Kovo 2-osios rytą Nerijus kaip visada išėjo į mokyklą, kur dirba chemijos mokytoju. Kol laukė atvažiuojančio lifto, prie jo netikėtai prišoko niekada iki tol nematytas pusamžis vyras ir nieko nesakęs puolė su peiliu – supjaustė veidą, galvą ir rankas. Negana to, užpuolikas stipriai smūgiavo kietu daiktu Nerijui per galvą ir dešinės rankos pirštus.

„Mane užpuolė ir pjaustė su koviniu, labai aštriu peiliu. Tas žmogus veikė be jokio pasigailėjimo. Tikėtina, kad man ginantis pavyko ištrūkti ir išvengti mirtinų dūrių. O tada jis staiga pasišalino, turbūt pats išsigando pamatęs, ką padarė“, – pasakoja Nerijus.

Vyras pats nesupranta, kaip tada dar rado jėgų atsikelti, nusigauti iki buto durų ir išsikviesti pagalbą. Tačiau smarkiai šokiravo ir pagalba, kurios jis sulaukė.

„Mano skystas kraujas ir viskas bėgo fontanu. Tiek buvo žaizdų. Mano žmonai skambina iš 112 ir sako: jūs suspauskite žaizdą. Žmona atsako, tų žaizdų 10, negaliu visų jų užspausti, – prisimena pašnekovas. – O tada atvažiavęs felčeris davė velnių ir pasakė, jūs nemokat apsiginti, dėl to jus ir užpuolė. Kalbėjo kaip su kokiu nusikaltėliu. Ir tai buvo rytas, 7 val. 10 min., aš ėjau į darbą.“

Ligoninėje – įžeidinėjimai ir nuslėptos diagnozės

Pasak klaipėdiečio, ne ką geriau jis buvo priimtas ir ligoninėje, ten daktarai esą iškart nurašė atvežtą kruviną žmogų kaip alkoholiką.

„Mane šokiravo faktas: gydytojai mane vadino alkoholiku, nes mano skystas kraujas. Jie taip nusprendė nieko net nepaklausę, – pirmuosius įspūdžius pasakojo nukentėjusysis. – Kitą dieną ateina gydytojų komisija, aš visas susiųstas, visur siūlės ant veido, baisu. Ateina gydytojas kažkoks, sako, oho, koks piratas. Aš susinervinau, o visi kiti žvengia. Man didžiausi skausmai, o jie pokštus skaldo. Ar jie mane laikė kažkokiu benamiu, ar alkoholiku, kad taip su manimi elgėsi. Net nežinau, ką pasakyti.

Dar viena vyšnia ant torto: gydytojas klausė, už ką jus taip supjaustė. Sakiau, už nieką, net nepažįstu žmogaus. Gydytojas atsako, už nieką taip nepjausto, jūs kažką labai blogo padarėte. Dar vienas smūgis. Prašiau baigti taip šnekėti.“


Tik dabar Nerijus sužinojo ir dar vieną svarbią detalę – ligoninėje jam buvo atlikta kompiuterinė tomografija, jos metu nustatytas hemoraginis židinys, tačiau apie tai paciento niekas neinformavo.

„Išraše buvo parašyta, kad nėra jokių pakitimų smegenyse. O dabar sužinau, kad man buvo hemoraginis židinukas, internete radau, kad tai reiškia smegenų sukrėtimą. Negaliu suvokti, kas įvyko, kodėl ligoninė slėpė šią diagnozę.

Aš tos diagnozės nežinodamas, grįžau namo, man svaigo galva, mane pykino. Man žmoną davė vaistų nuo skausmo. Nežinodamas, kad man sukrėtimas, eidamas lauke aš apalpau ir dėjausi galvą į asfaltą. Tai yra baisu ir nesuprantu, kodėl taip yra. Ar kažkas padarė kažkokią klaidą. Bet ta klaida... man yra pakenkta, apie tai sužinau tik po 4 mėnesių“, – stebisi pašnekovas.

Apie tai, kad jam yra smegenų sukrėtimas, Nerijus sužinojo tik išsityręs pas privačią neurologę už savo paties lėšas. Vyrui ligoninėje nenustatė ir nupjauto rankos nervo, kurią iki dabar sunkiai valdo.

„Nustatė tik vėliau, pas privatų chirurgą. Buvo skubiai atlikta operacija, nes ranka jau juodavo“, – sakė jis.

Nerijų jau daugiau kaip 4 mėnesius kankina stiprūs priepuoliniai skausmai, kuriuos sukelia veido ir rankų nervų pažeidimai.

Užpuolikas buvo ginkluotas peiliu, tai logiška skausmų priežastis, kad gilūs peilio pjūviai ir dūriai nupjovė nervus. Dešinės rankos nervų susiuvimo operacija atlikta, veido srityje gilus dūris prie ausies, tikėtina, pažeidė trišakį nervą.

Kartais gydytojai ir patys tarpusavyje nesutaria dėl diagnozių, teigia Nerijus. Per nepilnas 2 sav. kreipiantis dėl to pačio veido skausmo, nejautros ir galimai nupjauto nervo, buvo nurodytos 3 skirtingos diagnozės (pakaušinio nervo neuralgija, kitas netipinis veido skausmas, trišakio nervo neuralgija).

„Nupjauto veido nervo pažeidimas atliekamas elektroneuromiografijos diagnostiniu metodu. Lietuvoje galbūt nėra galimybių to atlikti, todėl gydytojai rašo tokias skirtingas diagnozes. Gydytojai medicininiuose dokumentuose neatsako į klausimą ar tai nervo mechaninis pažeidimas.

Vertinant tokias skirtingas išvadas, reiktų pasitelkti gydytoją ekspertą, kad nustatytų ne tik diagnozę, bet ir priežastį, ar tai sužalojimo pasekmė“, – sako Nerijus.

Baiminasi, kaip pasisuks tyrimas

Nors šiuo metu tyrimas atliekamas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, Nerijus baiminasi, kad jis bus perkvalifikuotas į nesunkų ar net nežymų sveikatos sutrikdymą, nes būtent tlengvi sužalojimai įvardinti pirminiuose ligoninės išduotuose medicininiuose dokumentuose, kuriuos vertino Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos tirdama nelaimingą atsitikimą pakeliui į darbą.

Pašnekovas paminėjo ir kitą jį stebinančią detalę – net kalbėdamas apie savo būklę jis rizikuoja, nes yra įspėtas teisėsaugos, jei viešins ikiteisminio tyrimo duomenis, jam pačiam gresia baudžiamoji byla.

„ Mane tai šokiravo. Mokytojas, viešinantis informaciją apie savo sveikatą, gaus bylą? O su nusikaltėliu vis tamposi. Policija grasina man, aukai. Kur mes gyvenam? Man pikta tokioje situacijoje, baisu ir nesuvokiami dalykai. Dabar gydausi, bandau atsigauti psichologiškai“, – pasakojo pašnekovas.

Fizines žaizdas Nerijus gydosi sanatorijoje Palangoje, ten kasdien jam atliekamos 5 procedūros, o už tai jis moka iš savo kišenės. Vyras pasakojo, kad iki tol lankyta valstybės finansuota reabilitacija mažai kuo padėjo, o jis tikisi ateinančiais mokslo metais jau grįžti į mokyklą.

Po išpuolio buvo itin sudėtinga atsigauti ir psichologiškai, bet pamažu jis vėl mokosi gyventi.

„Išmokau nusiraminti ir nusišypsoti, padeda išėjimas į lauką, pasivaikščiojimas prie jūros. Žmona manimi stebisi, iš kur tiek stiprybės? Žinote, aš esu mokytojas, kantrus, – nusijuokia Nerijus ir tęsia. – Per 12 metų, kai mokytojauju, dar dirbu mokslinį darbą, mano kantrybė išlavinta. Moku šypsotis, nors mano situacija tragiška. Už gydymą aš jau sumokėjęs penkiaženklę sumą.“

„Net negalėjau pagalvoti, kad gyvenimas gali apsiversti taip, kad jau 120 dienų aš nedarbingas. Mano tikslas rugsėjį grįžti į mokyklą, į mokslinį darbą. Ar aš jį pasieksiu – nežinau. Man rašo mokiniai, klausia, kada grįšiu. Žadu grįžti rugsėjį. Atsimenu, kad jei mokytojas serga, mes džiaugdavomės, o dabar man rašo mokiniai, klausia, kada grįšiu. Tai labai faina. Ir dabar jiems duotas pažadas, dėl to stengiuosi“, – pasakoja Nerijus.

Jis priduria, kad gydymą iš pradžių finansavo pardavęs automobilį, o dabar jau yra priverstas skolintis. Jis užsimena, kad būtų labai dėkingas, jei žmonės galėtų paaukoti bent nedidelę sumą.

Paaukoti Nerijui Dzingelevičiui galite pervesdami į jo asmeninę sąskaitą nr: LT717300010120851369 Gavėjas: Nerijus Dzingelevičius Paskirtis: Parama.

„Po viso ikiteisminio tyrimo norėsiu dar daug pasakyti. Nebijau. Tai liečia ne mane vieną. Man rašo daug žmonių ir sako, kad susidūrė su panašiomis situacijomis. Verkė, kentėjo, bet pabijojo viešinti. O mane šitas įvykis labai pakeitė. Pabuvęs šalia mirties net nebežinau, ko dabar bijočiau. Gyvenu antrą kartą ir dabar tiesiog noriu pasiekti teisingumą. Mane stabdo tik finansai. Augtų pinigai ant medžio, nusisamdyčiau visą advokatų komandą“, – sako jis.

Tyrimas tęsiamas

Apie įtariamąjį Nerijus kalbėti negalėjo, kadangi tai jau galėtų būti laikoma tyrimo duomenų atskleidimu.

Tiesa, apie tai, kur šiuo metu yra užpuolimu įtariamas pusamžis vyras, Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė Viktorija Raštutytė nurodė, kad jis „laikomas gydymo įstaigoje.“

Tikėtina, kad tai reiškia, jos įtariamasis gali būti pripažintas nepakaltinimu. Tokiu atveju prisiteisti ir užpuoliko padarytą žalą Nerijui gali būti beveik neįmanoma.

Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė Viktorija Raštutytė Delfi perduotame komentare rašė, kad tyrimas tebetęsiamas, jis šiuo metu atliekamas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo.

„Norime pabrėžti, jog sveikatos sutrikdymo faktą ir mastą nustato teismo medicinos specialistas, kuris patirtus sužalojimus vertina vadovaudamasis trijų ministrų patvirtintomis Sveikatos sutrikdymo masto nustatymo taisyklėmis ir dėl sužalojimų prarasto bendrojo darbingumo procentų nustatymo lentele.

Gavęs tokio eksperto išvadą, kurioje yra konstatuojamas tuo metu fiksuojamas sveikatos sutrikdymo mastas, prokuroras nusikalstamą veiką kvalifikuoja pagal atitinkamą Baudžiamojo kodekso straipsnį.

Taip pat norime atkreipti Jūsų dėmesį į tai, kad ikiteisminis tyrimas pradedamas vadovaujantis pradine tuo metu turima informacija ir pirminėmis teismo ekspertų išvadomis (jei tokios gaunamos), tačiau tai neturi reikšmingos įtakos tyrimo eigai.

Tiriant tokio pobūdžio nusikaltimus dažnu atveju nukentėjusiojo sveikatos būklės vertinimas pakartotinai skiriamas baigiantis tyrimui, nes ne visada iš karto po patirtų sužalojimų galima tinkamai įvertinti sveikatai padarytą žalą. Dėl šios priežasties nusikalstama veika gali būti perkvalifikuojama ir ne vieną kartą“, – nurodė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)