Antradienį Delfi rašė, kad Širvintose stovinčiais paminklais su sovietine simbolika pasipiktinęs ir jų nuotraukomis feisbuke pasidalijęs šio rajono tarybos narys Virginijus Sarpauskas gavo 150 eurų baudą už komunistinės simbolikos platinimą ir demonstravimą.

Paaiškėjo, kad liepos mėnesį pasiūlymą susimokėti baudą gavo ir širvintiškis Vygintas Šuminskas, protestavęs prieš savivaldybės delsimą išmontuoti ženklą su sovietiniu kūju ir pjautuvu.

Kaip Delfi pasakojo V. Šuminskas, pavasarį žiniasklaidai paskelbus, kad nuo Širvintose esančių paminklų buvo nuimti sovietiniai simboliai, perdažyti ir grąžinti atgal, buvo suskubta simbolius pašalinti.

Tačiau esą ne visus – ant obelisko liko auksiniais dažais atšviežinta žvaigždė, kurio centre – kūjis ir pjautuvas.

„Neapsikenčiau savivaldybės neveiklumo, bet svarsčiau, kaip viską kultūringai padaryti. Sumaniau meninę instaliaciją, nes dėl meno paprastai yra mažiausiai ginčų“, – pasakojo jis.

V. Šuminskas suvirino groteles, už kurių „patupdė“ sovietinį kūjį ir pjautuvą, viską apjuosė grandinėmis, ant kurių pakabino spyną.

Jis pasakojo datą tam pasirinkęs simbolišką – gegužės 24-ąją. Tą dieną Rusijos užpultoje Ukrainoje karas vyko lygiai tris mėnesius.

Savivaldybė reagavo žaibiškai – po trijų valandų grotelių nebeliko. Kartu buvo nuimtas ir sovietiniais simboliais „papuoštas“ ženklas.

V. Šuminsko sumontuotos grotelės

„Praėjus kiek laiko iš policijos gaunu kvietimą apsilankyti komisariate. Man pasidarė įdomu, ar aš kuo kaltinamas, ar liudininkas – ko ten vykti? Sako – ne, tik apklausti reikia, – pasakojo jis. – Nuvykau į policiją, manęs klausė: ką tuo norėjai pasakyti? Aš paaiškinau, kad menas toks dalykas – visi savaip supranta, o tai buvo meninė instaliacija ir aš negaliu kiekvienam aiškinti, kaip jie ją turėtų suprasti“.

Policijos tyrėjos surašytame administracinio nusižengimo protokole nurodoma, kad V. Šuminskas „ant obelisko, esančio Karių kapinėse, grandinėmis, surakintomis spyna, pritvirtino metalines groteles“.

Policija nusprendė, kad taip širvintiškis „suorganizavo renginį, nesilaikydamas renginių organizavimo reikalavimų“.

Liepos pradžioje V. Šuminskas Širvintų rajono policijai pareiškė su tuo nesutinkantis ir paaiškino nei organizavęs renginį, nei ką nors į jį kvietęs.

Širvintiškiui buvo pritaikytas Administracinių nusižengimų kodekso straipsnis, apibrėžiantis „kitus viešosiose vietose vykstančių renginių organizavimo reikalavimų pažeidimus“.

V. Šuminskui policija pasiūlė susimokėti pusę už tai numatytos minimalios baudos – 15 eurų.

Tačiau širvintiškis teigia, kad to nedarys, nes jis nesutinka padaręs ką nors ne taip.

„Tai yra principo reikalas. Jei sumokėsiu, pripažinsiu, kad aš kaltas. Tai kažkoks absurdas. Aš jų ir klausiu – ar jūs proto turite? Kokį jūs man parašėte straipsnį? Sugalvokite ką nors realistiškesnio “, – teigė jis.

Delfi pašnekovas svarstė, kad sovietinių simbolių nuo paminklų rajone iš tiesų niekas nukabinti ir nenorėjo – tai buvo padaryta tik kilus viešam nepasitenkinimui.

„Baudžia ne tuos, kurie atnaujino paminklus, o tuos, kurie atkreipia dėmesį, kad jie apskritai čia stovi, – stebėjosi jis. – Širvintos yra mažoji Baltarusija“.

Policija: duomenų neteikiame

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja Delfi teigė konkretaus atvejo apie neviešą asmenį ir jam surašytą protokolą komentuoti negalinti. Priežastis – Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas.

„Duomenis teikiame, kai duomenų prašantis subjektas pateikia duomenų subjekto sutikimą, iš kurio matyti, kad duomenų subjektas sutinka, jog atitinkami jo duomenys bus renkami iš trečiųjų asmenų, arba kai įstatyme ar kitame teisės akte įtvirtinta policijos įstaigai taikoma teisinė prievolė teikti atitinkamus asmens duomenis, o be to jūsų minimo asmens administracinė teisena dar nebaigta“, – rašoma atsakyme.

J. Samorokovskaja atkreipė dėmesį, kad Susirinkimų įstatymas numato prievolę asmeniui ar asmenims apie organizuojamą susirinkimą ar akciją pranešti vietos savivaldybei.

„Susirinkimai ar pavienio asmens akcija gali vykti viešosiose vietose, gyvenamųjų vietovių gatvėse, aikštėse, parkuose, skveruose ir bendrojo naudojimo pastatuose, tačiau iš anksto apie tai turi būti informuota savivaldybė“, – teigė ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)