Tokius duomenis skelbia Osle veikianti žmogaus teisių organizacija „Iran Human Rights“ (IHR).

Protestai Irane prasidėjo rugsėjo 16 d., kai šalį apskriejo žinios apie 22 m. M. Amini mirtį. Jauna moteris mirė po to, kai ją buvo sulaikiusi dorovės policija, kuri kaltino M. Amini tariamai pažeidus šalyje galiojančias griežtas aprangos taisykles. Po sulaikymo moteris komos būsenos buvo išgabenta į ligoninę, kur po trijų dienų buvo konstatuota jos mirtis. Manoma, kad sulaikymo metu ji buvo žiauriai sumušta.

Irano saugumo pajėgos brutaliai susidoroja su įsiplieskusiais protestais. Remiantis nutekintais dokumentais, jos yra gavusios valdžios nurodymus prieš demonstrantus naudoti smurtą ir nevengti mirčių. Protestų metu taip pat masiškai sulaikomi žmonės ir, anot IHR, sulaikomi net vaikai. Negana to, Teheranas blokuoja gyventojų prieigą prie interneto.

Nors M. Amini artimieji teigia, kad ji mirė dėl stipraus smūgio į galvą, Irano valdžios institucijos tai kategoriškai neigia. Jos iš pradžių tvirtino, kad moteris mirė patyrusi infarktą, o vėliau pakeitė versiją ir aiškino, neva jos mirtis susijusi su „jai dėl smegenų auglio atlikta operacija, kai jai buvo aštuoneri“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją