Paskutinis V. Putino sąjungininkas

Su V. Putinu A. Lukašenka susitiko dar rugsėjo 26 dieną, teigiama, kad Baltarusijos diktatoriaus vizitas sostinėje truko dvi paras, tačiau apie jo eigą pateikiama informacija – itin kukli.

Baltarusijos prezidento spaudos tarnyba išplatino tik pranešimą, kuriame cituojamas A. Lukašenko siūlo V. Putinui nesikrimsti dėl iš šalies bėgančių, nuo mobilizacijos besigelbstinčių rusų. Pasak A. Lukašenkos, analogiška situacija Baltarusijoje buvo 2020 metais, pasak jo, dalis pabėgusių esą jau prašosi įleidžiami atgal.

Panašu, kad toks pranešimas apie neva draugišką pokalbį tėra tarsi dūmų uždanga, o susitikimo metu aptarti itin svarbūs, galbūt net istorinės reikšmės klausimai.

„Šiandien A. Lukašenka – ypač reikalingas V. Putinui, jis vienintelis, leidžiantis pasijusti imperijos lyderiu, nes daugiau sąjungininkų tiesiog nebėra“, – Ukrainos naujienų agentūrai „Unian“ sakė vienas Baltarusijos opozicijos lyderių, buvęs šalies kultūros ministras Pavelas Latuško.

Galėjo prašyti įsileisti Rusijos kariuomenę

Nors nėra informacijos apie tai, ką konkrečiai dvi paras trukusio susitikimo metu aptarė Rusijos ir Baltarujos prezidentai, P. Latuško mano, jog A. Lukašenka tikriausiai linkęs nusileisti V. Putinui. Iki šiol Baltarusijos autokratas kaip įmanydamas laviravo, rasdavo įvairių priežasčių, kad atitolintų sąjunginės sutarties su Rusija pasirašymą ir taip išsaugotų savo valdžią.

P. Latuško mano, jog A. Lukašenka gali nusileisti ir sutikti su prašymu leisti Rusijos ginkluotosioms pajėgoms įžengti į Baltarusijos teritoriją.

Rezervistai

Rusijai tai strategiškai itin svarbus klausimus. Netgi tuomet, jeigu pavyktų mobilizuoti kelis šimtus tūkstančių rezervistų, juos apgyvendinti, aprūpinti, nuvežti į frontą Donbase bus itin sunku. O Baltarusija turi savus resursus, ginkluotę, logistiką, todėl galėtų suteikti pagalbą V. Putinui. Todėl šis susitikimas jam – itin svarbus“, – svarstė vienas Baltarusijos opozicijos lyderių.

A. Lukašenka nemoka laikyti liežuvio už dantų, vis vien prasitars

Susitikimo svarbą P. Latuško pabrėžė ir dėl to, jog A. Lukašenkai atsisakius pripažinti tariamų referendumų okupuotose Ukrainos teritorijose rezultatus, nesutikus įsileisti Rusijos kariuomenės pajėgų į šalies teritoriją, V. Putinui tai reikštų paskutinio sąjungininko praradimą.

O tai, kad susitikimo metu gali būti priimami itin sudėtingi, galbūt lemtingi sprendimai liudija ir informacinis vakuumas. Jau kuris laikas nei Rusijos, nei Baltarusijos propagandiniai kanalai nieko nepraneša apie susitikimo rezultatus.

Baltarusijos kariai

Pasak Baltarusijos opozicijos atstovo, tikėtina, kad jau netrukus, vos tik A. Lukašenka gaus galimybę pasireikšti televizijos eteryje, galima tikėtis svarbių žinių.

„A. Lukašenka – toks žmogus, kuris visada išsiplepa. Prieš karo Ukrainoje pradžią jis kalbėjo labai daug dalykų, kurie netrukus tapo realybe. Aš manau, kad ir dabar jis nesugebės laikyti liežuvio už dantų ir prasitars“, – prognozavo P. Latuško.

Gali sutikti ir dėl branduolinio ginklo dislokavimo Baltarusijoje

Jis prognozavo, kad A. Lukašenka, kuris iki šiol priešinosi V. Putinu ir bijodamas visuomenės reakcijos nesutiko į karą Ukrainoje siųsti Baltarusijos karių, šį kartą gali ir nusileisti iki tam tikro kompromiso.

O juos, P. Latuškos vertinimu, galėtų būti užnugario Rusijos kariuomenei užtikrinimas, tam tikros pagalbinės funkcijos. Tai, kad puikiai žinodamas visuomenės antikarines nuotaikas jis nuspręstų siųsti į frontą Ukrainoje sau pavaldžius karius, opozicijos atstovas vadino sunkiai tikėtinu scenarijumi.

Tačiau kur kas realesnė tikimybė, jog branduolinių ginklų atsisakymą istorine klaida vadinantis A. Lukašenka gali sutikti, kad ši masinio naikinimo ginkluotė būtų vėl dislokuota Baltarusijos teritorijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)