Susitikime dalyvavo Šeimos maršo atstovai Raimondas Grinevičius, Artūras Orlauskas ir Algimantas Rusteika.

A. Orlauskas po susitikimo teigė, jo Seimo vadovė išsakė abejones dėl būsimo mitingo.

„Labai smagu, kad pirmą kartą Seimo pirmininkė žengė žingsnį link žmonių, tas sveikintina. Ji išsakė savo lūkesčius dėl mitingo rugsėjo 10 dieną. Iškėlė abejones, kad jis gali būti panašus į rugpjūčio 10 dienos mitingą, pasibaigusi nežinau kieno organizuotomis riaušėmis. Bet mes taip pat dar kartą patvirtinome, kad mūsų mitingas saugus, toks pats kaip gegužės 15 dieną – užtikrinant visus reikalavimus“, – tikino A. Orlauskas.


Jis teigė, jog būsimame mitinge bus išsakyti visi reikalavimai.

„Juos ir perdavėme Seimo pirmininkei. Kad ir jie žengtų žingsnį – valdančioji dauguma link žmonių. Tai atleistų apsimelavusį ministrą Arūną Dulkį, kad tik referendumo būdu būtų galima svarstyti Partnerystės įstatymą, Stambulo konvenciją. Ir įvykdyti reikalavimus, kurie kelia rūpesčius žmonėms nuo rugsėjo 1-osios dienos“, – aiškino Šeimos maršo atstovas A. Orlauskas.

Jis taip pat teigė, jog tikimasi proteste bent 10 tūkstančių žmonių.

A. Orlauskas teigė turintys viltį, kad ne visi Seime dirbantys žmonės „nesiorientuoja erdvėje“.

„Suartėkime ir nedarykime naudos tiems, kurie už sienos. Ir taip turime problemų, kurias reikia spręsti“, – teigė jis.

R. Grinevičius po susitikimo teigė, jog žiūrės, kaip išsakytas mintis Seimo pirmininkė perduos valdančiajai daugumai.

„Seimo pirmininkė viena negali gvildenti visų aktualių klausimų. Tik tiek, kad šio susitikimo pagrindinė mintis – reikia valstybę pastatyti į tokią poziciją, kad protestai ir mitingai būtų nereikalingi. Visuomenės peržengta, kiek sekasi mums suvaldyti situaciją, dar sekasi. Bet gali ir mums kažkada išslysti iš rankų kontrolė“, – aiškino jis.


Šeimos maršo atstovai taip pat ragino atsisakyti galimybių paso ir su juo susijusių draudimų.

R. Grinevičius teigė, jog ir Seimo pirmininkei išsakė neigiamą poziciją dėl plano tvora apjuosti Seimą.

„Kadangi tas tvoros aptvėrimas bus labai eskaluojamas tiek Baltarusijos, tiek Rusijos žiniasklaidoje. Mes puikiausiai matėme, kad kai rugpjūčio 10 dieną įvyko visi tie negeri dalykai, tai Baltarusijos televizija ištisai tai rodė“, – savo poziciją dėstė Šeimos maršo atstovas.

Čmilytė-Nielsen: dalis lūkesčių galėtų būti svarstomi, dalis – ne

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen po susitikimo teigė išgirdusi pažadą, kad planuojamas renginys bus taikus, jame nebus naudojami įžeidžiantys simboliai.

„Gavau reikalavimus, lūkesčius šios organizacijos valdančiajai daugumai. Dalis tų lūkesčių galėtų būti svarstomi, jie susiję su švietimu, <…> dalis prasilenkia su valdančiosios koalicijos įsipareigojimais savo rinkėjams, tačiau bet kokiu atveju tuos gautus lūkesčius, norus perduosiu valdančiosios koalicijos partneriams“, – po susitikimo žurnalistams sakė Seimo pirmininkė.

V. Čmilytė-Nielsen sakė išgirdusi patikinimą, kad renginys bus taikus, apie tai organizatoriai, pasak jos, pažadėjo kalbėtis su savo kolegomis.

„Buvo dalis reikalavimų, susijusių su švietimo procesu, tai yra ir su privalomu kaukių dėvėjimu mokyklose, taip pat ir kalba eina apie vakcinavimą, apie tam tikrų profesijų darbuotojų vakcinavimą – ar galimas teisės darbdaviui atleisti nevakcinuotus darbuotojus atšaukimas“, – pasakojo Seimo pirmininkė.

Taip pat, pasak jos, buvo išsakytas nepasitikėjimas sveikatos apsaugos ministru A. Dulkiu, nepasitenkinimas planuojama ratifikuoti Stambulo konvencija, Partnerystės įstatymu.

„Tiesiog apsvarstysime sąrašą, palaikydami dialogo galimybę“, – komentavo V. Čmilytė-Nielsen.

Susitikimo tikslas, kaip įvardijo Seimo pirmininkė, buvo „žengti žingsnį, kuriuo galima deeskaluoti įtampą“.


Į klausimą kaip vertina reikalavimą atleisti A. Dulkį, V. Čmilytė-Nielsen atsakė akcentuodama, kad visais ministrais Vyriausybėje pasitikima.

V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad šiandien svarbu didinti vakcinavimo tempus.

„Vis dar miršta žmonės, didžioji dauguma jų yra nevakcinuoti. Jei šiandien būtų atsitraukta, tai esame tokioje situacijoje, kad iki rugsėjo 10 dienos gali apie 100 žmonių mirti. Mūsų bendras tikslas turėtų būti, kad tos gyvybės būtų išsaugotas. Šios dienos pokalbyje tai nebuvo kvestionuojama – suprantama, kad mūsų kaip visuomenės tikslas yra išsaugoti gyvybes. Kaip mes tai pasieksime – apie tai turime kalbėti“, – komentavo ji.

Jos nuomone, priemonės turi derinamos – taikomas tiek spaudimas, tiek skatinimas.

Susitikimas surengtas Seime kiemelyje nes nei vienas iš į susitikimą atėjusių Šeimos maršo atstovų neturi galimybių paso, tad į parlamentą patekti jie negali.


Protestas virto riaušėmis

Policija yra informavusi, kad užtikrinant saugumą, be kita ko, žadama atitverti dalį teritorijos prie Seimo rūmų.

Apie 5 tūkst. žmonių rugpjūčio 10 dieną buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Protestas peraugo į riaušes, jų dalyviai blokavo išėjimus iš parlamento rūmų, mėtė į pareigūnus butelius, signalines raketas, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos, sulaikyta keliasdešimt asmenų.

Dar viena protesto akciją sostinės centre ruošiamasi surengti rugsėjo 10-ąją, Vilniaus savivaldybė šią savaitę žada iš naujo svarstyti, ar išduoti leidimą renginiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1679)