VSAT atstovai praneša, kad sekmadienį ties Vilniaus rajonu iš Baltarusijos pusės du kaukėti asmenys pribėgo prie Lietuvos pusėje įrengto fizinio barjero. Neabejojama, kad jie priklauso Baltarusijos tarnyboms ar yra jų globojami, mat kaimyninės šalies pareigūnai pastaruoju metu nuolat talkina neteisėtiems migrantams patekti į Lietuvą.

Be to, kad jie atgabena tokius užsieniečius prie sienos ir koordinuoja panašius neteisėtus jos kirtimus, Baltarusijos pasieniečiai imasi karpyti Lietuvos pusėje nutiestą koncertiną ir įrengtą apsauginę tvorą.

Panašiai būta ir šiuo atveju – kol migrantai lūkuriavo, kaukėti asmenys bandė pažeisti fizinį barjerą. Jį čia sudaro apsauginė tvora bei ant jos pritvirtintas koncertinos ritinys. Toks pat ritinys patiestas ant žemės link Baltarusijos pusės ir irgi pritvirtintas prie tvoros.

Vaizdo stebėjimo sistemomis ruožą kontroliuojantys Lavoriškių užkardos pasieniečiai informaciją apie šį įvykį perdavė arčiausiai įvykio vietos buvusiems VSAT patruliams. Šie tarnybiniu visureigiu į vietą atskubėjo greičiau nei per minutę. Išsigandę barjero kirpėjai spruko į savo šalį, o vienas jų dar įsipainiojo į koncertinos vielą. Kartu su jais į Baltarusijos gilumą pasitraukė ir 5 migrantai.

Antroje šios vaizdo medžiagos dalyje fiksuotas įprastas vaizdas, kai sieną su Lietuva „saugantys“ Baltarusijos pasieniečiai patruliuoja apsiginklavę žirklėmis metalui kirpti. Jos tinka gadinti Lietuvos pusėje įrengtas koncertiną ir apsauginę tvorą.

Nepaisant tokių Baltarusijos struktūrų pastangų, Lietuvos pasieniečiams pavyksta užkardyti bandymus tūkstančiams neteisėtų migrantų patekti į ES. Pastaruoju metu į Lietuvą nukreipiamų tokių užsieniečių srautai yra gerokai didesni nei į sieną su Baltarusija turinčias ES nares Lenkiją ir ypač Latviją. Dažniausiai tai yra jauno amžiaus fiziškai tvirti vyrai. Jie Lietuvą mato tik kaip tarpinę stotelę pakeliui į dėl ekonominių priežasčių norimas patekti Vakarų Europos valstybes, ypač Vokietiją.

Iš viso nuo praėjusių metų rugpjūčio 3 d., kai VSAT įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, tokių atėjūnų iš Baltarusijos neįleista 14 638 (vidurnakčio iš pirmadienio į antradienį duomenys). Kai kurie iš jų į Lietuvą bandė patekti ne vieną kartą. Pasieniečiai atgrasė ir nemažą dalį migrantų, dar nespėjusių įžengti į Lietuvą.

6532 perėjūnus profesionaliai migrantų krizės metu veikiantys bei visuomenės pasitikėjimą dėl to pelnę Lietuvos pasieniečiai apgręžė šiemet, 8106 – pernai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją