Kai kurie lietuviai šiurpina Europą

Laidos pradžioje pašnekovas tikino, kad dabar lietuvių pavardės labiau mirga tarptautinėse operacijose.

„Dabar lietuvių pavardės mirga tarptautinėse operacijose, kur dažniausiai skamba tokios šalys kaip Jungtinė Karalystė ar Ispanija, kur yra daugiausia lietuvių. Tų lietuvių, kurie užsiiminėja ta neteisėta veikla. Aš sakyčiau, kad Lietuva šiek tiek išsivalė šiuo požiūriu. Jie išvyko į užsienį ir šiurpina ten Europą“, – laidoje kalbėjo D. Dargis.

Vasarą žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimai, kad iš JK buvo parskraidinti keliasdešimt lietuvių iš Jungtinės Karalystės. Paklausus, ar taip būdavo ir anksčiau ir ar tikrai tiek daug lietuvių nusikalsta, pašnekovas kalbėjo, jog lietuvių nusikalstamumas užsienyje – masinė problema.

„Sakyčiau, kad tos operacijos metu, kai žmonės buvo pargabenti, buvo kelių metų seka. Tai buvo žmonės, kurie buvo sulaikyti ir praėjusiais metais, ir anksčiau. Toje pačioje Kamuolinių istorijoje yra žmogus, kuris buvo sulaikytas praėjusiais metais, buvo labai garsi operacija ir, kiek žinau, jis tik šiais metais jis buvo parvežas.

Dailius Dargis

Vėliau jis davė parodymus ir vėl buvo išvežtas ar pervežtas kažkur kitur. Žodžiu, kaita yra didžiulė, bet kad lietuvių yra labai daug Jungtinėje Karalystėje, iš kurios lėktuvais važiuoja, jie daro ten nusikaltimus, augina vadinamuosius kanapių žolės fabrikus, valdo arba prižiūri, tai tikrai taip, tai yra masinė problema.

Sakoma, kad tu nuvažiuok į kokį nors užmiesčio kvartalą, rajoną ir tu pajausi – iš vieno namo dvelkia amfetamino gaminimo kvapas, iš kito – žolės kvapas. Ten tiesiog kunkuliuoja toks pasaulis. Man pačiam teko bendrauti su vienu lietuviu, kuris Anglijoje užsiiminėja ne visai teisėtais veiksmais, jis slapsoti ir yra man davęs interviu per šiuolaikines programėles. Jis sako, kad jeigu tu nori ir toliau gali daryti nusikaltimus, bet svarbiausia nesivelti į visokias nesąmones, nesusimušti, nepasivogti viešai. Bet jeigu tu toliau gyvensi keisdamas gyvenamąsias vietas, keisdamas dokumentus, taip gali pratempti ir dešimt ar penkiolika metų. Čia yra jo žodžiai“, – pasakoja D. Dargis.

Narkotikų versle – milžiniškos sumos, investuoja į NT

Tiesa, narkotikų problema yra aktuali ir Lietuva, tačiau ne tokia didelė kaip pasaulio didmiesčiuose, kaip Londonas, Barselona, Milanas.

„Lietuvoje tikrai yra nedidelė dalis (narkotikų). Lietuvoje narkotikai vartojami taip plačiai ir jie yra paplitę, bet nėra taip paplitę, kaip tuose miestuose, didmiesčiuose kaip Londone, Barselonoje, kur yra milijoniniai srautai. Patys dyleriai susiduria su turistais, kurie ten atvyksta savaitgaliais pabaliavoti ir jie nori pasisvaiginti narkotikais. Šiuo atžvilgiu Lietuva yra kur kas ramesnė, bet sakyti, kad narkotikai yra visiškai išnaikinti arba kad čia niekas nesisvaigina - mitas“, – pasakoja D. Dargis.

Anot pašnekovo, kalbant apie nusikalstamas grupuotes, čia sukasi milžiniškos sumos. Paklausus, kur tie pinigai nukeliauja, D. Dargis tikina, kad nusikalstamo pasaulio atstovai vis dar turi pomėgį investuoti Lietuvoje.

„Kaip bebūtų keista, mūsų nusikalstamo pasaulio atstovai vis dar turi pomėgį investuoti Lietuvoje. Stebėdamas ir žiūrėdamas visą medžiagą, rinkdamas knygai, supratau, kad vienas iš pagrindinių kamuolinių atstovų, galiu sakyti, kad tikrų tikriausias milijonierius, Tomas Gaidanka, jis labai daug investavo per savus žmones, per patikėtinius Lietuvoje, Kaune.

Dailius Dargis

Man teko pravažiuoti pro kvartalus, kurie yra už Kauno, man rodė žmonės, kur stovi jo pastatyti namai už narkotikų veikloje uždirbtus pinigus. Netgi vienas išpūdingiausių Kauno centre pastatų yra perimtas ir iš jo padarytas daugiabutis, visiškai netoli Raudonojo kryžiaus ligoninės, vėlgi už narkotikų verslo pinigus, ne kitaip. Tai įrodo, kad žmogus investavo ir nenorėjo tik švaistytis, kaip buvo devyniasdešimtaisiais“, – pasakoja D. Dargis.

Vis tik šiuolaikiniai nusikalstamo pasaulio atstovai, anot knygų autoriaus, yra kitokie nei praeityje, kurie gautus pinigus tiesiog pragerdavo, o ne investuodavo.

„Jų (nusikalstamo pasaulio atstovų) smegenys jau yra kitokie, jie mąsto tarptautiniu lygiu. Čia tas pats, kaip rodo filmuose apie italų mafiją, kad vaikšto po Milaną ar kitą miestą ir sako, kad „tavo tėvas tą turi pastatą ar kitus pastatus“, – pridūrė D. Dargis.

Taip pat pašnekovas pasakoja, kad žino ne vieną istoriją, kai lietuviai Anglijoe uždirbtus įspūdingus pinigus investuoja čia, Lietuvoje.

„Mano žiniomis, visuose Lietuvos miestuose yra nemažai žmonių, kurie važiuoja, perka už tą vadinamą kešą (grynuosius) NT ir butus, tuos pačius kotedžus pajūryje, NT pasaulyje grynieji pinigai labai svarbu, nes labai dažnai tenka atsiskaityti statytojams ir vystytojams su darbininkais, kitų krypčų gamintojais, remontininkais. Jie visi labai mėgsta grynuosius pinigus, tuo labiau sutaupo mokesčius.

Tas pirkėjas, kuris ateina su tuo vadinamu maišeliu grynųjų, nėra joks mitas. Būtent ta žmonių dalis, sakyčiau, netgi šiokį tokį proveržį padarė NT rinkoje. Tai yra paplitusi technologija. Mano žiniomis, Anglijoje ne vienas lietuvis užsiiminėja žolės auginimu, turi tuos fabrikus, bet tuos įspūdingus pinigus investuoja atvažiavęs čia Lietuvoje“, – pasakoja D. Dargis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)