyta žmonių tremtimi.

Kremliaus primestas Chersono aukšto rango pareigūnas Vladimiras Saldo trečiadienį sakė, kad per savaitę mažiausiai 70 tūkst. žmonių paliko savo namus regione.

Ukrainos kariuomenė penktadienį savo ruožtu pareiškė, kad Maskvos vykdoma „vadinamoji evakuacija“ tęsiasi.

Ji teigė, jog rusai Chersone bando „nuslėpti tikruosius karių nuostolius“, kad „išvengtų panikos“.

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas ketvirtadienį vėlai vakare pranešė, kad šią savaitę mūšiuose aplink Chersoną žuvo 23 jo kovotojai, dar dešimtys buvo sužeisti – tai ženklas, kad Maskva patyrė didelių nuostolių.

„Šios savaitės pradžioje vienas iš čečėnų dalinių buvo apšaudytas Chersono srityje“, – „Telegram“ pranešė R. Kadyrovas, pasiuntęs savo kovotojų padėti Kremliaus pajėgoms.

Kremliaus sąjungininkas retai atskleidžia pralaimėjimus, tačiau pripažino, kad tą dieną nuostoliai buvo „dideli“.

Maskvos pajėgos pažadėjo paversti Chersoną „tvirtove“ ir neatiduoti miesto, kurį užėmė pirmosiomis invazijos dienomis.