„Aktyvumas didėja prie valstybės sienos ir apie tai byloja skaičiai tų, kurie bando nelegaliai atvykti į Lietuvą. Užvakar 155, vakar šiek tiek mažiau, tačiau tas didėjimas yra. Pastebėjome, kad atvyksta ir šiek tiek didesnės grupė, taip pat pastebėjome, kad nemažai tų neteisėtų migrantų tiesiog nesiryžta eiti į LR teritoriją, migruoja, kai kurie po tam tikrų atgrasymo veiksmų vis dėlto grįžta. Situacija lieka pakankamai dinamiška“, – penktadienį Seime žurnalistams sakė R. Liubajevas.

Kol kas, pasak jo, sunku pasakyti, su kuo tai galima sieti.

„Kol kas tai galime sieti su artėjančiomis pratybomis, tačiau, ar neteisėtos migracijos elementas yra šių pratybų elementas – kol kas tiesioginių įrodymų neturime. Situacija pakankamai dinamiška“, – akcentavo generolas.

R. Liubajevas sakė, kad dalinę pagalbą pasienyje „įstrigusiems“ neteisėtiems migrantams pareigūnai teikia.

Rustamas Liubajevas

„Noriu pasakyti, kad tokių situacijų, kai būtų didesnės grupės prie valstybės sienos, mes šiai dienai neturime. Turime dvi nedideles grupes prie valstybės sienos. Tie neteisėti migrantai yra būtent Baltarusijos pusėje, „niekieno žemės“ sąvokos neegzistuoja“, – pabrėžė pasieniečių vadas.

Minėti migrantai, net ir atitraukus pareigūnų pajėgas, kaip sakė R. Liubajevas, dažnai vis tiek nedrįsta kirsti sienos.

„Pakankamai dažnai būna tokių atvejų, kada jie sulaikomi kažkokiu atstumu nuo valstybės sienos, nes VSAT pareigūnai, reaguodami į pažeidimą, užtrunka šiek tiek laiko, ir per tą laikotarpį neteisėti migrantai gali šiek tiek nueiti į LR teritorijos gilumą“, – apie apgręžiamus atgal į Baltarusiją migrantus sakė R. Liubajevas.

Rupšys: temperatūra visą laiką kyla

Kariuomenės vadas generolas leitenantas V. Rupšys teigė, kad atmosfera dėl prasidedančių „Zapad“ pratybų yra įkaitusi.

„Temperatūra visą laiką kyla, nes „Zapad“ vis įsibėgėja, bet atrodo, kad dabar einasi taip, kaip ir oficialiai deklaruojama. Reikia žiūrėti kompleksiškai, matyti visą strateginį paveikslą, kaip tas „Zapad“ dėliojasi.

Valdemaras Rupšys

Oficialiai deklaruojamos Rusijos Federacijos ketinimai ir pajėgos yra truputį kitokios nei yra naudojamos dabar bendrai. Tikrai „Zapad“ nėra susijęs su mūsų valstybe ar Baltijos regionu – tai daugiau orientuota į visą europinę dalį“, – komentavo V. Rupšys.

Rusijos kariuomenės vienetai, pasak generolo leitenanto, jau yra Baltarusijoje.

„Bet tiek, kiek buvo deklaruota, tiek ir dislokuota dabar“, – pažymėjo jis.

V. Rupšio teigimu, pasienyje situacija, susijusi su karinėmis pajėgomis, yra rami, o NATO sąjungininkai atidžiai seka vykdomų pratybų eigą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)