Anot ekspertų, nuo Mariupolio link kontaktinės linijos atvykstančios Rusijos pajėgos po truputį įsilieja į formuojamas puolamąsias grupes.

„Tikėtina, kad savaitgalį Huliajpolės – Marijinkos sektoriuje prasidės aktyvesni susidūrimai. Mariupolis toliau laikosi“, – teigia jie.

Pietų kryptyje, anot jų, ukrainiečiai toliau atmušinėja okupantų atakas, kuriomis siekiama pasigerinti taktinę situaciją.

„Tokie puolimo veiksmai neatrodo itin logiškai, kadangi su logistika problemų turinčios Chersono grupuotės tikslas turėtų būti išlaikyti esamas pozicijas vakariniame Dnipro upės krante ir kaupti resursus, siekiant pasiruošti ukrainiečių puolimui. Tokiomis atakomis puolimui sudėtingoje vietovėje orkai tik sekina savo pajėgas. Tad mes palinkėsime jiems tęsti taip ir toliau“, – rašo karybos ekspertai.

Teko permesti dalį pajėgų

Oficialiais Ukrainos duomenimis, Charkivą iš šiaurės, rytų ir pietryčių blokuoja apie 7 rusų bataliono taktinės grupės (BTG).

„Prieš savaitę viešoje erdvėje sklandė kalbos apie kelis kartus didesnę agresoriaus grupuotę, net svarstyta apie galimą Charkivo šturmą. Viena vertus, ankstesnis pajėgų pagausėjimas natūraliai susijęs su vienetų iš Belgorodo į Iziumą permetimu“, – teigia jie.

Tačiau, pasak ekspertų, aplink Charkivą esanti grupuotė vis dėlto tikrai buvo sustiprinta ir baiminantis ukrainiečių kontratakų link aprūpinimo kelio Volchanskas – Kupianskas – Iziumas.

Dabar likusios tik 7 BTG, jų vertinimu, yra nepakankama jėga spręsti Charkivo miesto blokados klausimą.

Tikėtina, rusai buvo priversti dalį prie Charkivo esančių pajėgų permesti į mūšius į pietus nuo Iziumo, kur agresorius akivaizdžiai stringa.

„Susilpnėjusią grupuotę agresorius bando kompensuoti aršia artilerijos ir aviacijos ugnimi, tačiau vargu, ar tai sustabdys ukrainiečius rengti kontratakas“, – teigia jie.

Ketina rengti puolimą vakariau

Rusai bando įsitvirtinti šalia Iziumo esančiame Dibrovne, tačiau jiems ir toliau nesiseka suformuoti tvaraus placdarmo į pietus nuo Iziumo.

„Locked N’ Loaded“ panašu, kad Rusijos kariai bando ir kitą ekspertų ketvirtadienį minėtą alternatyvą – plėsti placdarmą pietiniame Doneco upės krante į vakarus nuo perkėlos per upę (Iziumo pietvakariai), siekiant ateityje rengti puolimą vakariau (pvz.: į Dmytrivką), o Bražkivkos placdarme galbūt pereiti į greitą gynybą.

„Bandymas užimti Zavodų kaimą – signalas, į kurį ukrainiečiai tikrai atkreips dėmesį. Stebėsime, kaip įvykiai rutuliosis toliau“, – rašo ekspertai.

Jie teigia, jog atsinaujino agresoriaus puolimas Zarichnės link, tačiau ukrainiečiai, išnaudodami vandens kliūtis, sėkmingai ginasi.

„Tuo pačiu stringa orkų puolimas Lymano link nuo Borovos. Agresoriui nepavyksta prasimušti per ukrainiečių gynybą Lozove. Maža to, orkų kolonos, vykstančios nuo Borovos, patenka į pasalas. Priešas neturėjo jokių šansų: susprogdinus tiltą, jo kolona perskelta pusiau, o tada į darbą ėjo kulkosvaidžiai ir granatsvaidžiai“, – teigia ekspertai.

Ukrainiečiai, anot jų, susirinko trofėjus ir atsitraukė.

Karybos žinovų teigimu, gal ir ne viskas vyko vadovėliškai taisyklingai, nes pavyzdžiui, sunaikintą techniką apžiūrinti šturmo grupė nebuvo dengiama, o vienas karys, tikėtina, vadas, po pasalos vietą vaikščiojo pavieniui, bet svarbu rezultatas.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, rusai ir toliau nesėkmingai bando užimti Rubižnoję bei bando priartėti prie Severodonecko iš pietų – sunkūs mūšiai tęsiasi.

Jie rašo, kad nepaisant agresoriaus pranešimų, kad Popasnos miestelis jau užimtas, ukrainiečiai toliau ginasi ir naikina priešą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)