Po balsavimo 2020-ųjų gegužės 9 dieną 25 metus valdžioje esantis A. Lukašenka šeštą kartą pasiskelbė nugalėtoju. Demokratijos judėjimas tuo tarpu laimėtoja laiko Sviatlaną Cichanouskają. Ji ir A. Lukašenka surengs spaudos konferencijas.

Lietuvoje gyvenanti 38-erių S. Cichanouskaja paragino savo tautiečius toliau priešintis A. Lukašenkai. Ji savo „Telegram“ kanale paskelbė balsavimo rezultatų protokolus, anot kurių, ji rinkimuose aiškiai aplenkė A. Lukašenką. Žmonės esą turėtų išsispausdinti šiuos dokumentus ir dalyti savo miestuose. S. Cichanouskaja paskelbė, kad daugiau kaip 600 politinių kalinių išsiuntinėti atvirukai ir laiškai, taip rodant jiems solidarumą.

ES nepripažįsta 66-erių A. Lukašenkos prezidentu. Briuselis, kaip ir ES, paskelbė sankcijas valdžios aparatui Minske, be kita ko, reikalaudamas sąžiningų ir laisvų naujų rinkimų. A. Lukašenka taikius masinius protestus po rinkimų malšino jėga. Neišvengta žuvusiųjų, šimtai buvo sužeista, tūkstančiai žmonių suimta.

Rusijos ir asmeniškai prezidento Vladimiro Putino remiamas A. Lukašenka vis pabrėžia, kad savo šalyje sėkmingai numalšino revoliuciją. Valstybinė žiniasklaida metines vadina nauja nepriklausomybės pergale. A. Lukašenka tvirtina, kad revoliuciją kurstė Vakarai. S. Cichanouskaja tai ne kartą paneigė. Ji dabar iš Lietuvos kovoja už demokratijos judėjimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)