Žinių radijo laidoje „Ką žinome apie Europos Parlamentą“ R. Kuodis kalbėjo, jog Europos Sąjungos (ES) PVM direktyva buvo tam ir sukurta, kad šalys nebandytų skurdinti viena kitos.

„Kad mes nežaistume nei PVM tarifais, nei akcizais. Kad jei taikomos kažkokios išimtys, jos turi būti taikomos siauroms grupėms, labai apgalvotos. Bet Europos mažai jau kas klauso, ypač lenkai, kurie prisirinkę tų baudų tiek už Čekijos pasienį, tiek už teismų sistemos pertvarką. Tai aš nežinau, ar ką nors Europa darys šiuo klausimu“, – Žinių radijo eteryje teigė ekonomistas R. Kuodis.

Jo teigimu, Lietuvos atstovas Europos Vadovų taryboje (EVT) – prezidentas Gitanas Nausėda turėtų kelti šį klausimą.

„Labai griežtai turėtų kelti – raginti baigti šiuos dalykus, popsas popsu, bet yra bendrą rinka, tai rimti reikalai. Paraginti sustoti, nes nuo to visi tapsime silpnesni, tada daugės to cinizmo Europos atžvilgiu, jeigu matysime, kad galima laužyti taisykles, jei taip yra patogu“, – siūlė ekonomistas.

Tuo metu prezidento G. Nausėdos vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė tikina, kad inicijuoti diskusijas apie Lenkijos veiksmus ES turėtų Vyriausybė.

„Kaip žinia, Lenkija pati kreipėsi į Europos Komisiją (EK) ir pati vykdo dialogą šiuo klausimu. ES mokesčių politikos klausimai, taip pat klausimai susiję su įtaka vidaus rinkai, prieš jų svarstymą EVT, jie visų pirma turi būti iškelti ir apsvarstyti specializuotose Europos Tarybos formatuose“, – tikino I. Segalovičienė.

Ji kalbėjo, jog viskas tvarkoje – Lenkija tvarkosi savo ekonominius iššūkius bendradarbiaudama su EK.

„Šiuo atveju politinę darbotvarkę šiuo atveju turėtų Vyriausybė“, – Žinių radijui sakė prezidento G. Nausėdos vyriausioji patarėja I. Segalovičienė.

Finansų ministrė G. Skaistė sako, kad Lenkija nesielgia kaip nors nelegaliai.

„ES yra keičiama PVM direktyva, ji dar nėra pakeista. Bet jos projektas, kuris pateiktas Europos Parlamentui (EP) iš principo leistų padaryti nulinį tarifą maistui. Tačiau reikėtų jį suderinti su PVM komitetu. Tai kadangi direktyva vis dar nėra priimta, tikėtina, kad nėra gal visai korektiškas toks poelgis. Tačiau Lenkija jau daugybę metų turi PVM tarifą maisto produktams mažesnį. Ir taip dempinguoja kainas visoms šalims, kurios yra aplinkui“, – kalbėjo finansų ministrė G. Skaistė.

Ji kalbėjo, kad bendros pasaulinės tendencijos yra kitokios, tad Lenkijos vykdoma politika yra išimtis ES.

Ministrės G. Skaistės teigimu, kadangi keičiama direktyva, todėl tikėtina, kad Lenkijos veiksmai yra derinami ir su EK.

„Tai nėra taip, kad jie darytų kažką tokio, kas yra absoliučiai neteisėta Europos teisei. Tiesiog sakyčiau, kad gal jie per anksti pritaikė tą priemonę, nes pati direktyva nėra patvirtinta EP“, – Žinių radijui sakė finansų ministrė G. Skaistė.