Buvo matyti, kaip apsauginiais drabužiais vilkintys valstybės tarnautojai muša korgį Chaofeną. Tai nutiko netrukus po to, kai jo šeimininkė, turėjusi kontaktą su COVID-19 pacientu, buvo išsiųsta izoliuotis. Įrašą užfiksavo vaizdo kamera, esanti savininko namuose. Po smūgio metaliniu strypu į galvą šuo išlėkė į kitą kambarį.

Šeimininkė, kuri naujienų pranešimuose įvardijama kaip ponia Fu, vėliau pranešė, kad Chaofenas nugaišo ir kad kai kurių jos kaimynų augintinius ištiko toks pat likimas.

Kai filmuota medžiaga buvo išplatinta Kinijos socialinės žiniasklaidos platformoje „Weibo“, Šangžao miesto, esančio rytinėje Dziangsi provincijoje, valdžia savo pareiškime aiškino, kad darbuotojai, dezinfekuojantys teritoriją, „apdorojo gyvūną nepavojingu būdu“, neinformavę savininkės.“

Toks išsisukinėjimas įsiutino gyvūnų mylėtojus ir kartu išgąsdino, jog kai kurių provincijų pareigūnai naikina naminius gyvūnus, kurie gali būti užsikrėtę šiuo virusu, Kinijai imantis agresyvesnių veiksmų kovoje su itin užkrečiama, visos šalies mastu plintančia delta atmaina.

Nors kai kurie miestai, tokie kaip Šanchajus, leidžia savininkams į izoliacijos vietą kartu pasiimti ir savo augintinius, kitur laikomasi griežtesnės politikos. Viena moteris iš Čengdu pasakojo, kad visai neseniai lapkritį pareigūnai užmušė jos kates, kai ji buvo išsiųsta izoliuotis, rašo „The South China Morning Post“.

„Dabar aš labai bijau. Gyvenu Čengdu ir turiu du augintinius. Mano šeima juos tiesiog dievina, – „Weibo“ platformoje rašė vienas vartotojas. – Jau net nebedrįstu išeiti iš savo buto.“

Kinija, kurią drebina jau ketvirtas viruso protrūkis per pastaruosius penkis mėnesius, pažadėjo toliau kovoti su virusu visais įmanomais būdais. Dabar ji testuoja milijonus žmonių ir siunčia tūkstančius tų, kurie galėjo turėti kontaktą su užsikrėtusiais asmenimis, kelioms savaitėms izoliuotis.

Rugsėjį viena virusu užsikrėtusi moteris iš Harbino papasakojo, kad jos tris kates nužudė socialinės tarnybos darbuotojai, kurių ji paprašė jomis pasirūpinti, kol gulėjo ligoninėje. Gyvūnams buvo nustatytas teigiamas COVID-19 testas, pranešė laikraštis „Beijing News“.

„Kadangi anksčiau nebuvo jokių kačių gydymo pavyzdžių, jie ruošėsi taikyti katėms eutanaziją ir norėjo, kad aš duočiau raštišką sutikimą. Aš nesutikau“, – sakė moteris ir pridūrė: ji norėjusi, kad katės būtų gydomos.

Atsiliepdamas į šį atvejį, komunistų partijos bulvarinis laikraštis „The Global Times“ rašė: „Dauguma Kinijos žmonių mano, kad eutanazija katėms yra būtinas įstatymus atitinkantis sprendimas, priimamas siekiant užtikrinti epidemijų prevenciją ir kontrolę.“

Nedidelė rizika

Nors manoma, kad virusas kilęs iš laukinio gyvūno, išplatintas arba tiesiogiai šikšnosparnių, arba per tarpinį šeimininką, pavyzdžiui, civetinę katę ar usūrinį šunį, naminiai gyvūnai ir zoologijos sodų gyvūnai nebuvo siejami su viruso platinimu.

Jeigu gyvūnai ir gali užsikrėsti koronavirusu nuo žmonių, nėra jokių aiškių įrodymų, kad perdavimas gali būti abipusis. Daugumos ištirtų gyvūnų viruso koncentracija (arba viruso krūvis) yra maža, todėl tai apsunkina patogeno perdavimą. Atvejų, kai žmonės užsikrečia virusu po kontakto su infekuotu naminiu gyvūnu, pasitaiko retai.

„Reiktų pažymėti, kad šios rūšys nelengvai užsikrečia natūraliomis sąlygomis, ir nėra įrodymų, kad užsikrėtusios katės ar šunys perduotų virusą kitiems gyvūnams ar žmonėms“, – teigiama Amerikos Veterinarijos gydytojų asociacijos kovo mėnesio pareiškime.

Pirmasis užfiksuotas augintinio, sergančio COVID-19, atvejis buvo 17 metų Pomeranijos veislės šuo Honkonge, – gyvūnui liga diagnozuota po to, kai jo šeimininkas užsikrėtė koronavirusu 2020 metų vasarį. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad viruso kiekis, kurį nešiojo šuo Loulou, yra nedidelis ir kad ilgainiui šuns organizme susiformavo antikūnų prieš virusą.

Gydytojai priėjo prie išvados, kad Loulou ir vokiečių aviganis Honkonge, kuriam liga buvo diagnozuota kitą mėnesį, turėjo tokį mažą viruso kiekį, jog greičiausiai abu nebuvo užkrečiami.

Nuo tada buvo patvirtinta, kad koronavirusu užsikrėtė daugybė kitų gyvūnų, įskaitant Sibiro tigrę Nadią iš Bronkso zoologijos sode Niujorke. Nors trys Afrikos liūtai ir trys kiti Sibiro tigrai, besidalijantys tais pačiais aptvarais, taip pat užsikrėtė virusu, nė vienas iš jų nepatyrė kvėpavimo takų sutrikimų ir neperdavė viruso savo prižiūrėtojams. Visi jie pasveiko.

Užsikrėtę žmonės gali perduoti virusą savo augintojams lygiai taip pat kaip kitiems žmonėms, tai yra oro lašeliniu būdu, kosėdami, kalbėdami ar net kvėpuodami. Tiesioginis „nuo rankų prie burnos“ perdavimas taip pat įmanomas, nustatė prancūzų mokslininkai.

Kinijoje daugelis naminių gyvūnėlių šeimininkų baiminasi, kad jų augintiniai gali tapti nekaltomis aukomis, nes vietiniai pareigūnai, stengdamiesi žūtbūt įgyvendinti vyriausybės siekį „COVID Zero“, naikina bet kokius rizikingus veiksnius, dėl kurių, jų manymu, virusas galėtų įsitvirtinti.

„Jeigu tokia situacija tęsis ir įgaus dar platesnį mastą, ar jie ketina pašalinti visus gyvūnus, esančius vidutinės rizikos mieste?“ – klausia kitas „Weibo“ platformos vartotojas, turėdamas galvoje vietas, kuriose yra padidėjusi bendruomenės užsikrėtimo rizika.