„Nedrįsčiau pasakyti nei taip, nei ne, todėl, kad nesu laba įsigilinęs į tai, kiek visgi yra tyrimų, kiek duomenų apie saugumą, pagrįstumą, tokios vakcinos reikalingumą ir kiek reikia tokiems vaikams vakcinacijos.

Jei bus įrodymai, kad apsaugo, ypatingai nuo to ilgojo kovido arba tokio, po kurio atsiranda ilgalaikių problemų, tai kodėl gi ne“, – kalbėdamas apie planuojamą vaikų nuo 5 metų skiepijimą nuo koronaviruso žurnalistams Seime antradienį sakė A. Veryga.

Visgi, pasak buvusio ministro, vaikų negalima skiepyti per prievartą.

„Ne per prievartą, kaip dabar yra bandoma šnekėti. Ką sako tie patys tarptautiniai ekspertai – su šita prievarta šalys prisižais. Sumažės vakcinacija kitomis vakcinomis, kurios buvo jau įprastos mums naudoti – tymai, kitos įprastos pagal kalendorių.

Tai net jei ir būtų ekspertų priimta, kad yra pagrįsta ir naudinga, tai turėtų būti laisvo pasirinkimo klausimas“, – akcentavo A. Veryga.

Vaikai nuo 5 metų bus pradėti skiepyti antroje gruodžio pusėje

Kaip Delfi jau rašė, premjerė Ingrida Šimonytė antradienį patvirtino, kad vaikai nuo koronaviruso Lietuvoje laisvu tėvų apsisprendimu bus pradėti skiepyti antroje gruodžio pusėje.


„Kai tik gausime vakciną. Kol kas informacija, kurią turime paskutinę, – turėtume gauti kažkur gruodžio antroje pusėje, bet kurią tiksliai dieną, negaliu pasakyti. Tai iškart ir pradėsime“, – antradienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Jos teigimu, vaikų skiepijimas yra svarbus, nes jie taip pat platiną virusą.

„Vaikai taip pat yra tos amžiaus grupės, kurios užsikrečia. Tai reiškia, kad turi riziką užkrėsti tuos pačius senjorus, kurie, deja, prasčiausiai pasiskiepiję“, – komentavo I. Šimonytė.

Premjerė atkreipė dėmesį, kad daugiausia įgijusių imunitetą persirgimo būdu yra būtent vaikų grupėje, ypatingai 12-15 metų.

„Joje užsikrėtusių arba su virusu susidūrusių vaikų yra dvigubai daugiau nei visa populiacija. Kita didesnė grupė yra tų vaikų tėveliai. Akivaizdu, kad jei norime maksimaliai saugios visuomenės, tai kai kalbame apie imunitetą, kalbame apie visos populiacijos imunitetą, o ne atskirų grupių imunitetą“, – sakė I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės