Pasak žinybos vadovo Mariuszo Błaszczako, viena svarbiausių Lenkijos prisijungimo prie Europos korpuso priežasčių – glaudus jo bendradarbiavimas su ES ir NATO. „Europos korpuso dualizmas susijęs su įsipareigojimu ar netgi pareiga palaikyti pusiausvyrą tarp įsitraukimo į vieną ir kitą struktūrą ir tuo pat metu atsižvelgti į tikrąjį grėsmių ir iššūkių Europoje mastą“, - teigė ministras.

„Esame pasirengę maksimaliai bendradarbiauti su Europos korpusu, kad jis realizuotų savo uždavinius tiek vykdydamas ES misiją, tiek NATO įsipareigojimus“, - patikino M. Błaszczakas.

Anot ministro, Lenkija deleguos į Europos korpusą „reikšmingą“ kariškių skaičių. „Tai bus Lenkijos įsitraukimo ženklas ir praktinis indėlis į euroatlantinį saugumą. Norime parodyti, kad Lenkija yra ne tik saugumo vartotoja, bet ir garantuoja saugumą“, - pabrėžė jis.

Europos korpusą 1992 metais įkūrė Prancūzija ir Vokietija. Vėliau į organizaciją įstojo Belgija, Ispanija ir Liuksemburgas. Iki šiol Lenkija Europos korpuse turėjo asocijuotos narės statusą.

Anksčiau Europos korpuse tarnavo apie 120 Lenkijos karininkų, kurie daugiausia rūpinosi logistika. 2017 metais šalis pranešė mažinanti savo kariškių skaičių organizacijoje, dabar jų yra per 60. Manoma, kad netrukus Lenkijos karininkai užims kelis vadovaujančius postus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją