Pareigūnai teigia, kad šis projektas yra pirmasis pasaulyje tarpžemyninis gepardų, greičiausių planetos sausumos gyvūnų, perkėlimas.

Penkios patelės ir trys patinai buvo perkelti iš Namibijoje esančio medžioklės parko užsakytu lėktuvo „Boeing 747“, pavadinto „kačių lėktuvu“, skrydžiu, trukusiu 11 valandų.

Ministras pirmininkas Narendra Modis dalyvavo gyvūnų paleidimo ceremonijoje Kuno nacionaliniame parke, 320 km į pietus nuo Naujojo Delio esančiame laukinės gamtos draustinyje, pasirinktame dėl gausios gyvūnijos ir pievų.

„Šiandien gepardai sugrįžo į Indijos žemę, – sakė N. Modis vaizdo kreipimesi po jų atvykimo, kuris sutapo su lyderio 72-uoju gimtadieniu. – Gamtą mylinti Indijos sąvimonė taip pat prabudo visa jėga. Negalime leisti, kad mūsų pastangos žlugtų“.

Kiekvienam iš gyvūnų, kurių amžius – nuo 2 iki 5,5 metų, buvo pritvirtintos palydovinės apykaklės, kad būtų galima stebėti jų judėjimą. Iš pradžių jie maždaug mėnesį bus laikomi karantino aptvare, o po to paleisti į atviras parko miškų teritorijas.

Kritikai perspėja, kad gyvūnams gali būti sunku prisitaikyti prie Indijos aplinkos sąlygų. Parke gyvena daug leopardų, o gamtosaugos mokslininkas Ravis Čelamas sakė, kad jaunikliai gali tapti laukinių šunų ir kitų plėšrūnų aukomis.

Pasak jo, „perspektyvos Indijoje įkurti gyvybingą, laukinę ir laisvėje gyvenančią gepardų populiaciją yra menkos“, – sakė jis AFP. – Prieš atvežant kates iš Namibijos, pirmiausia reikėjo paruošti joms buveines. Tai tas pats, kas mums persikelti į naują miestą ir turėti tik apytikrę vietą apsistoti“.

Tačiau organizatoriai – Namibijoje įsikūręs „Gepardų išsaugojimo fondas“ – nusiteikę optimistiškai ir mano, kad gepardai puikiai moka prisitaikyti prie aplinkos, todėl rūpesčių nesukels.

Buveinių nykimas ir medžioklė

Kadaise Indijoje gyveno azijiniai gepardai, tačiau 1952 metais buvo paskelbti išnykusiais. Jie išnyko pirmiausia dėl buveinių netekimo ir medžioklės dėl jų išskirtinio dėmėto kailio.

Ant išnykimo ribos esantis porūšis, kadaise paplitęs Artimuosiuose Rytuose, Vidurinėje Azijoje ir Indijoje, dabar labai mažais kiekiais aptinkamas tik Irane.

Gepardus Indijai padovanojo Namibijos, vienos iš nedaugelio Afrikos šalių, kuriose šis nuostabus gyvūnas tebegyvena laisvėje, vyriausybė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją