Toliau vyksta kautynės šiauriniame Charkivo ruože, ukrainiečiai atmušė rusų ataką prie Prudjankos. Pasak karybos žinovų, daugėja ženklų, kad patys ukrainiečiai ima rengti kontratakas.

Siekdamas išlaikyti iniciatyvą agresorius ne tik į kairę ir į dešinę daužo artilerija, raketomis ir aviacija, bet ir aktyviai (kas anksčiau rečiau pasitaikydavo) naudoja elektroninės kovos priemones.

Pajėgos išsekusios

Pasak jų, nors agresoriaus pajėgos Iziumo sektoriuje išsekusios (tai rodo kelias dienas buvusi puolamųjų operacijų intensyvumo pauzė bei gynybinių pozicijų stiprinimas), vis dėlto priešas nusprendė išlikti ištikimas sau ir nepaisant visko atnaujino puolimą Krasnopilės – Dolynos – Bohorodyčnės ruože.

„Galbūt tai susiję su agresoriaus siekiu neleisti ukrainiečiams nuimti rezervų ir permesti juos Siversko link, siekiant palengvinti iš Lisičiansko pasitraukusių pajėgų persigrupavimą, reorganizaciją“, – rašo jie.

Anot karybos žinovų, agresorius pasiekė Bilohorivkos – Zolotarivkos – Verchnokamjankos ruožą ir toliau vysto puolimą Siversko link, o ukrainiečių manevriniai vienetai ginasi.

„Kartu nesustoja orkų atakos link Spirnės, tačiau čia agresorius sėkmės kol kas nepasiekė. Tai leidžia tikėtis, kad ukrainiečiai sugebės stabilizuoti kontaktinę liniją Hryhorivkos – Verchnokamjanskės (vakariau nuo Verchnokamjankos) ruože. Reikia viltis, kad neatsibus Limano grupuotė ir nesmogs Siverskui iš šiaurės vakarų (užnugario)“, – teigia jie.

Anot ekspertų, pasirodė pranešimų, kad po atsitraukimo nuo Lisičiansko ukrainiečiai gali užimti gynybą Siversko – Fedorivkos – Bachmuto ruože.

Tuo tarpu Ukrainos Generalinis štabas skelbia, kad į šias pozicijas juos siekia nustumti okupantai.

„Kaip matome, pranešimai prieštaringi. Nesinori tikėti, kad ukrainiečiai nepabandys prieš tai minėto ruožo ginti iš priešakinių pozicijų, išnaudodami į rytus esančias gyvenvietes (pavyzdžiui, Hryhorivką – Verchnokamjanskę – Vyjmką). Priešingu atveju iš Lisičiansko pasitraukusios pajėgos be atokvėpio vėl dalyvaus mūšiuose (gali būti, kad niekas pilnavertiškai nepridengs jų persigrupavimo ir neleis pailsėti) ir tada rezultatas gali būti ne koks“, – teigia jie.

Kartu, anot karo ekspertų, jei bus atsitraukta į Siversko – Fedorivkos – Bachmuto ruožą, ukrainiečiai turės palikti sėkmingai ginamas pozicijas Bakchmute – Berestove – Spirne, t.y. palei kelią Bachmutas – Lisičianskas.

Tai, pasak jų, neatrodo itin logiška: jei paliks šias pozicijas, tikėtina, paliks ir Soledarą, o tai gali leisti priešui blokuoti Bachmutą iš šiaurės.

„Tad vis dėlto manytume, kad ukrainiečiai bandys ginti Siversko – Fedorivkos – Bachmuto ruožą priekyje esančioje gynybos linijoje: Hryhorivka – Verchnokamjanskė – Spirnė – Berestovė – Soledaras – Bachmutas. Kaip bus, matysime“, – rašo jie.

Siekia prikaustyti gynėjus

Bachmuto – Spirnės ruože ukrainiečiai atmušė agresoriaus atakas, taip palengvindami iš Lisičiansko besitraukiančių savų pajėgų padėtį.

Svitlodarsko ruože ir vėl suaktyvėjo dešinysis agresoriaus flangas (atakuota Klynovės link), bet ir čia atakos atmuštos.

Agresorius suaktyvėjo centre, toliau siekia iš pietų apeiti Avdijivkoje įtvirtintą rajoną, bet eilinį kartą bandymas teigiamų rezultatų nedavė.

Susidaro įspūdis, kad panašiai, kaip prie Iziumo, šis suaktyvėjimas tik tam, kad ukrainiečiai negalėtų permesti potencialių rezervų į Siversko ir Bachmuto sektorius.

Tokia pat, anot ekspertų, situacija ir Zaporižėje: daug lokalių atakų ir didelis rusų artilerijos aktyvumas, siekiant sektoriuje prikaustyti gynėjų vienetus.

Pasirodė pranešimų, kad ukrainiečiai – jau keli kilometrai nuo Chersono priemiesčių.

„Iki Chersono miesto dar gabalas, kol kas tik prie priemiesčių, tad nesusikelkime per daug lūkesčių. Taip, judėjimas yra, nors ir nedidelis. Orkai bando lokaliomis atakomis kituose ruožuose (ypač Kryvyj Rihe) nukreipti ukrainiečių dėmesį, tačiau bent kol kas jiems tai nesiseka padaryti. Atakos atmuštos, o ukrainiečiai toliau po truputį artėja link Chersono“, – teigia jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)